Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Topçu Kışlası'nın yeniden yapılmasıyla ilgili projenin reddedildiği haberlerine ilişkin, "Bu eserin dışında başka bir yapının oraya yapılması sanıyorum mümkün değil. Yine saygılı bir biçimde proje geliştirilirse kurulumuz yeniden değerlendirecek" dedi.
Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden ressam Burhan Doğançay'ın cenaze törenine katılan Bakan Günay, törenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Hrant Dink'in cinayete kurban gidişinin yıldönümü olduğunu hatırlatan Bakan Günay, cinayetin perde arkasının bütün açıklığı ile ortaya çıkmasını istediğini söyledi. Günay, "Hrant Dink'in elim bir cinayete kurban gidişinin yıldönümü. Bundan duyduğum üzüntüyü ve acıyı sizinle paylaşmak istiyorum. O da bizim ülkemizin, topraklarımızın çok güzel evlatlarından birisiydi. Hunhar bir cinayete kurban gitti ve hala bütün derinliği ile bu cinayetin perde arkasını öğrenebilmiş değiliz. Türkiye'de bir dönem ne kadar kanlı ve karanlık tuzaklar kurulduğunun sadece çarpıcı işaretlerinden birisi. Bu vefat yıldönümünde yeniden bu hunhar cinayetin perde arkasının bütün açıklığı ile ortaya çıkmasını ve ülkemizde bundan sonra barışı, esenliği, bir arada yaşama bilincini zedeleyecek hiçbir davranışın olmamasını bütün kalbimle diliyorum" dedi.
Bakan Günay, basın mensuplarının İstanbul 2 No'lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından Gezi Parkı'nın yerine 1940'ta yıkılan Topçu Kışlası'nın yeniden yapılmasıyla ilgili projeyi uygun bulmayarak oybirliğiyle reddettiği soruları üzerine ise şunları söyledi:
"Topçu Kışlası önemli bir proje. Biz seçimden önce bunun üzerine elimizdeki resimler ve çeşitli belgelerle kurul olarak burada daha önce bir tarihi eser bulunduğunu tescil ettik. Bu eserin dışında başka bir yapının oraya yapılması sanıyorum mümkün değil. Ama yeniden yapılanma için şu anda eldeki bilgi ve belgelerde kurulun kararına göre yeterli bulunmadı. Orada Taksim Meydanı, Gezi Parkı ve bütün bölgedeki yapılaşma ile uyumlu ve tarihi dokuya da aynı şekilde yine saygılı bir biçimde proje geliştirilirse kurulumuz yeniden değerlendirecek."
(MS-ET-CC-Y)

18.01.2013 14:18:52 TSI

Editör: Wan Haber