Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin bölgesinde AR-GE ve üretim üssü haline gelerek, elektrik ve elektronik alanında dünya pazarında söz sahibi olması hedefiyle hazırlanan elektrik-elektronik sektörünün yol haritası niteliğindeki 'Türkiye Elektrik ve Elektronik Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nı Salı günü açıklayacak.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bakanlık koordinatörlüğünde ilgili kamu kuruluşları ve özel sektörün katkıları ile "Türkiye Elektrik ve Elektronik Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı" hazırlandığı belirtildi. Açıklamaya göre, Türkiye Elektrik ve Elektronik Sektörü Stratejisi belge içeriğinin belirlenmesi ve oluşturulması sırasında gelinen her aşamada özel sektör ve kamu temsilcilerinden oluşturulan "Elektrik ve Elektronik Sanayi Teknik Komitesi" ile özel sektör ve kamu taraflarının görüşlerinin alınması, oldukça açık ve şeffaf bir ortamda işbirliği ve ortak çalışma toplantılarıyla yürütüldü. Stratejik plan hazırlık çalışmalarında sektörün ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının ve sivil toplum kuruluşlarının görüşleri alındı, çalışmalar tüm paydaşlarla uyum ve işbirliği içerisinde yürütüldü. Öncelikle sektörün devletten beklentileri değerlendirilerek, sektöre yönelik önemli sorunların çözülmesi ve sektörün dönüşümünün sağlanmasına yönelik bir eylem planı oluşturuldu. Türkiye'nin bölgesinde AR-GE ve üretim üssü haline gelerek, elektrik ve elektronik alanında dünya pazarında söz sahibi olma vizyonu çerçevesinde 2012-2016 yıllarını kapsayan Türkiye Elektrik ve Elektronik Sektörü Stratejisi'nin genel amacı, kamu-sanayi-üniversite işbirliğinin arttırılarak ana ürün ve temel bileşenlerin ülkemizde tasarlanıp geliştirilmesi ve üretilmesiyle katma değerin yükseltilmesi olarak belirlendi. Bu vizyona ve genel amaca yönelik olarak hukuki ve idari düzenlemeleri iyileştirmek, sektörün ar-ge, inovasyon ve markalaşma becerisini geliştirmek, altyapıyı ve insan kaynaklarını geliştirmek, pazarlama, dış ticaret ve finansal araçları geliştirmek şeklinde dört hedef tespit edildi.
Türkiye Elektrik ve Elektronik Sektörü Stratejisi'nin genel amacını ve dolayısıyla hedeflerini gerçekleştirmek üzere sektörün güçlü ve zayıf yönleri ile sahip olduğu fırsatlar ve karşı karşıya kaldığı tehditler göz önünde bulundurularak hazırlanan hedeflere yönelik toplam 22 adet eylem belirlendi. Strateji ve Eylem Planı'nın uygulama, izleme ve değerlendirme süreci eylemlerden sorumlu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşan Yönlendirme Kurulu tarafından yürütülecek.
Türkiye Elektrik ve Elektronik Sektörü Strateji Belgesi'nin kamuoyuyla paylaşılacağı tanıtım toplantısı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve kamu ile özel sektör temsilcilerinin katılımlarıyla 29 Ocak 2013 Salı günü saat 11.00'de İstanbul Four Seasons Hotel'de gerçekleştirilecek.
(SU-CC-E)

26.01.2013 11:03:57 TSI

Editör: Wan Haber