Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Edirne'nin Uzunköprü ilçesinde atıksu arıtma tesislerinin temel atma töreninin ardından, Edirne'ye gelerek Vali Hasan Duruer'i makamında ziyaret eti. Bakan Eroğlu, Valilik girişinde polis mangası tarafından karşılandı.
Trakya'da atık su arıtma tesisleri ve katı atık bertaraf tesisleri konusunda belediyelerin isteksiz hareket ettiğini belirten Bakan Eroğlu, "Üzüldüğüm bir nokta var, Türkiye'nin her yerinde belli oranlarda atık su arıtma, katı atık bertaraf tesisleri yapıldı. Ama Trakya'daki belediyelerin ne atık su arıtma tesisleri var, ne katı atık bertaraf tesisleri var. Kanuna göre, bunları belediyelerin yapması lazım. Sadece Keşan Katı Atık Birliği bunu tamamladı. Diğerleri bunun planlamasını bile yapamadılar. Orman Kanunu'nda değişiklik yaparak bozuk orman alanlarında, eski maden ocaklarında bedelsiz yer verme konusunda kanun çıkardık. Üzüntüm büyük. Ama buna da el atacağız. Ergene ve Trakya'ya herkesin sahip çıkması gerekiyor. Benim özellikle belediyelerden talebim şu, arıtma tesislerine yüklendik, katı atıklar için yer veriyoruz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hibe veriyor, en azından sizler kanalizasyonları yapmanız lazım. Biz hızla arıtma tesisi yapacağız, basit bir büz döşemesini belediye yapamazsa bunun da hesabını sorarım. Çevre Kanunu'nda süreler doldu, hapis cezalarına kadar cezalar var. Bizim yapacağımız şuydu, Cumhuriyet Savcılığı'na Çevre Kanunu'na muhalefetten bildirmekti. Ancak Başbakanımız 1053 sayılı kanunda değişiklik yapın dedi. Kanalizasyonla ilgili kredi isterlerse İller Bankası ona da destek verecek. Artık lütfetsinler de sokaklardaki basit büzleri döşesinler ama bunu da döşemezlerse, atık su Ergene'ye akarsa kimse kusura bakmasın, kimsenin gözünün yaşına bakmam. Ergene bizim, Trakya bizim, sahip çıkmamız lazım''dedi.
Ardından bakan Eroğlu AK Parti Edirne İl Teşkilatı'nı ziyaret etti. Daha sonra DSİ 11'nci Bölge Müdürlüğü'nde düzenlenen İl Koordinasyon Toplantısı'nın ardından Edine'den ayrıldı.
(ÖK-ÖK-Y)

20.01.2013 17:00:26 TSI

Editör: Wan Haber