Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütün tedbirleri aldıklarını, gündemde yeni zamlar olmadığını söyledi.
Şimşek, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısıyla Makroekonomik Gelişmeler ve 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe gerçekleşmelerine ilişkin bilgi verdi. Bütçedeki sapmanın Aralık'ın son haftasında başta Karayolları, AFAD ile eğitim ve sağlığa verilen 5 milyar lira nedeniyle kaynaklandığını belirten Şimşek, "Bunu vermeseydik böyle bir sapma olmayacaktı" dedi. Son yıllarda özelleştirme hedeflerinde sapmalar olduğunu belirten Şimşek, bu yıl 4.2 milyar lirayı Hazine'ye aktardıklarını, bu nedenle bu yıl aşağı yönle bir sapmanın olmayacağını ifade etti. Şimşek, "Bu yıl hiç özelleştirme yapmazsak 2.5 milyar lira parayı Hazine'ye aktarmış olacağız" diye konuştu.
Şimşek, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. 2012 yılında yapılan özelleştirme gelirlerinin neden 2013 yılına aktarıldığının sorulması üzerine Şimşek, teknik nedenden dolayı bunun yapıldığını söyledi. Tartışmalara neden olan konuttaki KDV oranları ile ilgili soru üzerine Şimşek, bu konuda geriye dönüşün olmayacağını belirterek, "O defter kapanmıştır. Bu konuda doğru adım attığımız kanaatindeyim. Biz burada vergi adaletini tesis etmek için adım attık. Sektörün hiçbir şekilde mağdur olmaması için gereken her şeyi yaptık. Defalarca ben ve arkadaşlarım sektör temsilcileri ile bir araya geldi" dedi.
Kanunun ikinci el konutları etkilemeyeceğinin altını çizen Bakan Şimşek, uygulamanın 2013 yılından itibaren inşaat ruhsatı alanlar için geçerli olduğunu söyledi. Bunun büyükşehirlerde sadece belli değerin üstündeki gayrimenkulleri etkileyeceğini ifade eden Şimşek, "Bu düzenlemeyi olduğundan çok fazla göstermek, sektörün lehine değildir, ayrıca doğru da değildir" diye konuştu. Şimşek, düzenlemeyi vergi adaleti için yaptıklarını söyledi.
Dün bazı basın yayın organlarında 'lüks daire tanımının olmadığı' yönünde haberler yer aldığını anımsatan Şimşek, bununla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte bir tüzüklerinin olduğunu ve tanımın burada yapıldığını ifade etti. Şimşek, ayrıca kentsel dönüşüm ve afet kapsamında olan yerlerin bu kapsamdan çıkarıldığını söyledi.
Bir soru üzerine Maliye Bakanı Şimşek, "Biz tedbirlerimiz aldık. Yeni zamlar gündemde değil" dedi.
2B arazileri ile ilgili herhangi bir sıkıntını olmadığını belirten Şimşek, ''Çok ciddi bir rağbet var. 2B uygulamasının başarılı olacağını inanıyorum. Bu yıl için 4,8 milyar liralık gelir öngörüyoruz" diye konuştu.
Gelir Vergisi Kanunu'nun ne zaman çıkacağına ilişkin soru üzerine Bakan Şimşek, "Benim de bir an önce Meclis'e sevk edilmesini istediğim bir yasa. Bu yılın ilk çeyreğinde Meclis'e gönderilir diye umutluyum. Tabii, önce Bakanlar Kurulu'nda görüşülüp imzaya açılması lazım. Takdir, Bakanlar Kurulu'nun" dedi. Şimşek, yeni Gelir Vergisi Kanunu'nda miras ile ilgili herhangi bir düzenlemenin yer almadığını belirtti.
Bir soru üzerine BOTAŞ'ın yükümlülüklerini yerine getireceğine inandığını belirten Şimşek, Türk Telekom'un arzına ilişkin ise bir sürecin olduğunu, bu konuda Bakanlar Kurulu'nun bir kararı olabileceğini belirtti. Şimşek, "Bunun nasıl olacağı, lot mu olacağı, geniş kitlelere mi arzının olacağı konusunda yorum yapmıyorum. Elimiz güçlü. Şartlar ne zaman oluşursa o zaman yaparız. 70 milyonun çıkarını düşünerek konuya yaklaşıyoruz" dedi.
(EDA-OK-Y)

15.01.2013 12:59:49 TSI

Editör: Wan Haber