Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İdris Küçükömer'in düşüncelerinin iyi kavranamadığını belirterek, "'Asker, sivil aydın cumhuriyet diye bizim arkadaşlarımızın çoğunun peşine takıldığı ve bedelini hayatı ile ödediği o hareket, aslında ilerici bir hareket değildi. Bu sağ partilerin arkasına takılan geniş kitlededir, Türkiye'nin ilerici dinamiğidir' demeye çalıştı İdris hoca" dedi.
İktisatçı ve düşünür İdris Küçükömer, ölümünün 25. yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Mezunları Cemiyeti tarafından düzenlenen panelle anıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katıldığı panelde Küçükömer'in düşünceleri tartışıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Günay, İdris Küçükömer'in siyasi bölünmelere yukarıdan bakan birisi olduğunu belirterek, "Türkiye'deki kutuplaşmaların yanlış yöne oturduğunu, düzeni değiştirmek, sorgulamak ve irdelemek isteyenlerin hitap edecekleri kitlenin şimdi hitap ettikleri kitle olmadıklarını vurgulamaya çalışıyordu" dedi.
İdris Küçükömer, Ahmet Hamdi Tanpınar, Cemil Meriç gibi isimlerin önemli isimler olduğunu dile getiren Bakan Günay, "Cemil Meriç, İdris Küçükömer bunları tanımanız Türkiye'nin demokrasi yolunda yol almasını kolaylaştıracaktır. Bunlar herhangi bir kalıba sığamayan farklı isimler. Yaşamlarında onlar bunun sıkıntısını çektiler. Onlardan öğreneceğimiz çok şey var. İdris hoca, kategorileştirmeden kaçınan, kategorileştirmeyi, insanları ak kara, doğru eğri, ilerici gerici diye ayrışmayı akla aykırı bulan, bu tür kalıplaşmaları yıkmaya çalışan bir insandı" diye konuştu.
Küçükömer'in sözlerinden ve düşüncelerinden alıntılar yaparak sözlerine devam eden Bakan Günay, şunları söyledi:
"İdris Küçükömer şunu anlatmaya çalışıyordu aslında; 'Asker, sivil aydın cumhuriyet diye bizim arkadaşlarımızın çoğunun peşine takıldığı ve bedelini hayatı ile ödediği o hareket aslında ilerici bir hareket değildi. İlerici hareketi temsil etmez. Bu öbür tarafta sağ partilerin arkasına takılan geniş halk kitlesi var ya, onlar kravat takmazlar, hayatları da sizinkiler kadar modern değildir ama asıl dinamik oradadır. Gözünüzü oraya dikin. Bu sağ partilerin arkasına takılan geniş kitlededir, Türkiye'nin ilerici dinamiğidir. Çünkü onlar gelecekleri için, çocukları için ekonominin değişmesini isterler. Dinamik buradadır, gözünüzü açın gerici diye horlamayın. İslamcı diye horlamayın. Türkiye'nin değişmesinin dinamiği buradadır. Çünkü hayat değişirse, düzen değişirse, ekonomi değişirse, reformlar yapılırsa, geniş kitlelerin yararına ekonomik açılımlar yapılırsa bu kitle yararlanacak. Onun için değişimin dinamiğini doğru tespit edin.' İşte bunları işaret etmeye çalıştı bize İdris Küçükömer. Ama bunu makale ile anlatsa biraz anlar biraz anlamazdık. Onun için pat diye çatarak anlatmaya çalıştı. Bu sizin arkasına takıldığınız oy devşirmeye çalıştığını ittihaçı gelenek, onun arakasından bürokratik CHP geleneği bu değildir ilerici olan. Öbür tarafın arkasına takılmış olan halktır ilerici olan. Temsil eden kitlelere söylüyor. Partilere söylemiyor. Orada iyi baktığınız zaman diyor ki, 'Ey sosyalist hareket, Türkiye'nin bu ilerici hareketini tavsiye etmeye çalışan insanlar, bu asker sivil aydın zümre ile bir şey yapmaya kalkmayın, bu halkı anlamaya kavramaya çalışın'. Ancak bu yeteri kadar kavranamadı. Onun için bugün buradayız.''
Günay, konuşmasının ardından bakanlığının ilk döneminde yazılmış olan İdris Küçükömer ile ilgili bir kitabı İktisat Fakültesi Düşünce Kulübü'ne hediye etti.
(ÖFA-CC-Y)

19.12.2012 14:16:38 TSI

Editör: Wan Haber