Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ülkenin birliği ve bütünlüğü için çalıştıklarını belirterek, "75 milyon kişinin birliği, kardeşliği için çalışmak terör illetini bu ülkenin gündeminden çıkarmaktır. İşimiz budur" dedi.
Dünyada ilk kez Türk mühendislerin tasarladığı görme engelli vatandaşların gidecekleri adreslere güvenli ve hızlı şekilde ulaşmasını sağlayacak olan Gören Göz Projesi'nin pilot illerinden olan İzmir'de cihazlar, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın da katıldığı törende dağıtıldı. Narlıdere Dinlenme ve Bakımevi'nde düzenlenen törene Bakan Yıldırım'ın yanı sıra PTT Genel Müdürü Osman Tural, Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş, AK Parti İzmir milletvekilleri Hamza Dağ, Mehmet Tekelioğlu, Rifat Sait ve AK Parti İl Başkanı Ömer Cihat Akay ile bakımevi sakinleri katıldı.
Törende konuşan Bakan Yıldırım, projenin amacının ülkenin imkanlarından, fırsatlarından eşit derecede yararlanan bireyler oluşturmak olduğunu ifade ederek, engellileri kader mahkumu olarak gören zihniyeti maziye gömdüklerini söyledi. Bakan Yıldırım, "Her bir vatandaşımız ister engelli olsun, ister engelsiz olsun devlet nezdinde, hukuk önünde imkanlar ve fırsatlar bakımından tamamen eşittir, aynı hakka sahiptir. Hükümet olarak göreve başladığımız günden bu yana böyle bir anlayışla hareket ettik. Bütün vatandaşlarımıza aynı derece muamele ederek, ülkemizin bir sosyal hukuk devleti ilkesine göre yönetilmesi esasları konusunda ciddi mesafeler aldık. Bakanlığımız malumunuz olduğunuz sürece vatandaşlarımızın yollarını yapıyor. Denizlerimizi en iyi şekilde kullanabilmek için gerekli limanlar ve her türlü deniz araçlarının yapımı için projeler ortaya koyuyor" dedi.
Akıl yolları donatarak ayrım gözetmeksizin vatandaşları eşit şartlarla buluşturmak istediklerini aktaran Bakan Yıldırım, 10 yıldır önemli projeler ortaya koyduklarını söyledi. Türkiye'nin geçmiş yıllarda önünü göremez ve yarınlarını planlayamaz bir ülke konumunda olduğunu ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:
"Türkiye eski Türkiye değil. Türkiye maalesef geçmiş yıllarda önünü göremez, yarınını planlayamaz haldeydi. Bugün Türkiye dünyada 8, Avrupa'da 6. yüksek hızlı trenlere sahip ülkedir. İngiltere'nin hızlı treni yok, Amerika'nın yok. Türkiye'nin var. Türk insanına da bu yakışır. Bu ülkeyi emanet edenler, Osmanlı bakiyesi bu toprakları emanet etmek için büyük mücadele verdik. 1900 yılların başında başlayan parçalama ve yok etmek planı 1911'de Balkan harbi ile başlayan süreçte, Kurtuluş Savaşı'nda her türlü yokluğa rağmen imanı, inancı ile hür ve bağımsız yaşama azmi ile üstesinden gelmiş 780 bin kilometre vatan toprağını bizlere vatan olarak emanet etmiştir. Bize düşen görev ecdadımızın yadigar bıraktığı bu toprakları en iyi şekilde korumak ve gözbebeği gibi bakmaktır. 75 milyon kişinin birliği, kardeşliği için çalışmak, terör illetini bu ülkenin gündeminden çıkarmaktır. İşimiz budur. Çünkü başka türlü bu ülke ile baş edemeyeceğini bilen dış mihraklar, terörle ülkenin enerjisini tüketme gayretine giriyorlar."

İZMİR'DE 400 GÖREN GÖZ CİHAZI DAĞITILACAK
İstanbul ve Ankara'dan sonra İzmir'de de gören göz cihazlarının dağıtımına başlandığını açıklayan Bakan Yıldırım, "4 bin civarında vatandaşa bu cihazlar dağıtıldı. Evrensel Hizmet Kaynakları'ndan karşılamak suretiyle kullanıcılardan hiçbir bedel alınmadı. İzmir ilklerin şehri ve şanslı bir şehir. 2 yıl içinde elde edilen tecrübeyi işlemek suretiyle cihazlar mükemmel hale getirildi. 400 civarında vatandaşımıza bu cihazı dağıtacağız. Önemli bütün yerler bu cihaza yerleştirildi. Bastonunuzla birlikte yola çıktığınız zaman 'burada kırmızı ışık var, bekleyin ya da geçin' uyarısında bulunacak. Sizin yol haritasınız olacak. Sorun onların görememesi değil, bizlerin onu göremememizdir. Engellileri kader mahkumu olarak gören zihniyeti tamamen maziye gömüyoruz" diye konuştu.
Toplumda görme engellilerin kendi yaşamını tek başına sürdürebileceği inancının yüzde 20 oranında olduğunu hatırlatan Bakan Yıldırım, eşit şartları sağlamak için imkanlar ve teknoloji ile gerekenleri yapacaklarını belirtti.
Haberleşme Genel Müdürü Atilla Çelik ise, uzman ekip ve üniversitelerle 2007 yılında söz konusu projenin alt yapısını oluşturduklarını belirtti. Çelik, cihazın bir Ar-Ge projesi olduğunu belirterek, sık kullanılan güzergahların cihaza işlendiğini ifade etti. İlk uygulamasına 2012 yılında İstanbul ve Ankara'da başlandığını aktaran Çelik, "Cihaz hastaneler, bankalar gibi sık kullanılan noktalarda yönlendirme yapmaktadır. Sim kartı takıldığı zamana GSM cep telefonu gibi kullanılabilir. Üzerinde istenilen değişiklikler kolaylıkla yapılabilir. Bedelsiz olarak dağıtımı yapılmaktadır" dedi.
Türk mühendisler tarafından dünyada ilk kez tasarlanan projede kullanılacak cihazların üzerinde Brail alfabesiyle Qwert klavyesi bulunuyor. Test aşaması tamamlanan cihazlara tanımlanabilecek adreslerin yanı sıra eczane, hastane, kamu binaları ve acil durum merkezlerinin yerleri de yüklü olacak. Varılmak istenen noktayı sesli uyarılarla en kısa ve uygun şekilde tarif edecek olan cihazlar, görme engellilerin hem gözü hem de kulağı olacak. Cihaz hem cep telefonu hem de bilgisayar gibi kullanılabilecek. Bluetooth özelliği de bulunan cihaz, görme engellilerin belirledikleri noktalarda buluşmalarını ve birbirleriyle haberleşmelerini de sağlayacak. 15 yaşının üzerinde olan, özürlü sağlık raporuna göre görme özrüne ilişkin tüm vücut fonksiyon kaybı oranı yüzde 75'in üzerinde olanlar, cihazı kullanmaya engel teşkil edecek işitme, zihinsel veya ortopedik özrü bulunmayanlar başvurabilecek.
(AH-CC-Y)

05.01.2013 11:49:11 TSI

Editör: Wan Haber