Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, orman yangınlarına müdahale süresini 15 dakikaya indireceklerini belirterek, "Orman yangınları zararlarının azaltılması için yangına dayanıklı ormanlar kurarak yangının daha fazla alana yayılmasını engelleyeceğiz" dedi.
Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen 'Bölgemiz ve Ötesi Ormancılık' konulu konferans, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun katılımı ile başladı.
Toplantıda konuşan Bakan Eroğlu, Orman yangınlarıyla daha etkin mücadele için yaptıkları çalışmaları anlattı. Yangınlarla mücadelede araç takip ve yangın izleme sistemlerinin kurulduğuna dikkat çeken Eroğlu, "Bu sistemle yangına dahil olan bütün araçları uydudan takip edebiliyoruz. Hatta Ankara'daki odamdan bile takip edebilecek seviyeye geldik. Orman yangınlarıyla mücadelede, yangına müdahale 45 dakika iken 15 dakikaya indirmeye çalışıyoruz. Orman yangınları zararlarının azaltılması ve yangın çıkmasını önleme gayesi ile yangına dayanıklı ormanlar kuruyoruz. Ormanlık bölgeye adacıklar oluşturarak yangının daha fazla alana yayılmasını engelleyeceğiz" dedi.
Veysel Eroğlu, Türkiye'nin orman yangıları ile mücadeledeki bilgi ve birikimini Afrika ülkeleri ile paylaştığını vurgulayarak şunları söyledi: "Somali, Burkina Faso, Nijer, Sudan, Cibuti ve Etiyopya'da yaşayan susuz vatandaşlara içme suyu maksatlı kuyular açtık ve toplam 1 milyon kişiye su temin ettik. Kum ve toz erozyonunu önlemek için de Ortadoğu ve Afrika ile sistem geliştirdik. Türk Nijer Dostluk Ormanı Projesi çerçevesinde 100 dekarlık sahada çalışma yaptık. 20 dekarlık alanda ise şehir ormanı oluşturduk. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, Afrika gezisi çerçevesinde 9 Ocak'ta bu dostluk ormanını ziyaret etmiş ve fidan dikmiştir".
(OY-ÖFA-Y)

21.01.2013 13:10:07 TSI

Editör: Wan Haber