Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Zaman kaybetti İzmir. Bu anlayış değişiyor. Daha olumlu yaklaşımları görüyoruz. Bu da yatırımcılara cesaret veriyor" dedi.
Bakan Yıldırım, İZBAN'ın Cumaovası-Torbalı hattının temel atma töreninin ardından Efes Convention Center'da Milliyet, Gazetesi'nin düzenlediği 'İzmir'in Türk Ekonomisindeki Yeri ve Önemi' konulu toplantıya katıldı. Bir konuşma yapan Yıldırım, son 10 yılda merkezi yönetim tarafından İzmir'e yapılan yatırım miktarının 8 milyar TL olduğunu belirtti. Bakan Yıldırım, 35 İzmir 35 Projesinin hızla sürdüğünü, daha şimdiden 14 projenin hayata geçirildiğini ve geri kalanının da hızla yaşama geçirileceğini söyledi. Yıldırım, İzmir'e yatırım söz konusu olduğunda bakış açısının daha önce olumsuz olmasına karşın bu anlayışın giderek değiştiğini söyledi. Bakan Yıldırım, "İZBAN bitmeseydi İzmir'de hareket etme fırsatı olmayacaktı. İzmir'in gündemindeki projeleri tek tek gerçekleştiriyoruz. Kruvaziyer turizm ile 3 bin yolcu geliyordu. Sadece şu anda 600 bine yaklaştı. Ama maalesef İzmir turizmde hak ettiği yerde değil. Proje yapmak dile kolay. Bir proje ortaya attınız mı 'nasıl olmaz'ı önce konuşuluyor. Zaman kaybetti İzmir. Bu anlayış değişiyor. Daha olumlu yaklaşımları görüyoruz. Bu da yatırımcılara cesaret veriyor" diye konuştu.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, kâr etmeyen hiçbir işe özel sektörün el atmayacağını ve bunu ancak devletin yapacağını belirtti. Türkiye'deki ulaştırma yatırımları hakkında da bilgiler veren Bakan Yıldırım, Avrupa ve dünyanın önde gelen markaları arasına girmeyi başaran Türk Hava Yolları'nın (THY) geldiği noktayı buna örnek verdi.
Havayolu konusunda THY ile bir dünya markasını yarattıklarını, havalimanı kapasitesini artırdıklarını, var olanları da modernize ettiklerini dile getiren Bakan Yıldırım, terör örgütünün şantiyeleri basması, işçileri kaçırması ve tehditlerine karşın özellikle Doğu illerinde yatırımı arttırdıklarını vurguladı. Yıldırım, havayollarının halkın yolu haline geldiğini anlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Havayolunda da ayrı bir başarı öykümüz var. 25 havaalanımız vardı, bugün 49 havalimanımız var. 7 merkezden 7 firma da uçuş yapıyor. Türkiye'de havayoluyla yurtiçinde seyahat edenlerin sayısı 9 milyon. 2011 gerçekleşmesi 58 milyonun üzeri. 65 milyon olarak gerçekleşecek 2012'de. Havaalanlarında 65 milyondan 170 milyona ulaştı kapasite. 350 milyona çıkacak havayoluyla seyahat edenlerin sayısı. THY'nin 205 uçağı var. 60 noktadan 194 noktaya uçuyor. Dahil olduğu birlik sayesinde binden fazla noktaya ulaşıyor. Avrupa ve dünyada bir marka oldu. THY'nin yüzde 50'den fazlasını kamudan çıkaracağız dediğimizde kıyamet kopmuştu. İlk önce yöneticiler karşı çıkmıştı. Bugün artık nereden nereye geldiğini hepimiz görüyoruz. Dünya devleriyle ortaklık kurmaya başlayan bir bayrak taşıyıcımız var. Sadece ilk defa uçağa binen vatandaş sayısı 16 milyonu geçti. Toplamı 9 milyondu. Havayolu artık halkın yolu oldu."
Bakan Yıldırım, EXPO 2020 adaylığına da değindi. Başvuru dosyasını teslim ettiklerini belirten Bakan Yıldırım, "EXPO ile çok önemli bir heyecan oluştu bu kentte. Dosyayı teslim ettik. Elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Expo'yu 6 aylık bir ticari organizasyon olarak görmüyoruz. İzmir'in önündeki projeleri gerçekleştirmek ve hızlandırmak için bir fırsat olarak görüyoruz" dedi.
(HD-OA-FS-OK-Y)

07.12.2012 18:13:35 TSI

Editör: Wan Haber