Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yanan alanların kimseye peşkeş çekilmediğini belirterek, "Bunu tespit edenler bize bildirsin" dedi. Eroğlu, Manavgat-Taşağıl yangını ile ilgili yanıltıcı haberler yüzünden Antalya'nın ciddi bir turizm kaybı yaşadığını belirterek, "Türkiye bu haberler nedeniyle 100-150 milyon dolar kaybetti. Kim yanlış haber veriyorsa ondan tahsil edeceğiz" dedi.
Bir dizi ziyaret ve toplantıya katılmak üzere Antalya'da bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Döşemaltı ilçesindeki Antalya Orman Bölge Müdürlüğü Uluslararası Orman Yangınları Eğitim Merkezi'nde 2013 yılı orman yangınlarıyla mücadele sezonunun ilk dersini verdi.
Orman Genel Müdürü İbrahim Çiftçi, eğitim merkezinde ilk dersin verilmesi için toplandıklarını belirterek, ülkemizdeki en büyük tehditlerinden birinin de orman yangınları olduğuna dikkati çekti. Çiftçi, her yıl dünyada 5 milyon hektar ormanın zarar gördüğünü ve Akdeniz ikliminde bulunan Türkiye'de ise orman yangınlarının çıkmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Türkiye'de ormanlarının yüzde 60 olarak yangınlara karşı hassas olduğunu dile getiren Çiftçi, "Hatay'dan Antalya'ya, Akdeniz ve Ege ve Marmara kıyı bandı yangınlar açısından en riskli bölgedir. Yangın hassas yaşadığımız bu topraklarda yangınla mücadele etmeyi öğrenmeliyiz. Yangınla gözle görülür bir başarımız vardır. Bu başarı da bir tesadüf değildir. Bu mücadelede bugüne kadar 103 şehit verdik. Hepsine Allah'tan rahmet diliyoruz" diye konuştu.

EĞİTİME DİKKAT ÇEKTİ
Orman erlerine ilk dersi veren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yangınla müdahalede eğitimin önemine dikkat çekti. Bakanlık olarak çok büyük hedefleri olduğunun ifade eden Bakan Eroğlu, ormana karşı ayrı bir sevgileri olduğunu ve teşkilatını çok sevdiğini dike getirdi. Bakanlık olarak büyük yatırımlara imza attıklarını hatırlatan Eroğlu, "Orman Genel Müdürlüğü daha da kuvvetlendi. Arazideki bütün çalışmalar, Or-Köy, ağaçlandırma ve erozyon çalışmaları genel müdürlüğe bağlandı. Sizlere güveniyoruz. Genel müdürlük, üç tane müdürlüğü kapsayan bir müdürlük haline geldi" dedi. Bakanlık olarak vizyonları olduğunu aktaran Bakan Eroğlu, "2023 vizyonu aktaracağım. Orman yangınlarında nereye geldik. Türkiye orman yangınlarına müdahalede destan yazıyor. Türkiye yangına müdahalede ilk 3'te, Avrupa'da ise birincidir. Ormanları kaldırırsanız Türkiye çöle döner. Ormanlar ekonomik kalkınma, havanın temizlenmesinde, küresel iklim değişikliğinde en önemli unsurdur. Sayısız faydaları var. Türkiye'de 21.6 milyon hektarlık ormanlık alan var. Ormanlar genelde deniz kıyılarında yer alıyor. Bu ormanların yüzde 48'i verimsiz ormandır. Ülke yüzölçümünün yüzde 27.7'si ormandır. 2023 hedefimiz ise ormanlık alanlarının yüzde 30'a çıkarılmasıdır" dedi.
Yangına müdahalenin önemine değinen Eroğlu, "Yangınlarla Amerika ve Avustralya bile zor mücadele etti. Her yıl dünyada 5 milyon hektar, Akdeniz kuşağında ise 550 bin hektar orman alanları yangından zarar görmektedir. Bizde ise yılda 10 bin hektar orman yanıyor. Yangın hassas olan bölgelere yoğunlaşmamız lazım ama biz orman olan hiçbir yerimizi gözetlemeden durmuyoruz. Hiç beklemediğimiz alanda yangınlar çıkıyor. Ortalama 7 bin hektar koyduğumuz orman yangını alanı bir anda 10 bini buluyor. Biz ülkemizin her noktasını aynı gözle takip ediyoruz" şeklinde konuştu. Yangınların çıkış nedenler hakkında da bilgi veren Eroğlu, şunları kaydetti:
"Yangınlar nereden çıkıyor? Yangınların büyük kısmı dikkatsizlik (yüzde 58), sebebi belli olmayan insan kaynaklı, kasıt (yüzde 13) var. Kısaca yangınların yüzde 92'si insanlardan kaynaklanıyor. Söndürme yerine, yangını çıkmadan önleyecek eğitim çalışmasını yapmamız şart. Orman yangınlarında mücadelede üç temel ayak var. Birisi yangının çıkmasına mani olmak (eğitim çalışmaları ve bilinçlendirme), ikincisi erken uyarı ve etkin müdahale, üçüncüsü yanan alanların hızla ağaçlandırılmasıdır. Yangın başladığı an, ilk müdahale çok önemlidir. Kısa sürede ulaşırsanız yangını büyümeden söndürürsünüz. Birde rüzgar varsa her dakikanın bile önemi vardır. Yangına müdahaleyi 18 dakikaya indirdik ama 15 dakika için çalışıyoruz. Teknolojiyi yakından takip edin ve yangına hızlı müdahale edin. Sizlerden bunu istiyorum."

