Tuşba Belediye Başkanlığını ziyaret ettikten sonra Süphan Mahallesi’nde yapımı tamamlanan Bendevi Palandöken Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği hizmet binasının açılış törenine katılan Bakan Yazıcı, esnaf ve sanatkarların aileleriyle birlikte 10 milyon insanı temsil ettiğini, bu nedenle esnafların Türkiye toplumunun ekonomik ve sosyal hayatının da orta direğini oluşturduğunu dile getirdi. Esnafların mahallelerdeki, sokaklardaki emin insanlardan oluşan ve bu özellikleriyle geçmişin en zengin değerlerinden biri olan ahiliğin bugünkü temsilcileri olduklarını vurgulayan Yazıcı, "Cumhuriyet hükümetleri olarak ülkenin yönetim sorumluluğunu, milletin bize tevdi ettiği günden bu yana tüm Türkiye'de ortak vatanımızda ve 77 milyon nüfusumuzla birlikte ülkedeki konuları irdelediğimizde hiçbir sorunu ötelemedik, hiçbir kesimi ötekileştirmedik. Her kategoriyle ilgili yapmamız gerekenleri imkanlar dahilinde yapmaya çalıştık. 2002 yılında esnaf ve sanatkarlarımız Halk Bankası'ndan aldığı kredi karşılığında kullandığı faiz yüzde 56 idi. Kullanılan kredi miktarı ise 156 milyon lira civarında. Bu gün itibarıyla kullanılan kredi miktarı 12 milyar düzeyindedir. Halk Bankası'ndan kullanılan kredi faizleri bir yılı aşmazsa yüzde 4, bir yılı aşıyorsa yüzde 5. Aradaki farka bakın" dedi.


Kredi kullanan esnafların geri ödemelerinde de hiçbir sorunun yaşanmadığını, bunun da esnafın ne kadar emin insanlardan oluştuğunun önemli bir göstergesi olduğunu bildiren Yazıcı, esnafla ilgili kredi olayının ötesinde, esnaf destek projesini, esnaf bilgi sistemini hayata geçirmenin yanında, esnaf örgütlerinin hizmet verdikleri çalışma ortamlarının da düzenli olması için gereken desteği verdiklerini anımsattı. Vatandaşın yüzünün gülmesiyle kendi yüzlerinin de güldüğünü ve insanların mutluluğundan memnuniyet duyduklarını anlatan Yazıcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Elbette Van, Türkiye açısından, ülkenin ekonomik gelişmesi açısından çok önemli bir ilimiz. Türkiye'nin ürettiğini, orta doğuya pazarlayacağı önemli kapılar bu bölgede. Bizde bu kapılarla ilgili çalışma yürütüyoruz. Pazartesi günü İran Cumhurbaşkanı Ankara'da. İnşallah sınır kapılarını konuşacağız. Bunların ticarete açılmasıyla önemli bir ekonomik gelişme sağlanacaktır. 2011 yılında 6111 sayılı kanunla Türkiye'nin en büyük borç yapılandırmasını gerçekleştirdik. Şimdi buna benzer yeni bir uygulama hazırlık aşamasında. İnsanlarımızın sıkıntısını giderecek bir uygulamayı hayata geçireceğiz. Ayrıca sizlerin uzun zamandır beklediğiniz bir şey var. AVM Yasası'yla ilgili beklenen düzenleme. Biz bunun adını değiştirdik, artık buna Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı. Bunu her yönüyle tartıştık, müzakere ettik. Farklı talepler, itirazlar haklı görenler var. Yaptığımız müzakereleri toparladık, tasarıya bağladık, başbakanlığa gönderdik. Önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'nda görüşülecek ve karara bağlanacak. İnşallah yıl sonuna kadar meclisten geçer. Esnaflarımızın ne denli önemli işler yürüttüğünü dikkate alan ve ekonomik düzenin işleyişini bozmayan bir düzenleme olacak."


