Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'de şu anda devam eden projelerin tutarının yaklaşık olarak 18 milyar dolar olduğunu belirterek, EXPO organizasyonun gerçekleşeceği süreye kadar (2020) proje tutarının 30 milyar doları aşacağına işaret etti.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Sheraton Otel'de düzenlenen 'EXPO 2020 İzmir Resepsiyonu'na katıldı. Yıldırım, yaptığı konuşmada, İzmir'in EXPO 2020'ye aday olduğunu belirterek, "Bu konuyla ilgili 2011 Mayıs sonundan itibaren resmen başlatılan bir süreç var" dedi. Sürecin devam ettiğini anlatan Yıldırım, 2013 yılının Kasım ayında da nihai oylamanın yapılacağını ve adaylar arasından birtanesinin ipi göğüsleyeceğini dile getirdi. Yıldırım, "Herkes aday olan diğer şehirlerde neden aday olduklarını, aday olmalarının veya adaylıkta iddialı olmalarının arkasında birtakım gerekçeler ortaya koydular. Şüphesiz bütün bunlar değerlendirilecek ve üyeler sonunda tercihlerini bu yönde yapacaklardır" şeklinde konuştu. Türkiye'nin İzmir'in 2015 EXPO adaylığı tecrübesinden de istifade ettiğini hatırlatan Yıldırım, bu etkinliğin uluslararası düzeyde 6 ay sürecek bir etkinlik olduğunu dile getirdi. Yıldırım, 20 milyonun üzerinde turistin Türkiye'ye geleceğine işaret ederek, İzmir'de bir şenlik havasında dostlukların gelişeceğini söyledi.
Yıldırım, projeyi ulusal düzeyde önemsediklerini belirterek, "Açıkçası iddialıyız. Bunun arkasında projeye inanan 4 milyonluk İzmir şehrimiz var. İzmir'de yaşayan hemşehrilerimiz var. Bölgede 8 vilayetimiz de bu projeye kenetlenmiş durumda. O bakımdan sadece İzmir'i ilgilendirmiyor, civarındaki bütün Ege kentlerini de ilgilendiren bir proje olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz" şeklinde konuştu.
İzmir'in dış ticaretinin de kayda değer bir şekilde artan bir şehir olduğuna dikkati çeken Yıldırım, 20 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmi olan küresel bir şehir olduğunu söyledi. Yıldırım, İzmir'de şu anda devam eden projelerin tutarının yaklaşık olarak 18 milyar dolar olduğunu vurgulayarak, EXPO organizasyonun gerçekleşeceği süreye kadar (2020) proje tutarının 30 milyar doları aştığını ifade etti.
Bakan Yıldırım, konuşmasında şunları kaydetti:
"Şu anda İstanbul'dan İzmir'e devam eden Avrupa'nın en büyük projesi yapılıyor. İstanbul-İzmir Otoyolu Projesi'yle 3 bin 800 metre toplam uzunlukta bir körfez geçiş köprüsü var. Bu proje tamamlandığında İzmir-İstanbul arası 3 ila 3,5 saate inmiş olacak. Başka bir projede, Ankara'dan İzmir'e Yüksek Hızlı Tren Projesi'dir. Bunun da birinci etabını, Ankara-Afyon etabının inşaatlarına başlamış durumdayız. Diğer etapların çalışmaları devam ediyor. İzmir'de Belediyelerimizin devam ettirdiği metro çalışmaları var."
Yıldırım, "EXPO İzmir 2020, bir İzmir Milletvekili olarak benim için ayrı bir öneme sahip. En büyük dileğim Kasım 2013'deki seçimlerde İzmir'in başarısına tanık olmak" dedi.
(EY-YHY-Y)

29.01.2013 21:19:43 TSI

Editör: Wan Haber