"PEŞKEŞ ÇEKİLDİ" SÖYLEMLERİNE YANIT
'Yanan alanları peşkeş çekecekler' diye söylemler olduğunu dile getiren Eroğlu, "Yok öyle bir şey. Yanan alan genelge ve kanunla tespit ediliyor. En geç bir yıl içinde ağaçlandırma yapmanız gerekiyor. Başka bir alan yapılması söz konusu değil. Yanan alanın bir karışının bile başka bir yere tahsis ettiğimizi tespit eden varsa buyurun çıkarsın ortaya" diye eleştirdi.
Türkiye'deki ormanlık alanların 766 kuleden 24 saat gözlemlendiğinin altını çizen Eroğlu, "2013 yılı orman yangınlarıyla mücadelede kullanılacak arazöz sayısı 2002'de 637, bugün ise 976'ya çıkmıştır. Bizim için ucuz olması değil, en iyi olması önemli. Su tankeri 237, 507 ilk müdahale aracı, 2 bin 212 araç ve iş makinesi, 15 uçak olmak üzere, ilk defa ve toplam 50 araçla 2013 yılında orman yangınlarına mücadele edeceğiz. 5 adet Bell 429 tipi helikopter tedarik çalışmaları sonuçlandı ve FIR cihazı helikoptere takılan cihaz ile internet üzerinde istenilen yerden yangın canlı olarak izlenebilecek" diye konuştu.

"ORMANIN HAVA GÜCÜ KUVVETLİ OLMALI"
Yangının sevk ve idaresinin çok önemli olduğunu ifa eden Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"A, B, C planlarının mutlaka iyi yönetilmesi lazım. Yangının sevk ve idaresine büyük önem verilmesi lazım. Mücadele helikopteri, Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yürütülen 20 adet genel maksat helikopteri alım ihalesi neticelendi ve teslimat ve lojistik destek görüşmeleri devam ediyor. Nasıl Göktürk 2'yi uzaya gönderdik, Atlas tankı, denizaltımız olduğu gibi helikopterlerimiz de yapılacak. Orman teşkilatımızın mutlaka daha güçlü bir hava gücü ile desteklenmesi lazım. Hava araçları konuşlanma projesi sürüyor."
2001-2020 yılları arasında her yıl 1000 kilometre yangın önleme tesisi, yolu yapımına devam edileceğini belirten Bakan Eroğlu, "4.2 milyon ha alanda gençleştirme çalışmaları yapıldı. Bakıma çok önem veriyorum, bakımsız orman olmaz. Bilhassa genç ormanların bakımına çok önem verilmesi lazım. Arkadaşlar ormanların bu şekilde büyümesi mümkün değil. Uçakta, helikopterle geçerken görüyorum. Dikilen fidanın boyu 1 metrede kalmamalıdır. 2009'da su ile kriz vardı, Türkiye susuz kalacaktı. Ben bir mücadele verdim ve Allaha şükür bunu hallettim. 2070'e kadar hiç bir yerde su sıkıntısı olmayacak. Şimdi gözüm ormanda" ifadelerini kullandı.
Bakan Eroğlu, "Türkiye'de bir anlayış var. 'Evin içi tertemizdir, apartman kapısı veya evinin önündeki yolu belediye baksın der, hiçbir zaman süpürmez'. Araç kullananlar sigarasını aracında söndürür, onu dışarı atıyor sönmüş sanıyor halbuki sönmüyor. Dolayısıyla yol kenarlarındaki temizlik çalışmalarına hemen başlanılması lazım. Bütün bunları rastgele kontrol edeceğim" dedi.
Bakan Eroğlu, orman yangınına ilk 15 dakikada müdahale edenlere takdirname verileceğini de bildirdi.2023'e kadar 15 bin kilometre yol daha yapılacağını ifade eden Eroğlu, "Tarla, bağ ve bahçe yangınlarında köylerde de oluyor. Müdahale etmek durumunda kalıyoruz. 3 bin 500 tane bizimle alakası olmayan köy otlak müdahale etmişiz. Gönüllük sistemi tüm dünyada vardır. Ama sadece ormancıları eğitmek değil, gönüllüleri alalım, gönüllülük esasına göre belli bir para da verelim. İl ve ilçelerdeki itfaiyeciler var. Burada onlara ayrı bir eğitim verelim. İtfaiyeciler ve gönüllüler mutlaka eğitilmiş olması lazım. Kanun değişikliği yapılarak orman yangınları ile mücadelede gönüllülük sistemi oluşturulacak. Genelkurmay Başkanlığı ile protokol yapılmıştı bazı mangaların eğitimi verilerek orman yangınlarına müdahale için askerimizin gücünden eğitilmiş ve gerekli teçhizatı orman tarafından sağlanmış olan" diye konuştu.
Bakan Eroğlu şöyle devam etti:
"Orman yangınları ile mücadelede insan severse bir şeyi korur, ormanda sevgi olursa bu ormanları ancak sevgi korur. Milli Eğitim Bakanlığı ile okullar hayat olsun kapsamında on binlerce okulun bahçesini düzenliyoruz. Hatta tohumları verilerek kendilerinin tohumdan yetiştirmelerini teşvik ediyoruz. Eğitim ve ağaçlandırma çalışmalarına devam edeceğiz. Orman köylülerini biz insanlarımızı seviyoruz. Orman köylüsü bizim hasmımız değil, hısmımızdır. Orman köylüsünü kalkındırmak için ne gerekiyorsa yapacağız. Ceviz, badem, bağ gibi imkanlar sağlanarak orman köylüleri bizim başımızın tacıdır ve bunun mutlaka dikkate alınması gerekir. Bu böyle kabul edilsin. Canının istediği gibi kesin manasında demiyoruz tabii."

