Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'in EXPO 2020 adaylığı sürecinde hükümet olarak muhalefet tarafından eleştirildiklerini belirterek, "Muhalefet yapmakla da EXPO sürecine destek olunmaz. Bir CHP klasiği" dedi.
Çeşitli temaslar için İzmir'de bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) 19. Olağan Genel Kurulu'na katıldı. Bakan Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, MÜSİAD'ın gün geçtikçe büyüyen bir sivil toplum kuruluş olduğunu belirterek, "MÜSİAD İzmir Şubesi gün geçtikçe büyüyor. Aradan 20 yıl geçmiş MÜSİAD sadece İzmir'de değil, Türkiye'nin her tarafında büyüyor. Şaşalı büyüyen bir sivil toplum kuruluşu değil, tabanda büyüyen, ekonominin, üretimin gerçek kahramanlarının içinde yer aldığı en önemli sivil toplum kuruluşlarından bir tanesi" dedi.
Türkiye'nin 2002 yılında bir gün sonrasını göremeyen bir ülke olduğunu ancak şimdilerde 2023 yılı için ufuklar çizdiğini söyleyen Bakan Yıldırım, "Son 10 yıl Türkiye için değişim ve dönüşümün yaşandığı yılları barındırıyor. Her alanda başarı öyküsü var. Ama bu başarının en önemli sebeplerden biri güven ve istikrar ortamı. Türkiye, 2002'de bir gün öncesini göremezken, hesaplarını yapamazken, bugün 2023 için ufuklar çiziyor, orta ve uzun vadeli hedeflerini belirliyor. Üretim anlayışı, ticaret yapma şekli, ihracatın kompozisyonu değişti. İhracatın alanları değişti. Tüm bunların arkasında belki doğrudan değil ama dikkatli baktığımızda, gördüğümüzde Türkiye'nin geçirdiği yapısal değişiklikler var. Dünya krizle boğuşurken Türkiye ihracatta hız kesmeden artmaya devam ediyor" diye konuştu.

"ALLAH ÖZAL'DAN RAZI OLSUN"
Bakanlığı boyunca yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Bakan Yıldırım, "Türkiye'nin tıkanan damarlarını açtık" dedi. İzmir'in zaman ekonomisini iyi yönetemediğini öne süren ve bunun faturasının vatandaşın kaybına yol açtığını ifade eden Bakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İzmir bazı konularda zaman ekonomisini iyi yönetemiyor. Zaman ekonomisinin kayıpları ile İzmir'in projeleri gecikiyor. Geciken fatura da vatandaşa yansıyor. İzmir'e aday olduğumuzda vekil arkadaşlarla birlikte bir şey söyledik; 'Ezber bozan söylem siyasetini kenara koyan eylem siyaseti yapacağız' dedik. Hemen hizmete koyulduk. İzmirli'nin önüne çıktık '35 İzmir 35 Proje' ile. Siyasi rakipler daha projelerimizi sorsanız söyleyemezken, 15 projeye başladık. İzmir'e EXPO'yu getireceğiz. 'Herkes için sağlık, daha iyi yollar' lafla olmuyor. Hastaneler yapacaksınız, İzmir'i dünyaya, baş şehre bağlayacaksınız. 10 yıl önce Ankara, Manisa, Uşak, Çanakkale istikametine bölünmüş yol yoktu. Allah Özal'dan razı olsun. Çeşme-Aydın otobanı yapmış, İzmir 20 yıl onunla idare etti. Ancak bugün görünen ve yaşanan tablo daha farklı."

BAKAN YILDIRIM, EXPO ÜZERİNDEN CHP'YE YÜKLENDİ
İzmir'in EXPO 2020 adaylığı sürecinde hükümet olarak muhalefet tarafından eleştirildiklerini belirten Bakan Yıldırım, "Diyorlar ki 'EXPO'ya destek vermek bütün şehirleri dolaşmakla olmaz, büyükelçileri toplamakla olmaz, lobi faaliyetleri ile olmaz'. Muhalefet yapmakla da EXPO'ya destek olunmaz. Bir CHP klasiği. Bu da ayrı bir yaklaşım. Ne diyelim hayırlısı olsun. Bazen her türlü engellemeye rağmen devam ettik. Bizi İzmir'deki bazı eski alışkanlıklar yordu, ama onlar pes edecekler. Biz pes etmeyeceğiz. Çünkü biz doğru olanı yapıyoruz. İzmirli'nin istediğini yapıyoruz. İzmirli'nin hayatını kolaylaştırmaktan başka hesabımız yok. Konak Tüneli'nde de engel çıktı karşımıza. Engel çıkınca biz, 'engel çıktı yapamıyoruz' diyeceklerden değiliz. Bizim için zor, hemen onu da aşacağız. Çare tükenmez" dedi.
Swiss Otel'de düzenlenen genel kurula Bakan Yıldırım'ın yanı sıra İzmir Valisi Cahit Kıraç, MÜSİAD İzmir Şube Başkanı Abdurrahman Çabuk, AK Parti İzmir milletvekilleri Rifat Sait, İlknur Denizli, Hamza Dağ, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, İzmir Deniz Ticaret Odası Başkanı Geza Dologh ile dernek üyeleri katıldı. Toplantıda Türkiye Otomobil Sporları Pist Şampiyonası'nda Türkiye birincisi olan MÜSİAD İzmir Şube Başkan Yardımcısı Ümit Ülkü'ye Bakan Yıldırım tarafından kupası takdim edilirken, yeni dernek üyelerine de rozetleri takıldı. Olağan Genel Kurul'da aday listesinde mevcut Başkan Abdurrahman Çabuk yer alıyor.
(AH-CC-Y)

26.01.2013 17:55:17 TSI

Editör: Wan Haber