Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'de yerli otomobil yapıldığını, tek eksiğin marka olduğunu söyledi.
Kocaeli'nde yerli ve ulusal basın temsilcileri ile bir araya gelen Bakan Ergün, yerli otomobil ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ergün, "Türkiye'de yerli otomobil zaten yapılıyor. Türkiye'de üretilen otomobillere biz yerli diyoruz. Bizde eksik olan marka. Yoksa Türkiye birçok markanın her şeyini burada üretiyor ve bizim otomotiv yan sanayimiz, dünyadaki birçok markanın parçalarını üreten bir yan sanayidir. Biz arabanın tüm parçalarını yapan ama bunun arkasına kendi markasını vurmayan ülkelerden biriyiz. Sektöre bunu yapın diyoruz, markalaşın. 50 senelik otomobil tecrübemiz var, her çeşit arabayı çok da kaliteli olarak yapıyoruz, yaptığımız araçların yüzde 80'ini dünyaya ihraç ediyoruz ve hiçbir tanesi geri çağrılmadı üretim hatasından dolayı. Türkiye otomotiv sektöründe kusursuz üretim yapan bir ülke. Sadece marka konusunda bir babayiğit arıyoruz. Yeni arabanın adını da herhalde, 'Nazlı' koyacaksınız en sonunda bu kadar nazlandığınıza göre. Tabii onların da kendilerine göre gerekçeleri var. Bugünkü dünya ekonomik konjonktürü otomotiv piyasalarını daralttı dünyada biraz. Daraldığı için yeni markayı pazara sürme konusunda birtakım çekinceleri var ama yapılmayacak bir şey değil. Elektrikli araçlarda bu daha da mümkün çünkü elektrikli araçlarda dünya henüz yolun başında. Kimse bu konuda markasını çok ön plana çıkarmış değil. Ama hibrit ve elektrikli araçlar da geleceğin araçları. Önümüzdeki 10-15 yıl içerisinde Avrupa'daki araçların 5'te 1'i elektrikli araç olacak" dedi.
Amaçlarının araştırma ve geliştirmeye ayardıkları payı milli gelirin yüzde 3'üne çıkarmak olduğunu ifade eden Bakan Ergün, "ARGE'ye büyük önem veriyoruz. Dünyaya sattığımız ürünlerin kilogramını 1,5 dolara satıyoruz. Bunu artırmalıyız. Bunu bilimsel ve teknolojik ürünlerle artırabiliriz. Amacımız 10 yıl içinde ARGE'ye ayırdığımız payı milli gelirin yüzde 3'üne çıkarmak. Yani 2 trilyon dolarlık bir milli gelir hedefliyorsak bunun için de 60 milyar dolarlık ARGE harcaması yapmamız lazım ki ürünlerimizin değerleri ortalama 10 dolarlara ulaşabilsin" diye konuştu.
(UU-İÇ-GS-Y)

29.12.2012 14:21:15 TSI

Editör: Wan Haber