"YANLIŞ HABER YAPAN HESABINI VERECEK"
"ManavgatTaşağıl yangınında beni dünyanın birçok ülkesinden aradılar. 'Antalya yanıyormuş' diye. Sanki Antalya tamamen yanıyormuş gibi fotoğraflar yüzünden çok ciddi turist kaybetti Antalya" diyen Bakan Eroğlu, "Taşağıl yangınında 100-150 milyon dolar kaybetti. Yanlış haber verenleri de kim veriyorsa ondan tahsil edeceğiz. Burada açık söylüyorum bunun zararını söke söke alacağız. Biz nasıl yanlış iş yaptığımızda hesabını veriyorsak basın mensupları da verecek. Bunun takipçisi olacağız" dedi.
Orman yangınları ve ağaçlandırma en başarılı ülkenin Türkiye olduğunun altını çizen Bakan Eroğlu, "Orman teşkilatımızı kutluyorum, yangınlarda göğsünü siper ediyor ama başka ülkelerde böyle olmuyor. Yunanistan'da köylüden önce ormancı kaçıyormuş. Göbekli ormancı olmaz diye İbrahim Çiftçi'ye talimat vermiştim. Buraya gelene kadar 4 kilo verdim. 3-4 kilo daha verip bende tığ gibi bir ormancı olacağım" diye konuştu.
İlk derse Orman ve Su İşleri Bankı Veysel Eroğlu'nun yanı sıra Orman Genel Müdürü İbrahim Çiftçi, Döşemealtı Belediye Başkanı Nurettin Tursun, Orman Bölge Müdürü Ali Gökçel ile çok sayıda ormancı katıldı.
Konuşmaların ardından Bakan Eroğlu ve beraberindekiler buggy aracı ile orman yangınına müdahale eğitimi alan ormancıların yanına gitti. Buggy aracını kullanan Eroğlu, fazla yolcudan dolayı aracı durdurmak zorunda kaldı. Araçtan inen Eroğlu, arkadan gelen bir traktörün direksiyonuna geçti. Eğitim alanına gelen Eroğlu, çaldığı ilk düdükle bu yılın ilk eğitiminin de startını verdi.
Bakan Eroğlu, göbekli olarak gördüğü Orman Bölge Müdürü Ali Gökçöl'e dönerek, "İlerideki bir eğitime birlikte katılacağız. Bu parkur 6 dakikada tamamlanıyormuş. Bana 7 dakika versinler ama sende göbek var, seninki 15 dakika olsun" diye espri yaptı.
Bakan Eroğlu, arazöz sürücülerinin eğitimini izledikten sonra bir arazöze binerek parkuru tamamladı.
(İA-SK-GS-Y)

16.02.2013 17:18:12 TSI

Editör: Wan Haber