Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in notunun Türkiye'nin geldiği noktayı yansıtmadığını ifade ederek, "Moody's gibi kurumlar tüm bu gerçekleri çok geriden takip ediyor fakat onlar da eninde sonunda gerçeği görecekler" dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, eşi Esra Şimşek ile birlikte çeşitli temaslarda bulunmak üzere Bursa'ya geldi. İlk olarak Vali Şahabettin Harput'u makamında ziyaret eden Şimşek, ardından yürüyerek Büyükşehir Belediyesi'ne geçti. Yolda vatandaşlarla tokalaşan Bakan Şimşek'e kebap ikram edildi. Tarihi binada Başkan Recep Altepe ile görüşen Şimşek, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkarmamasını değerlendirdi.
Türkiye'nin şu anda piyasalar nezdinde zaten yatırım yapılabilir kategoride olduğunu ifade eden Bakan Şimşek, "Moody's'in gibi uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları küresel krizde, ondan öncesinde ve sonrasında iyi bir sınav vermediler. A notu verdiği ülkeler battı. 3A notu verdikleri şirketlerin tahvilleri battı. Yani çok kötü bir sınav verdiler. Türkiye'ye ilişkin yaklaşımları da bu çerçevede değerlendirilmelidir diye düşünüyorum. Önemli olan biz evimizi düzene koyalım. Biz ülkemizin temellerini sağlamlaştıralım. Bunlar eninde sonunda mecbur kalacaklar. Bugün ben Türkiye'nin devlet performansından bahsediyorum çünkü bunlar devletin performansına da bakıyorlar. Bugün Türkiye Cumhuriyeti dış dünyadan 32 milyar dolar net olarak alacaklıdır. Devlet olarak bizim dış dünyaya borcumuz yok. Biz borç ve rezervlerimizi karşılaştırdığımız zaman dış dünyadan alacaklıyız. Türkiye'nin net iç ve dış borç stokunun milli gelire oranı yüzde 18. Brütü yüzde 36'dır. OECD ülkelerinde bu oran yüzde 100'ün üzerinde. AB'de bu oran yüzde 90'ların üzerinde. Türkiye'ye niçin kredi notu verilir? Bir ülkenin borç ödeme kapasitesine sahip mi? Borcunu ödeyebilir mi, ödeme iradesine sahip mi? Türkiye geçmişte hem iradeyi ortaya koymuş. Biz Osmanlı'nın bile borçlarını ödemişiz. Öyle bir ülkeyiz. İkinci olarak Türkiye bugün Avrupa'nın en güçlü ekonomilerinden biri ama bizim kredi notumuz bunu yansıtmıyor. Bu da tabii ki piyasalar tarafından farklı bir şekilde değerlendiriliyor" diye konuştu.
New York'tan yeni döndüğünü, orada 400'e yakın küresel fon yöneticisiyle bir araya geldiğini ifade eden Bakan Şimşek, şunları söyledi:
"Onların güzüyle bakıldığı zaman Türkiye bugün 10 yıllık dolar cinsinden yüzde 3'ten borçlanabiliyor. Bunu bugün diğer AB ülkeleriyle karşılaştırın. Notu bizden çok çok yüksek olanlar bu düşük faizlerle borçlanamıyorlar. Piyasa zaten notunu vermiş. Biz Moody's'e göre, kredi notu itibarıyla yatırım yapılabilir kategoride değiliz. Fakat son 10 yılda Türkiye'ye 122 milyar dolarlık küresel doğrudan yatırım gelmiştir. Tek başına bu değerlendirmelerin eksik olduğunu, Türkiye'nin geldiği noktayı yansıtmadığını hepimiz görüyoruz. 2002 yılında küresel sermayeli 5 bin 600 firma vardı, bugün 32 bin firma var. 1980'den 2003'e kadar Türkiye'ye doğrudan yatırım olarak 14.8 milyar dolar gelmiş. Son 10 yılda 122 milyar dolar gelmiş. Tüm bunlar şunu ortaya koyuyor: Türkiye çok büyük değişim ve dönüşümden geçti. Türkiye'nin makro ekonomik temelleri çok sağlam. Moody's gibi kurumlar, tüm bu gerçekleri çok geriden takip ediyor. Onlar da eninde sonunda gerçeği görecekler."
(OSM-MŞ-GS-E)

30.01.2013 17:01:44 TSI

Editör: Wan Haber