Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, "Gerek bakanlığımızda, gerek hükümetin tüm birimlerinde başta sayın Başbakanımız olmak üzere, gerek kamuda, gerek özel sektörde, gerekse yabancı muhataplarımızda Türkiye'nin İstanbul 2020 olimpiyatlarını gerçekten hak ettiği, Türkiye'nin bu sefer adaylık konusunda gerçekten çok esaslı, çok helal olsun dedirtecek bir hazırlık yaptığımızı teyit ediyorlar. Hakkımızı teslim ediyorlar" dedi.
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç Manisa programı kapsamında Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü'ne bağlı Atatürk Spor Salonu Kompleksi'ni gezdi. Gezi öncesi kendisini karşılayan sporcularla bir araya gelen Bakan Kılıç, sporculardan bilgi aldı. Ardından Atatürk Olimpik Yüzme Havuzu'nu gezen kılıç sonrasında ise cimlastik salonu ve spor salonlarını gezdi. Buradaki programının sonunda Bakan Kılıç sporcularla yemek yedi. Bakan Kılıç buradaki programının ardından Gediz Spor Salonları'na geçti.

"İSTANBUL OLİMPİYATLARI MOTİVASYON KAYNAĞIMIZ"
Bakan Kılıç Gediz Spor Salonları'nı incelemesinin ardından değerlendirmelerde bulundu. Tesis sayısının çoğalmasıyla sporcu sayısının da artacağını belirten Kılıç, "Sporcu sayısı arttıkça olimpiyatlarda ve paraolimpiyatlarda alacağımız madalya sayısı, elit sporcu sayısı artacak. 2020 İstanbul Olimpiyat Oyunları bizim motivasyon kaynağımız. 2020 Olimpiyatlarında sadece organizasyon yapan ülke olmak kafi değil. En başarılı ülkelerden biri olmak gerekiyor. Olimpik branşlarda dünya çapında iddialı sporcularımızın olması gerekli. Bu sporcuları dışardan getiremeyeceğimize göre bizim ülkemizin çocuklarını yetiştirmemiz lazım. Bunu sadece yarıştırmak için değil, aynı zamanda sağlıklı nesiller için yapmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

"LİSANSLI SPORCU SAYIMIZ 3 BUÇUK MİLYON"
Türk gençlerinin sporda başarılı olmaması için bir nedenin olmadığını kaydeden Kılıç, "Sporda bugün istediğimiz başarı seviyesinde olmamızın nedeni toplam sporcu sayımızın toplam ülke nüfusuna oranı. Sporda çok başarılı ülkelere baktığımız zaman, nüfusu çok olmayan ülkelerden de başarılı sporcular çıktığını görebiliyoruz. Türkiye'de nüfusumuz 75 milyon 600 bin, lisanslı sporcu sayımız ise 3,5 milyon. Baktığımız zaman nüfusun yaklaşık yüzde 4'ü lisanslı sporcu kategorisinde, haliyle başarı oranı istediğimiz seviyede değil. Lisanslı sporcu sayısı, faal sporcu sayısıyla artabilir, bu da tesisleşmeyle sağlanacaktır" dedi.
Sporcu sayısının artmasıyla birlikte başarının da beraberinde geleceğini kaydeden Kılıç, "Biz hedefimize, biz objektifimizin merkezine madalya sayısını yerleştirmedik. biz objektifimizin merkezine sporla iç içe bir toplum ve sportmen nesiller kavramını yerleştirdik. Bunları yakaladığımız takdirde zaten madalyalar, elit sporcular, dünya çapında marka olmuş önemli isimler olacaktır. Hedefi doğru olarak koyduğumuz zaman bu gerçekleşecektir. Şu anda doğru bir yoldayız. Hükümetimizin spora verdiği destek çok kuvvetli bir destek. Ayrıca sadece futbolu değil, sporu çok iyi bilen bir başbakanımız var. Dolayısıyla o takip de motivasyon sağlayıcı bir etken."
İstanbul'un 2020 olimpiyatlarına adaylığı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kılıç, adaylık sürecinde özel sektörün desteğini almalarının çok önemli olduğunu söyledi. Kılıç, "Adaylığın ardına sponsorları eklemiş olmak, Türkiye'nin olimpiyat adaylığı sürecinde gerek Madrid gerekse Tokyo'ya psikolojik olarak çok ciddi bir avantaj yakalamasını sağladı." şeklinde konuştu. Davos'ta sunum yapan holdinglerin desteğiyle Türkiye'nin 2020 adaylığını en kuvvetli şekilde vurgulayan ülke olduğunu söyleyen Kılıç, ''Bu desteği görünce 'Tamam şimdi oldu, olimpiyatın arkasında Türk sivil toplumu ve Türk sermayesi yerini aldı' düşüncesi yerleşti" dedi.

"HAKKIMIZI TESLİM EDİYORLAR"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Slovakya seyahatlerinde olimpiyat adaylığı için görüşmeler yaptığını söyleyen Kılıç, "Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı yoğun gündemi içinde İstanbul'un olimpiyat adaylığını bu kadar öncelikli, bu kadar birinci sıraya yerleştiriyorsa, gerçekten ne kadar mesafe ettiğimizin bir göstergesi. Aynı şekilde Sayın Cumhurbaşkanımız hafta başında Sırbistan Cumhurbaşkanı'nı Çankaya Köşkü'nde ağırladı. Cumhurbaşkanımızın muhatap Cumhurbaşkanına bahsettiği birinci konu 2020 olimpiyat adaylığı. Topyekün millet olarak bu işe inandık. İnanılan her iş başarılır. Bu adımların neticesi 7 Eylül 2013 tarihinde yapılacak oylamada ortaya çıkacak. Gerek bakanlığımızda, gerek hükümetin tüm birimlerinde başta sayın Başbakanımız olmak üzere, gerek kamuda, gerek özel sektörde, gerekse yabancı muhataplarımızda Türkiye'nin bu işi gerçekten hak ettiği, Türkiye'nin bu sefer adaylık konusunda gerçekten çok esaslı, çok helal olsun dedirtecek bir hazırlık yaptığımızı teyit ediyorlar, hakkımızı teslim ediyorlar. İnşallah bu süreçte hakkımızı teslim etmekle kalmaz bu olaylar, 7 Eylül tarihinde yapılacak oylamalarda da hakkımız teslim edilirse, millet olarak çok şükür hak ettiğimiz bir şeydi ve hak ettiğimizi aldık deme imkanını bulacağız."
Gediz Spor Salonları'ndan ayrılmasının ardından Kılıç Atatürk Spor Salonu'nda devam eden Gençler Boks Türkiye Şampiyonası'nı bir süre takip etti ve Çok Amaçlı Spor Salonu'ndaki Yıldızlar Grekoromen Güreş Şampiyonası'nda 74 kiloda dereceye giren sporculara madalyalarını verdi.
Kılıç son olarak 19 Mayıs Stadı Tarzan Tribünü altındaki cimnastik salonunda minik cimanstikçilerle bir araya geldi. Son olarak Türkiye A Milli Takımı ile Çek Cumhuriyeti Milli Takımı'nın maç yapacağı Manisa 19 Mayıs Stadı'nı inceleyen Kılıç, taraftarlara selam verdi. Bir taraftarın maçın skorunu sorması üzerine Kılıç, "Gönlümden 3-0 geçiyor" dedi.
(AY-MFS-MFS-S)

06.02.2013 20:13:30 TSI

Editör: Wan Haber