Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "35 İzmir 35 Proje" kapsamında 15'inci proje olan Güzelbahçe Balıkçı Barınağı'nın temelini Nazım Hikmet Ran'ın dizeleri ile attı.
35 projenin halkalarından olan Güzelbahçe Yalı Balıkçı Barınağı'nın temel atma töreni, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımı ile gerçekleşti. Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, AK Parti İzmir milletvekilleri ve vatandaşlar katıldı. Bakan Yıldırım, tören alanında 'İzmir seninle gurur duyuyor' tezahüratları ile karşılandı. Bu sırada İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da tören alanına gelmesi ile birlikte bir grup CHPli, 'İzmir Azizdir Aziz kalacak' şeklinde slogan attı.
Konuşmasına Nazım Hikmet Ran'ın şiiri ile başlayan Bakan Yıldırım, barınağa balıkçı barınağı denmesinin yanlış olduğunu, söz konusu bölgenin küçük bir liman niteliği taşıdığını söyledi. Türkiye'de denizcilikte ÖTV'nin kaldırılması ile sektörün 10 yılda üç kat büyüdüğünü hatırlatan Bakan Yıldırım, "Balıkçılarımız denize dönüyor. Vira Bismillah. Reislere selam olsun. Uzaktan, yakından gelen reislere selam olsun. Türkiye'de balıkçılığın artık unutulmaya yüz tuttuğu balıkçılarımız bunu çok iyi bilirler. Dedik ki artık balıkçılığı şahlandıracağız ve denizcilikteki ÖTV'yi kaldırdık. Adeta denizcilerimiz limandan çıkamaz hale gelmişti. Yakıt teşviki ile denizcilik sektörüne, balıkçılarımıza, denizden emeğini, ekmeğini kazanan kardeşlerimize 2,9 milyar destek verdik. Helal olsun denizcilerimize. Bunun sonu ne oldu? Bu desteklerden sonra 10 yılda üç kat artırdık. Türkiye bugün Avrupa'nın çipura ve levrek ihtiyacının yüzde 25'ini karşılıyor. Su ürünleri büyümesinde dünyada üçüncü sıradayız. 2003 yılında 627 bin ton iken, bugün 700 bin tonun üzerine çıkmıştır. Avlanan balık miktarı her yıl için 30 bin ton artış göstermiştir. Üretimimiz artmaya devam edecektir. Balıkçılarımızın yüzü gülecek, ülkemiz kazanacaktır. Temelini atacağımız bu barınak, İzmirli balıkçılar için çok önemli bir sığınak olacaktır. İzmir'in en büyük, Türkiye'nin ise sayılı limanlarından biridir. 2011 yılı seçimlerinden sonra burada o dönemki ilçe başkanımız bir ihtiyaç olduğundan bahsettiler. Uzun uzun neden burada bir barınak yapılması gerektiğini ilettiler. Ve sonunda bu ihtiyacın hakikaten İzmirlilerin ihtiyacı olduğuna karar verdik ve hareket ettik. 35 İzmir 35 Proje dedik, bugün de 15'inci projenin temelini atıyoruz" dedi.

"İZMİR'DE HER ŞEY DEĞİŞİYOR"
Proje için 25 milyon TL harcanacağını ifade eden Bakan Yıldırım, barınak ile İzmir'in balıkçılığın da merkezi haline geldiğini söyledi. Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İzmir bilişimin, turizmin, ticaretin başkenti. Şimdi de balıkçılığın merkezi haline geliyor. Böylece Ege Bölgesi'ndeki tüm balıkçılarımız burada toplanacak ve yurt içi, yurtdışı vatandaşlarımızın hizmetine sunacak. İzmir'de her şey değişiyor. 2002'de 2 milyar katkı sağlarken, bugün 8 milyar doları aşmıştır. İzmir kaybedilen yılların telafisi için koşar adımlarla, emin adımlarla yoluna devam ediyor. İzmir'de siyaset bizim için hizmettir dedik. İzmir'in siyaseti hizmet olacak dedik ve projelerimizle birlikte geldik. Elimizi kolumuzu sıvadık ve hemen başladık. İZBAN şimdi Torbalı'ya uzatılıyor. İnşallah 30 kilometrelik Gaziemir-Torbalı hattını da hizmete açacağız."
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise yaptığı konuşmada, Bakanlık ile İzmir Körfezi'ni kurtaracak proje ve marinaların yapımı için mutabakat içinde çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.
Alt Yapılar Genel Müdürü Osman Tarhan da, 19 Haziran 2012 tarihinde ihalesi yapılan barınağın 2 yıl içinde tamamlanacağını söyledi. 25 milyon TL değerindeki proje sayesinde bin kişiye istihdam sağlanacağını belirten Tarhan, Ege Bölgesi'nin en büyük, Türkiye'nin ise sayılı barınakları arasında yer alacağını kaydetti. Tarhan, 178 olan balıkçı barınağı sayısını 218'e çıkardıklarını da ifade etti.
(AH-CC-Y)

05.01.2013 13:07:45 TSI

Editör: Wan Haber