Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "İzmir 2020 EXPO'suna kadar sadece şehir içi taşımacılığıyla ilgili sorunlarını çözmüş olmayacak, kapasitesi iki katına çıkmış mevcut havaalanıyla çok ciddi bir hazırlığı tamamlamış olacak" dedi
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'in EXPO 2020 adaylığı çerçevesinde Türkiye'yi ziyaret eden Uluslararası Sergiler Bürosu (BİE) İnceleme heyeti onuruna Hilton Otel'de öğle yemeği verdi. Yıldırım, yemek sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu. EXPO 2020 için İzmir'in Mayıs 2011'de başvurusunu yaptığını hatırlatan Yıldırım, o günden bugüne hazırlık çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Gerekli yasal altyapının oluşturulduğunu anlatan Yıldırım, "EXPO yeri için kanun çıkarıldı. Dolayısıyla Sayın Valimizin başkanlığında, yönlendirme kurulu, yönetim kurulu ve icra kurulu teşkil edildi. Bütçesi ayrıldı. Bugüne kadar da çalışmalar sürdü" dedi. Pazartesi başlayan ve bugün sona erecek olan çalışmanın BİE'nin görevlendirdiği heyet tarafından yürütüldüğüne işaret eden Yıldırım, bu heyetin bütün aday ülkeleri dolaştığını ve bir rapor hazırladığını söyledi. Haziran ayında Genel Kurul'a da bu raporların sunulacağını kaydeden Yıldırım, böylece aday ülkelerin yaptıkları çalışmaların ne aşamada olduğunun ortaya çıkacağını ifade etti.

"İZMİR, DÜNYADAKİ EN HIZLI BÜYÜYEN KENT OLARAK DİKKATİ ÇEKİYOR"
Üç günlük çalışmalar esnasında İzmir'de kapsamlı görüşmeler yapıldığını bildiren Yıldırım, EXPO alanının yerinde incelendiğini söyledi. Yıldırım, "İzmir'in 2020 EXPO'suna kadar sadece şehir içi taşımacılığıyla ilgili sorunlarını çözmüş olmayacak, aynı zamanda Ankara'ya İstanbul'a Yüksek Hızlı Tren (YHT) bağlantısı, İstanbul'a otoyol ve İzmir'e kapasitesi iki katına çıkmış mevcut havaalanıyla çok ciddi bir hazırlığı tamamlamış olacak. Bu projeler sadece EXPO amaçlı yapılmıyor. Son yıllarda İzmir'in ortaya koyduğu büyüme, Dünya'daki en hızlı büyüyen kent olarak dikkati çekiyor. Geçmişte olduğu gibi gelecekte de gerek ekonomik kalkınması gerekse uluslararası bilinirliği açısından çok önemli bir görev ifa edeceğini biliyoruz" şeklinde konuştu.
İzmir'in medeniyetleri buluşturan bir şehir olduğunu söyleyen Yıldırım, konuşmasında şunları kaydetti: "İzmir, sağlık alanında da birçok ilkleri gerçekleştirmiş bir şehrimizdir. O yüzden EXPO gibi büyük bir organizasyonu rahatlıkla yapabilecek imkana ve altyapıya sahip bir şehirdir. EXPO'nun yapıldığı yer, sadece EXPO alanının hazırlanmasıyla değil, ruhu, kimliği ve etrafında dört mevsim yaşam olan kentler düşünülüyor. Bu anlamda da İzmir ideal olacak bir şehirdir."

ULUSLARARASI SERGİLER BÜROSU GENEL SEKRETERİ LOSCERTALES
Uluslararası Sergiler Bürosu Genel Sekreteri Vicente Gonzalez Loscertales ise, Türkiye'ye 4 günlük bir ziyaret gerçekleştirdiklerini, İzmir'deki çalışmaları incelediklerini ve çok iyi bir hazırlığın yapıldığını gördüklerini bildirdi. Loscertales, "Çok iyi hazırlanmış bir proje olduğunu gördük ve bu projenin hem hükümet, hem vatandaşlar hem de sivil toplum kuruluşları tarafından desteklendiğini gördük" dedi. İzmir EXPO alanının en iyi seçilmiş alanlardan biri olduğunu gördüklerini bildiren Loscertales, bunun ulusal bir proje olduğunu anladıklarını söyledi.
(EY-YHY-Y)

14.02.2013 16:09:54 TSI

Editör: Wan Haber