Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kadının teknolojiye, bilgiye ve sermayeye ulaşması noktasında çalışmalar yaptıklarını belirterek, kadının analık statüsünün korunarak, aynı zamanda da yapısal dönüşümünün sağlandığını ifade etti.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, AK Parti Siyaset Akademisi'nin konuğu oldu. Siyaset Akademisi'nin 13. dönem son dersine katılan Bakan Şahin, AK Parti Hükümeti'nin faaliyetlerinden bahsetti. Bir kurumu zenginleştiren yapının o kurum içindeki insanlar olduğunu belirterek, "Burası büyük bir okul. Burayı yarınlar adına büyük bir kazanım olarak görüyorum" dedi.
AK Parti iktidarı olarak 10 yıldır millete hizmet etme yolculuğunda olduklarını söyleyen Şahin, "10 yılın sonunda milletin iradesi olma yolunda başarımız var. Biz burada insanı merkeze alıyoruz" diye konuştu.
Devleti yönetmekte en önemli 3 unsurun olduğuna dikkat çeken Şahin, "Bunlar, parayı, insanı ve bilgiyi yönetmektir. Bu 3 unsur çok önemli" ifadesini kullandı.
Türkiye'nin 2001 yılında yaşadığı krizin ülke merkezli olduğunu dile getiren Bakan Şahin, küresel krizin ise 2008 yılında başladığını söyledi. Hükümet olarak 10 yılda sağlanan en önemli kazanımın mali disiplin olduğunu ifade eden Bakan Şahin, "Yapısal dönüşümde, doğru işi doğru zamanda yaptığımız için en az zararla çıktık" şeklinde konuştu.
Sistemin temeline 4 unsuru koyduklarına vurgu yapan Şahin, bu unsurların eğitim, sağlık, güvenlik ve emniyet olduğunu kaydetti. Eğitimin öneminin artık bilindiğini belirten Şahin şöyle devam etti:
"Başbakanımızın da söylediği gibi, bizim doğalgazımız, altınımız yok. Bizim mücadele edeceğimiz tek kaynak yetişmiş insan. Artık bütün dünya ile rekabet halindeyiz. Bu yüzden eğitim en temel noktamız. Son 10 yılda eğitimdeki kaynak yüzde 427 artırıldı. Sağlıkta dönüşüm programı kapsamında ise anne-bebek ölüm oranını en fazla düşüren ülkelerden olduk. Sosyal yardımları gelir getirici hale getirdik."
Son 10 yıl TÜİK verilerine göre her yıl 500-600 bin çiftin evlendiğini söyleyen Şahin, "Her yıl 100-200 bin arası boşanma gerçekleşiyor. Boşananların yüzde 80'i yeniden evleniyor ve yüzde 14'ü ise eski eşiyle evleniyor. Bu verilere göre de psiko-sosyal eğitimlerin verilmesi gerekiyor" dedi.
Engelli vatandaşların 2005 yılına kadar yasalarının olmadığını hatırlatan Bakan Şahin, "Biz 400 bin kişiye evde bakım hizmeti veriyoruz. Evde bakılacak durumda değilse 2 asgari ücret veriyoruz" diye konuştu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, şiddetle mücadele konusuna da değinerek, sosyal sorunların çözümünün tek boyutlu olmadığının altını çizdi. "Biz her alanda çalışmalarımızı yürütüyoruz" diyen Şahin, kadının teknolojiye, bilgiye ve sermayeye ulaşması noktasında çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Kadının hem analık sıfatını koruyup, hem de yapısal dönüşümünü korumamız gerekiyor" ifadesini kullandı.
Bedelli askerlikten gelen gelirle şehitlik yapılacağını dile getiren Şahin, proje kapsamında ilk olarak Sarıkamış Şehitliği'nin inşa edileceğini belirterek, Myanmar'da 1,5-2 ay içerisinde Türk şehitliklerinin yeniden yapılandırılacağını söyledi.
(PS-ÖZ-Y)

01.02.2013 21:13:56 TSI

Editör: Wan Haber