Türkiye'nin en önemli sermayesinin ekonomik büyüklüğün ötesinde beşeri kaynağı olduğunu, bunun içinde her yıl bütçede en büyük payı önce eğitime, sonra sağlığa ayırdıklarına dikkati çeken Yazıcı, Türkiye'nin kardeşliğiyle yükselen bir ülke olmasını istemeyenlerin olduğunu aktardı. Yazıcı, "786 kilometrekare ortak vatanımızda yaşayan 77 milyon insanımızın kardeşliği en büyük sermayemizdir. Ülkemizdeki kardeşliği güçlendirecek çözüm süreciyle ilgili herkese önemli sorumluluk düşüyor. Hassasiyet içinde olmalıyız. Ülkenin daha güçlü olmasını istemeyen iç ve dış unsunlar var. Sürecin tıkanmasını isteyenler var. Dün ülkede yasak olan şeyler bugün yok. Sabah kalktığımda TRT 6'yı açtım ve izledim. Bunların kıymetini bilelim. Herkes ne istiyorsa onu konuşacak. Diğer talepler oturulur konuşulur, ortak akılla bunlar çözülecektir. Kimse fiziki güç kullanarak, mal, can varlığına, yaşam hakkına tecavüzde bulunamaz. Kanunların en ağır yaptırımı olan suçtur birini öldürmek. İnancımıza göre bir kişiyi öldürmek alemi öldürmektir. Oturup konuşalım, konuşmak anahtardır. Hakaret etmeler, küçük düşürmeler olmadan, sözlükler arasında başka nedenler aramadan oturup konuşacağız. Hiçbir sorunu ötelemiyoruz, kimseyi görmezden gelmedik. Hizmet üretirken, ayrıma girmedik. İnsanlar arasında ayrım yapmadık. İnsan olması önemli. Bunu dikkate aldık. Diğer partilerimizin proje üretemeyişinin nedeni bizim bu topyekun bakışımız. İnşallah hep birlikte Türkiye'yi daha farklı aşamalara getireceğiz. Refahı daha adil şekilde dağıtarak insanlar arasındaki farkları azaltacağız" diye konuştu.


Hem Van, hem de Türkiye için bir dönüm noktasında olduklarını, çözüm sürecinin en önemli dönemlerini yaşadıklarını belirten Van Valisi Aydın Nezih Doğan ise, küreselleşmenin insanları iki yönde etkilediğini, bunlardan birinin de işletmelerin ardından dünya ile sürekli iletişim halinde olduklarını daha hızlı büyüdüğünü, diğer taraftan küçük çaplı işletmelerinde bu küreselleşme karşısında geride kaldığını belirtti. İnsanların ürettikleri emeklerine çok sıkı sarılması gerektiğini, esnafların bir kentin gelişmesinde çok önemli olduğunu kaydeden Doğan, bu nedenle insanların birbirine çok sıkı sarılması gerektiğini kaydederek, binanın yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.


Açılış törenine katılan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken de, binanın yapıldığı alanın kendilerine tahsis edilmesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çok önemli desteğinin olduğunu bildirdi. Bugün açılışını gerçekleştirdikleri hizmet binasına isminin verilmesinin kendisini çok duygulandırdığını dile getiren Palandöken, "Van zaten bir marka kent. Zaten kısa zaman önce rekorlar kitabına girdi. Sizin içinizden çıkan bakanlar, milletvekillerimiz çok değerli çalışmalara imza atıyorlar. Önemli olan bölgedeki huzur, huzura neden olan hükümetlerin yaptığı çalışmalardır. İnsanlar bölgeye tekrar dönecek. Turizm gelişecek. Türkiye'de kardeşlik temasının işlendiği bir dönemi yaşıyoruz. Binamızın hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah esnaflarımız huzurlu, bereketli bir dönem yaşar" dedi.


Konuşmasının ardından binada incelemelerde bulunan Yazıcı, daha sonra MÜSİAD'ın 86. Genel İdare Kurulu toplantısına katılmak için alandan ayrıldı.

Editör: Wan Haber