Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2012 yılında merkezi yönetim bütçe giderlerinin 360,5 milyar lira, merkezi yönetim bütçe gelirlerinin 331,7 milyar lira, bütçe açığının ise 28,8 milyar lira olduğunu açıkladı.
Şimşek, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısıyla 'Makroekonomik Gelişmeler ve 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri'ne ilişkin bilgi verdi. 2012 yılının oldukça zor bir yıl olduğunu belirten Şimşek, küresel finans krizinin üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen küresel büyümenin yavaş, işsizliğin yüksek seyrettiğini söyledi. Gelişmekte olan ekonomilerde uzun süre sonra potansiyelin altında bir büyüme gerçekleştiğine işaret eden Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye'nin de içinde bulunduğu bölgede jeopolitik gerginliklerin yaşandığı bir yılı geride bıraktıklarını ifade etti.
Küresel krizin etkilerinin devam etmesinden dolayı uluslararası birçok kredi derecelendirme kuruluşunun büyümeyi aşağı yönlü revize ettiğini belirten Şimşek, "2012 yılı, Türkiye için önemli bir yıldı. 2011 yılının son çeyreğinden itibaren Türkiye ekonomisinin girdiği yumuşak inişi hükümetimiz başarıyla yönetmiş, bu süreçte bütçe dengelerinde ciddi bir bozulma yaşanmamıştır" dedi. Cari açığı yüksek petrol fiyatlarına rağmen aşağıya çektiklerini belirten Şimşek, başarı oldukları bir diğer konunun ise enflasyon rakamlarını aşağıya indirmek olduğunu söyledi. Şimşek, "2011 yılında 10.5 kadar yükselen enflasyonu, aldığımız tedbirlerle 2011 yılında yüzde 6.2ye indirdik. 2013 yılında enflasyondaki düşüşün devam etmesini bekliyoruz, yüzde 5,3'e gerilemesini hedefliyoruz" ifadelerini kullandı. Türkiye ekonomisinin 2013 yılında daha iyi olacağını belirten Bakan Şimşek, "Yani büyüme hızlanacak. Yüzde 4, belki üzerinde bir rakama gidiş bekleniyor" diye konuştu.
Ekonomik göstergelerin de bunu desteklediğine işaret eden Maliye Bakanı Şimşek, küresel krizden bu yana 4 milyon istihdam oluşturarak büyümeyi desteklediklerini ifade etti. Türkiye'nin kredi notunun artmasının da büyümeye önemli bir katkı sunacağını belirten Şimşek, önümüzdeki dönem mali disiplinin devam edeceğini, iş gücü piyasasını esnekleştirme çabalarının önümüzdeki dönem etkili olacağını söyledi.
2012 yılı merkezi yönetim bütçe gerçekleşmeleri hakkında bilgi veren Bakan Şimşek, 2012 yılı bütçe açığının 28.8 milyar lirayla, 33.5 milyar liralık Orta Vadeli Program hedefinin altında kaldığını söyledi. Geçen yıl bütçe gelirlerinin 331.7 milyar lira, giderlerin 360.5 milyar lira olarak belirlendiğini ifade eden Şimşek, bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılaya oranının ise yüze 2 olduğunu belirtti. Vergi gelirlerinin geçen yıl 278.8 milyar lira olduğunu, vergi tahsilatında yüzde 9.8 artış yaşandığını ifade eden Bakan Şimşek, geçen yılın Aralık ayı rakamlarını da verdi. Şimşek, buna göre Aralık ayında merkezi yönetim bütçe giderlerinin 42.8 milyar lira, gelirlerin 27.3 milyar lira olarak gerçekleştiğini, bütçe açığının ise 15.5 milyar lira olduğunu söyledi.
(EDA-OK-Y(

15.01.2013 12:32:01 TSI

Editör: Wan Haber