Merkez Bankası tarafından açıklanan Ocak ayı kapasite kullanım oranını değerlendiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Türkiye iç ve dış şoklara karşı da dayanıklılığını artırmıştır. Bu durum Türkiye'nin hem yerli yatırımcılar hem de uluslararası yatırımcıların gözündeki güvenilirliğini artırmıştır" dedi.
Bakan Ergün, yaptığı yazılı açıklamada, imalat sanayi kapasite kullanım oranlarının 2013 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 1,2 azalarak 72,4 seviyesinde gerçekleştiğini, imalat sanayi kapasite kullanım bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 2,3 azaldığını belirtti. Hükümet olarak Orta Vadeli Program'da büyüme hedefini net bir şekilde ortaya koyduklarını dile getiren Bakan Ergün, "Ayrıca çeşitli açıklamalarımızda da ülke büyümesinde kompozisyonun değişeceğini ve bu yıldan itibaren iç talebin de büyümeye pozitif katkı yapmaya başlayacağını söyledik. İhracatın ise artacağını ve büyümenin ana belirleyici unsurları arasında olmaya devam edeceğini vurguladık. Aynı zamanda gelişmiş ülkelerden özellikle de Avrupa'dan gelen verilerin en önemli risk unsurunu oluşturduğunu belirttik. Şu an gelinen noktada yavaş olmakla birlikte Avrupa'nın risklerinden kurtulmaya ve reel sektörünü canlandırmaya başladığını görüyoruz. Euro Bölgesi ülkeleri için alınan öncü göstergeler çeşitli yapısal sorunların çözülmeye başlandığını ve bunların sonuçlarının ekonomiye yavaş yavaş yansımaya başladığını gösteriyor" dedi.
Türkiye'nin gelişmiş ülkelerin sorun yaşadığı bir dönemde popülist yaklaşımlardan uzak durarak aksine makroekonomik temelleri ne pahasına olursa olsun koruduğunu vurgulayan Bakan Ergün şunları kaydetti:
"Üstelik Türkiye'nin olumsuz şoklara karşı elinde birçok enstrümanı da mevcuttur. Bir başka deyişle Türkiye iç ve dış şoklara karşı da dayanıklılığını artırmıştır. Bu durum Türkiye'nin hem yerli yatırımcılar hem de uluslararası yatırımcıların gözündeki güvenilirliğini artırmıştır. Bu güvenle Türkiye son dönemde yine yatırımların tercih noktası olmaktadır. Üstelik reel sektörün geleceğe dönük güveninin de artmaya başladığını görmekten çok mutluyuz. Avrupa'daki kriz çözüldükçe bu güvenin daha da artacağını, beklentilerin daha da olumlu olacağından eminiz. Bugün açıklanan verileri de bu perspektifte değerlendirmek ve büyük resmin sadece bir parçası olduğunu düşünmek gerekir. Tüm makro tedbirlerimizin yanında, mikro ölçekli veya çeşitli sektörlere özgü adımları da atmaya devam ediyoruz. Son olarak Seramik Sanayi Strateji Belgesini açıkladık. Önümüzdeki hafta ise Elektrik Elektronik Sanayi Strateji Belgesini sanayicilerimiz ve kamuoyu ile paylaşacağız. Tüm aktörler için önemli olan bu yol haritaları, reel sektörün küresel rekabet gücünü artıracaktır. Rekabet gücü artan reel sektörümüz de ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasında kilit rol oynayacaktır."
(ÖZ-E)

25.01.2013 17:16:56 TSI

Editör: Wan Haber