Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, devletin Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yatırım yapılsın diye her türlü desteği verdiğini belirterek, "Bölgede bir yatırımcımız 100 liralık bir yatırım yaptığı zaman biz devlet olarak 116 liralık destek veriyoruz" dedi.
Hükümet Konağı temel atma törenine katılmak üzere Siirt'in Kurtalan ilçesine gelen Bakan Şimşek, Vali Ahmet Aydın, Kaymakam Abdülhalim Can ve kurum müdürleri tarafından karşılandı. Törende kurban kesilmesine izin vermeyen Bakan Şimşek, yaptığı konuşmada AK Parti hükümetlerinin eser siyaseti anlamına geldiğini söyledi. Şimşek, "Biz yola çıkarken şöyle bir prensibimiz var ve bu prensibi en iyi şeklide uygulamak için de hakikaten yoğun çaba içerisindeyiz. Biz devletimizi vatandaşımızın hizmetkarı yapmak üzere yola çıktık. Hizmet verilen yerlerin kalitesi önemli. Vatandaşımıza kaliteli hizmet sunumu için ülkemizin dört bir yanında hükümet konağı ihtiyaçlarını da karşılıyoruz. Tabi geçmişte birçok temel atılırdı, o temellerin icraata dönüşmesi, yani o yatırımların tamamlanması bazen yıllar alırdı, bazen de hiç gerçekleşmezdi. Çok şükür son on yılda bu külliyen değişti. Artık biz bir söz verdiğimiz zaman onun kaynağını da ortaya koyuyoruz. Hemen icraat başlıyor, hızlı bir şekilde eserler ülkemize, milletimize kazandırılıyor" dedi.
İlçenin Kurtalan Ekspresi nedeniyle bölge insanının hafızasında ayrı bir yere sahip olduğunu belirten Bakan Şimşek, Türkiye'nin dünyanın hızlı tren alanında 8 ülkesinden biri konumuna geldiğini kaydetti. Şimşek, "Hızlı tren raylarıyla artık orada şöyle diyelim, bölünmüş hızlı tren yollarıyla hızlı trenlerle yavaş yavaş Türkiye'yi donatıyoruz. Bu sadece Türkiye'nin aslında çok kısa sürede katettiği mesafeyi göstermesi açısından hakikaten önemli. Biz bu bölgemizde çok köklü adımlar atıyoruz. Bir yandan bu bölgenin en büyük sıkıntısı olan işsizlik sorununu çözmek için alt yapıyı yapıyoruz. Eğitim konusunda büyük bir hamle içersindeyiz, yetişmiş eleman sıkıntısını gideriyoruz. Ondan sonra da yatırımcılara çok büyük destekler ve teşvikler veriyoruz. Bu vesileyle gelsinler bu bölgede yatırımlar yapsınlar. Kurtalanlı kardeşlerimiz, Siirtli kardeşlerimiz, Batmanlı kardeşlerimiz buralarda çalışsınlar diye. O nedenle bakın bu bölgede bir yatırımcımız 100 liralık bir yatırım yaptığı zaman, biz devlet olarak 116 liralık destek veriyoruz. 116 liralık. Yani hani bir tabir var ya babanız bile olsa bu kadar destek vermez diye. Evet bugün devlet yeter ki Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yatırım yapılsın diye her türlü desteği veriyoruz. Ben Batman'dan biliyorum. Vatandaştan parayla biz yer alıyoruz. Yatırımcıya bedava veriyoruz; orada fabrika kur diyoruz. Sermayen yoksa, bankadan kredi alacaksan faiz ödemesini kısmen biz yapalım diyoruz. Eleman çalıştıracaksan elemanı biz eğitelim. Eleman çalıştıracaksan maliyetler düşük olsun, o zaman diyoruz ki vergi istemiyoruz, gelir vergisi istemiyoruz, prim istemiyoruz. Biz milletimize hakikaten