Gezi ve açılış programları için Van’da bulunan Hayati Yazıcı, Türkiye Esnaf Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Birliği (TESKOMB) tarafından yaptırılan 24 derslikli Van-TESKOMB Süphan Ortaokulu'nun açılış törenine katıldı. Süphan Mahallesi’ndeki okulun açılış töreni öncesinde öğrencilerle selamlaşıp fotoğraf çektiren Yazıcı, konuşması sırasında da öğrencileri kürsünün etrafına topladı.


Yakın mesafeden öğrencilere hitap eden ve nasihatlerde bulunan Bakan Yazıcı, içinde bulunduğumuz çağın en önemli özelliğinin hayat boyu öğrenme kavramını beraberinde getirmesi olduğunu belirterek, "Hayatın her aşaması öğretmek ve öğrenmekle geçecektir. Bildiklerinizi başkalarına öğreteceksiniz. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Başbakanı öncülüğünde 12 yıldan bu yana millet ne diyorsa, çocuklar, gençler ne diyorsa, hükümetin gündemi o. Hedef, kaynaklarımızla hayat boyu öğrenmeyi sağlayacak üniteleri hayata geçirmek ve gerekli malzemeleri sağlamaktır. Eğitimle ilgili bakışımızın özeti bu" dedi.


Her yıl bütçe hazırladıklarını da ifade edenYazıcı, "2003'ün başından itibaren yaptığımız bütçelerde en fazla ödeneği eğitime, ikincisini sağlığa harcıyoruz. Çocuklarımız, geleceği inşa eden elemanlarsınız. Ülkemizde afet yaşıyoruz. 2011 Ekim ayında deprem yaşadık. Yüzlerce insanımız depremde hayatını kaybetti. Haneler oturulamaz haldeydi ama millet olarak, halkımız olarak en önemli gücümüz yardımlaşma konusunda güçlü bir iradeye sahip olmamızdı. Herkes imkanını Van’da yaraların sarılması için seferber etti. 2012 yılının Mayıs ayında TOBB, TESK ve TESKOMB başkanlarıyla birlikte buraya geldik. Yaptığımız toplantılarda taleplerde bulunuldu. O gün TESKOMB'un taahhüdü bu okulu yaptırmaktı. Bitirdi. Kendilerini tebrik ediyorum. TOBB, Van’da da bir fen lisesi yapımını sosyal donatılarıyla birlikte üstlenmişti. Eğitim öğretim Türkiye’nin geleceğiyle ilgili projedir. Eğitimin önündeki fiziki engelleri hep birlikte imkanlarımız ölçüsünde kaldırmaya çalışıyoruz. Eğitimin önünde başka engeller vardı. Bu alana da müdahale ettik. 4+4+4 şeklinde yeniden eğitim programladık. Ortaöğretim sonrasında çocuklarımızın eğitim görmelerine ilişkin sosyal yaşama ilişkin engeller vardı, onu da kaldırdık. Bunlar önemlidir. Kardeşliğimiz önemlidir. Hepimiz kardeşiz, ben hepinizin amcası ve dayısıyım. Birbirinizi çok sevin, sevginiz bol olsun. Eğitimde sadece altyapı imkanları sorunlarını çözmedik. Kitaplarınız sıraların üzerinde teslim ediliyor. 12 yıldan bu yana bunu yapıyoruz. Sosyal devlet budur. Dezavantajlı insanlarımızın çocuklarını okutmalarına katkı sağlamak amacıyla ŞNT yardımlarını annelerin hesaplarına yatırıyoruz. 0-6 yaş grubu çocukların aşılarının yaptırılması şartıyla yine yoksul olan ailelere belli miktarda yıl boyunca ödeme yapıyoruz. Bunları annelerin hesaplarına yatırıyoruz. Öğretmenlerinizi çok sevin, ailelerinizin nasihatlerine dikkat edin. Elbette oyundan da geri kalmayın ama planlamayı iyi yapın. Sizi seviyor ve size güveniyoruz. Her zaman yanınızda olacağız. Okulunuzun folklor takımı Türkiye üçüncüsü olmuş ama, 'Elbisemiz olsa birinci olurduk' dediler. TESKOMB okulun bundan sonra sosyal etkinlikleri için gerekli olanları bundan sonra temin edecek. Hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.


Van Valisi Aydın Nezih Doğan ise, Van’da depremden sonra eğitim alanında bir devrim yapıldığını belirterek, "Yıkılan dersliklerin yerine 3 derslik yapıldı. Hastaneler yenilendi. Spor salonları, kentin altyapısı yenilendi. Bizim asıl yapmamız gereken mücadele, bundan sonra başlıyor. Bunların içini doldurmakla başlıyor. Eğitim alanında bulunduğumuz sıradan memnun değiliz. Bunun için plan hazırlığı içindeyiz. Bu şekilde amacımız önümüzdeki dönemlerde tüm okulları kendi binalarında hizmet veren duruma getirmek. Bu yıl 950 derslik Van’da yapılıyor" diye konuştu.

TESKOMB Başkanı Abdulkadir Akgül de depremin ardından yıkılan okulun yerine yenisini yaptılarını hatırlatarak, "Kısa zamanda tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Süphan Okulu'na yapılan her hizmette biz varız" diye konuştu.

Bakan Yazıcı, öğrencilerle okulun açılış kurdelesini keserek sınıfları gezdikten sonra valiliğe geçti.

Editör: Wan Haber