Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, sel bölgesinde manzaranın üzüntü verici olduğunu belirterek, bölgede gelişigüzel yapılaşmanın devam ettiğini söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, geçen günlerde sel baskınından etkilenen Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Evrenseki beldesinde incelemelerde bulundu. Bakan Günay'a, AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Evrenseki Belediye Başkanı Recep Barut, Side Belediye Başkanı Abdülkadir Uçar, Kültür ve Turizm İl Müdürü İbrahim Acar, DSİ 13. Bölge Müdürü Türkay Özgür, Türkiye Otelciler Federasyonu(TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Akdeniz Turizm Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır ve otelciler eşlik etti. Selden etkilenen otellerin bulunduğu alana gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yetkililerden bilgi aldı. Çamurlu yolda yürüyen Bakan Günay, sele sebep olduğu öne sürülen Ilıca deresi üzerindeki köprüde geçmiş yıllarda yaşanan felaketlerine rağmen neden önlem alınmadığı noktasında şube müdürlerini ve belediye başkanlarını uyardı.

OTEL DEDİĞİN BÖYLE OLUR
Yapımına devam edilen otel inşaatlarını gören Günay, iki otel arasında boşluk olmamasına ve inşaat yoğunluğuna tepki gösterdi. Bakan Günay, gördüğü inşaat yoğunluğu karşısında, "Burada özel çevreyi koruma; özel çevreyi çıkar korumaya dönüşmüş" dedi. Selden etkilenen otellerin içine giren Günay, istinat duvarı yıkılan ve zemin katı su altında kalan otelde de inceleme yaptı.Bakan Günay, yüksek katlı otellerin yapımını eleştirirken, az katlı otellere "Otel dediğin böyle olur" övgüsünde bulundu.

MANZARA GÜZEL DEĞİL
Bakan Günay, incelemelerinin ardından bölgedeki Royal Dragon Otel'de gazetecilere değerlendirmede bulundu. Geçen Cumartesi gününü Pazara bağlayan gece yoğun ve olağan dışı bir yağmur nedeniyle bölgede turizm tesislerini etkileyen bir sel felaketi olduğunu söyleyen Günay, bölgede ilk incelemeyi yaptıklarını ve manzaranın güzel olmadığını kaydetti.
Son birkaç yılda benzer olayların yaşanmasına rağmen her yağmurda aynı felaketlerin yaşanmaya devam ettiğini hatırlatan Günay, şunları söyledi: "Nihai önlem konusunda biz bugün gereken önlemleri alacağız. Bizim dışımızda ilgili bakanlıklar var. Onlarında önlem almasını rica edeceğim. Burada ilk planda gördüğüm 90'lı yıllardan bu yana süre gelen yanlış yapılanma, yanlış alt yapı düzenleme sorunu var. Bunu köprü inşaatında görüyorsunuz, derelerin akışının yeteri kadar kontrol altına alınamamasında görüyorsunuz. Konaklama tesislerinin yerleşimlerinde görüyorsunuz. Halbuki burası Antalya'nın özel bir bölgesidir. Hem çevre koruma bölgesi, hem turizm ve tarım açısından özellik taşıyan bir bölge. 90'lı yıllardan bu yana yapılan yerleşim yerlerinin daha düzenli yaşanacak gelişmeler ve doğa dışı tabiat olaylarını önleyecek bir planlama üzerinde gelişmesi gerekirken, planlama göz ardı edilmiş. Bir saatlik gezimde şu anda hâla bu gelişigüzel yapılaşmanın sürdüğünü görüyoruz. En azından bugün amaçladığımız yerleşim anlayışının dışında eski alışkanlıkların devam ettiğini görüyoruz. Alınması gereken önlemler nelerin yapılması gerekiyor bir bilgilendirme toplantısı yapacağız."
(İA-SK-HO-Y)

15.01.2013 13:46:00 TSI

Editör: Wan Haber