yeni iş imkanları açmak için büyük bir seferberlik içerisindeyiz. Ama bu yetmez tabi. Biz ülkemizin bütün farklılıklarını bir zenginlik olarak görüyoruz. Evet demokratikleşmede, temel hak ve özgürlüklerde de geçmişte olmadığı kadarıyla ülkeyi hızlı bir şekilde değiştiriyoruz. Artık bahane yok. Bugün eğer Kurtalan yeterli refah düzeyine çıkmıyorsa, Kurtalan eğer nispeten arzuladığı gelişme performansını yakalayamıyorsa bunun bir tek sebebi vardır. O da terördür. Terör olmazsa bu bölgeye daha çok yatırım gelecek, terör olmazsa demokratikleşme çok daha hızlı gidecek. Bakın biz teröre rağmen bunları yapıyoruz, bütün engellemelere rağmen bunu yapıyoruz. Kurtalan'a, Siirt'e, buradaki belediyelere, Bilecik'e, Balıkesir'e, Çanakkale'ye, Bursa'ya verdiğimiz paradan daha fazla para veriyoruz. Nasıl, çünkü biz verdiğimiz parayı iki kıstasa göre veriyoruz. Eğer biz bütçeden 100 lira belediyelere göndereceksek, 80 lirasını nüfusa göre gönderiyoruz. O da şu demek; nispeten daha az gelişmiş bölgelere daha fazla para gönderiyoruz. Burada herkes eşit. Ama geriyle kalan yüzde 20'sini sosyoekonomik gelişmişlik endeksine göre gönderiyoruz. Şimdi Kurtalanlı hemşehrilerim, Batmanlı hemşehrilerim ve Siirtli kardeşlerim şunu bilmeleri gerekiyor. Bu gelen para nereye gidiyor, onun için hakikaten oturup düşünmek lazım" diye konuştu.
Eser siyaseti yaptıklarını, kardeşlik siyaseti yaptıklarını söyleyen Bakan Şimşek, "Çünkü bu ülkenin geleceği birlik ve beraberliktedir, ırkçılığın hiç kimseye faydası olmamıştır. Ne geçmişte, ne Yugoslavya'da ne de başka yerlerde, hiçbir yerde. Çünkü ırkçılığın sonu yıkımdır. Sonu tahribattır. Kaldı ki biz kardeşiz, biz Müslümanız. Şimdi İslam'da ırkçılık var mı, yok. Irkçılığın her türlüsü men edilmiştir. Niye? Çünkü bunun hiçbir faydası yok. Onun için değerli kardeşlerim biz eser üretmeye devam edeceğiz. Biliyorsunuz Edebali Hazretleri diyor ki, bütçe konuşmamda söyledim; 'Hayvan ölür semeri kalır, insan ölür eseri kalır'. Esas diyor ki geriye bir şey bırakmayanın üzerine ağlanması gerekir. Çok şükür biz bu devleti milletimize, Kurtalanlı kardeşlerimize hizmetkar yapmak için yola çıktık. Şimdi de Allah'ın izni ile bu hükümet konağını inşa edeceğiz. Bu hükümet konağındaki memurlarımız milletimize hizmet için yarışa gireceklerdir. Çünkü bu millet ve Kurtalanlı kardeşlerim en güzeline layık. İnşallah bu hizmet anlayışı daha da yaygınlaşır. Ama biz bunun daha çok gelişmesini istiyorsak, huzurumuza ve barışımızı da sahip çıkmamız lazım. Kardeşliğimizi, birliğimizi pekiştirmemiz lazım, teröre karşı tavır koymamız lazım" dedi.
Bakan Şimşek, konuşmasını bitirirken Kürtçe, "Allah sizden razı olsun, hepiniz gözüm başım üstüne geldiniz. Yeni hükümet konağınız hayırlı olsun" diyerek Hükümet Konağı'nın hayırlı olmasını diledi. Bir vatandaş, Bakan Şimşek aracına binerken "Biz burada cezaevi istemiyoruz" şeklinde tepkisini dile getirdi. Korumaların müdahalesi ile uzaklaştırılan gösterici gözaltına alındı.
(RÇ-AKK-CC-Y)

14.12.2012 15:42:38 TSI

Editör: Wan Haber