Bir dizi gezi ve programlar için Gaziantep'te bulunan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Suriyeli sığınmacıların bulunduğu Nizip Konaklama Tesisi'ni gezdi.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Gaziantep'teki temasları kapsamında Nizip ilçesinde Suriyeli sığınmacıların barındığı çadır kenti ziyaret etti. Burada Suriyeliler ile selamlaşan Bakan Müezzinoğlu, bir süre sığınmacılar ile bir süre sohbet etti. Protokol çadırında Gaziantep İl Afet ve Acil Durum Müdürü Sinan Atakan'ın yaptığı sunumla Suriyeli sığınmacılar hakkında bilgi alan Müezzinoğlu, Suriyeli muhtarları da dinledi.
Müezzinoğlu, burada yaptığı konuşmada, Nizip Konaklama Tesisleri'nde Türkiye gibi büyük bir devletin şanına şerefine yakışır bir misafirperverlik ve ev sahipliğinin görüldüğünü belirtti. Suriyelilere, bir taraftan yarınlarının daha iyi olabilmesi adına mücadele verdiklerini, bir taraftan da ülkelerindeki olaylar nedeniyle sıkıntıya düşenleri misafir ettiklerini ifade eden Müezzinoğlu, ''Bu anlamda bölgemizde yaklaşık 165 bin misafirimiz var. 65 bin de kendi imkanlarıyla otellerde, sosyal tesislerde veya misafirhanelerde kalanlarla toplam 230 bin civarında uzun süredir misafir ettiğimiz Suriyeli kardeşlerimiz var. Buradaki insanlarımıza insanca, güvenli bir şekilde yaşayabilecekleri, kendi evleri, kendi köyleri, kendi mahalleleri olmasa bile güven içinde, huzur içinde, sağlık hizmetlerini alabildikleri, sosyal hizmetleri alabildikleri, emniyette oldukları güvenlik hizmetlerini alabildikleri, çocukların anaokulu, kreşi, bütün detayları da sunabildiğimiz imkanların olduğu kampları, onların hizmetine sunduk. Tabii ümidimiz, temennimiz, bir an önce, bizim misafir etmekten rahatsızlığımız yok ama bir an önce kendi gelecekleriyle ilgili ülkelerine, memleketlerine dönmeleridir'' dedi.
"Sağlık Bakanı olarak nereye gitsem, hekim ihtiyacıyla karşılaşıyoruz" diyen Müezzinoğlu, bu sorunun yalnız Suriyeli sığınmacıların barındığı kamplarda değil ülke genelinde dile getirildiğini söyledi. Türkiye'ye sığınan Suriyeliler arasında bulunan doktorların tespitini yapacaklarını aktaran Müezzinoğlu, "Çünkü yabancı uyruklu hekimlerin çalışabilirliği konusunda zaten yasal düzenlememiz oldu geçtiğimiz dönemde. Onların burada hekim olarak kendi vatandaşlarına hizmet verebilmesi adına biz hızla bir çalışma yaparız, yeter ki o hekimlerimizin burada tespitlerini yapalım. Bize bildirilsin, biz de onları hızla buradaki açığımızı kapatabilecek veya yardımcı olabilecek bir statüye onları taşırız" diye konuştu.
Türk milletinin her zaman mağdurun ve mazlumun yarında olan bir millet olduğunu dile getiren Müezzinoğlu, konuşmalarını şöyle tamamladı:
"İstiyoruz ki, Suriyeli kardeşlerimizde bir an önce mağdur durumda olmaktan kurtulsunlar. Zulüm altında yaşamaktan veya zulüm yönetimiyle yönetilmekten bir an önce kurtulsunlar. Bizim onlara yaptığımız bir kardeşlik duygusunun gereğidir. Hem insani hem milli hem İslami sorumluluğumuzdur. Her zaman kendi vatandaşlarımıza baktığımız gibi onlara da gücümüzün yettiği oranda duyarlı, sıkıntılarını çözme anlamında en üst düzeyde duyarlılığımızı göstereceğiz. Ben şu anda 2 haftalık yeni bir bakanım. Henüz seçim bölgeme gitmedim ama onları ziyarete geldim. Kendilerine sağlıklı, huzurlu bir hayat diliyorum. En kısa zamanda ülkelerine, arzu ettikleri, halkın seçtiği yönetimlerin gelmesini temenni ediyorum."
Açıklamasının ardından çadır kenti gezerek Suriyelilerle görüşen Müezzinoğlu, çocuklara yakın ilgi gösterdi. Müezzinoğlu, sağlık merkezini de gezerek Suriyeli bazı aileleri çadırlarında ziyaret etti. Yapımı devam eden Nizip konteyner kenti de inceleyen Müezzinoğlu, Gaziantep'e dönerek daha önce hasta yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan'ın Özgürlük Mahallesi'ndeki ailesini ziyaret etti.
(MDC-YHY-Y)

08.02.2013 20:08:05 TSI

Editör: Wan Haber