Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtlarının tamamen kapatılmayacağını, koğuş sisteminin kaldırılacağını ve sevgi evleri ile koruyucu aile modelinin yaygınlaştırılacağını söyledi.
Fatma Şahin, Wow Otel'de katıldığı toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Mersin İl Müdürü Selahattin Bulut'un "2013 yılını koruyucu aile yılı olarak ilan ettik" şeklindeki açıklamasını değerlendiren Bakan Fatma Şahin, çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtlarının kapatılacağı iddialarıyla ilgili, "Kapatma şu şekilde; koğuş sisteminden geçiş. Yani kapatma, 'ben buraya anahtarını vurdum, kapattım' şeklinde değil. Yapısal dönüşüm, artık bütün dünyanın kabul ettiği bir şey. Toplu olarak yaşantıda o çocuklarımızı hayata yeterince hazırlayamıyoruz. Bilgili, donanımlı, özgüveni yüksek, dirençli çocuklar olarak yetiştirmekte zorlanıyoruz. O nedenle biz önce sevgi evlerine geçtik. Şimdi çocuk evlerine geçiyoruz ve yaklaşık 14 bin çocuğumuzun şu anda 3 bini sevgi evinde, 3 bini çocuk evine geçti. Sevgi evleri projelerimizi biliyorsunuz. 5-6 çocuğumuzun bir arada, bakıcı annelerle hem bakım ihtiyacının, hem onların eğitim ihtiyacının giderildiği bir model. Artık biz mahallelerde, apartmanlarda çocuklarımızı, çocuk evleri dediğimiz sistemin içerisinde hayatın içerisinde yetiştirilecek modellere geçiyoruz" diye konuştu.
Koruyucu aile modelini yeniden yapılandırdıklarını aktaran Şahin, "Hafta sonları gidip çocuğu görüp gelme değil, çocuğu sahiplenme, çocuğa annelik babalık yapma, çocuğun mali ihtiyaçlarını bizim giderebileceğimiz ama onların o aile sıcak yuvayı verip o çocukları koruyup kollayacak yuva sıcaklığına kavuşturacağı bir model. Onun için biz 'gönül elçileri' projesi yaptık, Başbakanımızın eşinin başkanlığında vali eşlerini topladık, herkes kendi ilinde gönüllüğü arttırıyor. Çünkü herkes her şeyi devletten beklememeli. Gönüllülüğü güçlendirmek istiyoruz" diye konuştu.
(VK-ÇK-OK-Y)

11.01.2013 14:40:08 TSI

Editör: Wan Haber