Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Gürpınar ilçesinde hastaneye götürülemediği için hayatını kaybeden Muharrem bebeği hatırlatarak, “Bütün başarılara rağmen mahcup olduğumuz, üzüldüğümüz ve ülkemiz adına sıkıntı duyduğumuz Muharrem evladımızı bir mezrada, yalnız bir ailenin yaşadığı, karın ve kışın yaşadığı olumsuz koşullarda yine başarabilmeliydik dediğimiz bir fotoğrafı birileri dünyaya bu ülkenin sağlıktaki başarısızlığı olarak sunmaya çalışıyor ve bu mesleğin onurunu rencide ederek, inciterek bir fotoğrafı defaatle gösteriyorlar ve dünyaya hiç utanmadan, sıkılmadan bu ülkenin başarılarıyla onur duymayıp milyonda bir başarısızlığını afişe etmekten zevk alan, haz duyan bir anlayışa mahkum oluyoruz” dedi. 


Akşam saatlerinde Van’a gelen Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, bir otelde 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle düzenlenen geceye katıldı. AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, yaptığı konuşmada sağlık çalışanlarının Tıp Bayramı’nı kutlayarak, “Van depremle birlikte merkezdeki hastanelerini kaybetti. Depremden önce açılan Van Bölge, Eğitim ve Araştırma ile YYÜ Dursun Odabaş Tıp Fakültesi hastaneleri kenti rahatlattı. Sağlık ekibi deprem döneminde çok büyük bir başarı gösterdi. Başarınızdan dolayı bir kez daha teşekkür ediyor, bayramınızı kutluyorum” dedi.


Vali Aydın Nezih Doğan ise, Türkiye’de stratejik bir dönüşüm yaşandığını belirterek, “Ambulansımız varken benzin koyamadığımız için hasta nakli yapamadığımızı hatırlıyorum. Bir ilçede hekim bulunamadığı için çevre ilçelerden günlük olarak hekimlerin geldiğini hatırlıyorum. Elbette daha iyilerini yapmaya gayret edeceğiz, ama bu stratejik dönüşümün de değerini bilmemiz gerekir” diye konuştu.
Daha sonra kürsüye çıkan Bakan Müezzinoğlu, sağlıkta on yıl öncesine oranla çok çok iyi durumda olduklarını ifade etti. Bakan Müezzinoğlu, “Sessiz devrim bu ülkede sağlıkta başarıldı. 76 milyon insanımızın sağlığa ulaşımının önündeki bütün engelleri aştık. Bunları aşarken birçok yeni yeni sıkıntı ve problemler de önümüze geldi. 20 bin uzman hekim açığımız ve en az 10 bin pratisyen hekim açığımız var” dedi.


Van’ın Gürpınar ilçesinde hastaneye götürülemediği için mezrada hayatını kaybeden Muharrem bebeğin ölümünü hatırlatan Bakan Müezzinoğlu, “Bugün gördüğümüz birçok sorunu daha önceden görmüyorduk. Muharrem bebeklerimizi fark etmeden gidiyorduk, ama 2,5 yaşındaki Muharrem bebeğimiz bugün dünyaya afişe edildi, bütün bu başarılarımıza rağmen. 2002 yılında Van’da ambulans sayısı 3’tü, bugün 68. üç ambulansla hangi vakaya ulaşıyorduk? Bugün ambulanslarımızın donanımlarıyla o dönemki ambulanslarımızın arasındaki farkı biliyoruz. Bütün bunlara rağmen mahcup olduğumuz, üzüldüğümüz ve ülkemiz adına sıkıntı duyduğumuz Muharrem evladımızı bir mezrada, yalnız bir ailenin yaşadığı, karın kışın yaşandığı olumsuz koşullarda yine başarabilmeliydik dediğimiz bir fotoğrafı birileri dünyaya bu ülkenin sağlıktaki başarısızlığı olarak sunmaya çalışıyor ve bu mesleğin onurunu rencide ederek, inciterek bir fotoğrafı defaatle gösteriyorlar ve dünyaya hiç utanmadan, sıkılmadan bu ülkenin başarılarıyla onur duymayıp milyonda bir başarısızlığını afişe etmekten zevk alan, haz duyan bir anlayışa mahkum oluyoruz. 15 gün önce ABD’de yolun ortasında ve merkezde hamile kadın doğurdu. Ne ambulans bulundu ne de onu hastaneye götürecek araç bulundu. Şimdi o fotoğrafla bizimkini yan yana koyup biri ta mezrada karın kışın haberleşmenin zor olduğu bir an, diğeri de ABD’de caddede ve merkezde. Ama onların siyasileri bunu afişe etmiyor. Biz de orada ne pahasına olursa olsun çözüm üretebilmeliydik dedik. Şayet bizim 112 ekibimiz bu haberi bir üst makama ulaştırmakta dinamiklerimizi ortaya koyabilseydi, belki o fotoğrafı bu millete, bu mesleğin onurlu mensuplarına yaşatmayacaktık. Ama hiç kimsenin bu mesleğin mensuplarını küçük görerek, bir tavırla onlara mal etmesine müsaade etmeyeceğiz” dedi.


Bu ülkenin, bu milletin hizmetlerin en iyisini hak ettiğini dile getiren Bakan Müezzinoğlu, sağlık çalışanlarına yönelik yaşanan şiddet olaylarının önüne geçmek için yapılan yasal düzenlemeden de bahsetti. 


Yapılan konuşmaların ardından 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle onur ve başarı ödülü alan ve yılın doktoru seçilen sağlık görevlilerine belgelerini veren Bakan Müezzinoğlu, sanatçı Bedri Ayseli’yi bir süre dinledikten sonra Van’dan ayrılmak üzere havaalanına geçti. Geceye Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Mustafa Bilici ve Fatih Çiftçi, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van Sağlık Müdürü Bilal Acar, AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Osman Nuri Gülaçar ile çok sayıda sağlık çalışanı katıldı. 

Editör: Wan Haber