Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Sanayicimizi yüksek katma değerli ve ileri teknoloji ürünler üreten bir sanayici haline getirmeliyiz. Yani geleceğimiz ucuz iş gücünde, ucuz hammaddede, ucuz enerjide değildir. Gelecek akılda saklıdır" dedi.
Bakan Ergün, 12 Şubat Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıl dönümü etkinliklerine katılmak üzere geldiği bu kentte, Ticaret ve Sanayi Odası'nın düzenlediği istişare toplantısında işadamlarıyla bir araya geldi.
Ülkenin son 10 yılda ekonomide geldiği noktayı değerlendiren Bakan Ergün, çok önemli başarılara imza atıldığını ve büyük değişimler yaşandığını kaydetti. Ekonomik verilerin somut olduğunu ve her şekilde hesaplanabildiğini ifade eden Ergün, hangi ekonomik göstergeye bakılırsa bakılsın çok parlak bir tablonun ortaya çıktığını vurguladı.
Türkiye'nin bütçe performansının, kamu borçlarının ve bankacılık sektörünün sağlam temeller üzerine konulduğunu dile getiren Ergün, "Şimdi bakın 2002 yılında Merkez Bankası rezervleri sadece 27,5 milyar dolardı. Bu gün 125 milyar doların üzerine çıktı. Mayıs ayında IMF'ye borç tamamen bitiyor. Üstüne üstlük IMF, 'Türkiye büyük ortak diyor' ve 5 milyar dolar borç istiyor. Bunlar ölçülebilir, tartılabilir şeyler ve bize geldiğimiz yeri son derece gösteren hadiseler. Sadece IMF konusunda yaşanmış olan bu gelişme bile bize bütün gerçeği bütün çıplaklığıyla ortaya koymaktadır" diye konuştu.
Yaşanan bu olumlu gelişmelere karşın hiçbir zaman dikkati elden bırakmamak gerektiğine vurgu yapan Ergün, başarıyı korumak ve daha ileri taşımak için daha fazla gayret gösterilmesi gerektiğine dikkat çekti. Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracatı, 2 trilyon dolarlık üretimi hedeflediğini anımsatan Ergün, bunun için de katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi gerektiğini belirtti. Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin ve Maraş'ın bu potansiyeli var. İlerlemeyi görmesek bu hedefler hayal mahsulü gelebilir. Geçmiş 10 yılda 1 milyar dolar ihracat yapan bir Maraş, 5 milyar dolara da ulaşabilir. Bu potansiyel var çünkü. Olmasa geçen 10 yılda olanlar olmazdı. Yeter ki biz doğru adımları atmaya, gerektiği zaman doğru riskler almaya devam edelim. Bundan sonraki süreçte başarıyı aramamız gereken alanlar biraz farklı. Bilime ve teknolojiye odaklanmamız lazım. Türkiye olarak da Maraş olarak da bunu yapmalıyız. Neden? Çünkü ucuz iş gücü, ucuz hammadde ve ucuz enerji sahibi bir ülke değiliz. Yarışamayız diğer ülkelerle. Yarışmaya kalksak boşa yarışmış oluruz. Orada bir rekabet avantajı yok bizim için. Boşuna uğraşırız. Ucuz enerji var mı bizde? yok. Ucuz enerjinin kaynağı ülkeler var, biz ucuz enerji konusunda da rekabet üstünlüğüne sahip değiliz. Ucuz emek yok, ucuz enerji yok, ucuz hammadde yok. E nasıl olacak? Bizim gibi ülkeler de var. Bir Japonya mesela. Nasıl zengin oldu? Hepsi beyinde. Bizim zenginliğimiz toplumumuzda. İnsanımızın aklı, çalışkanlığı, yaratıcı aklı. Bunu ortaya çıkarmamız lazım. Başka bir yerde zenginlik ararsak bulamayız. Bizim zenginliğimizin nerede olduğunu iyi görmemiz lazım. O zaman insanımızın yaratıcı kabiliyetini ortaya çıkartabileceği ortamı oluşturmalıyız. Sanayicimizin yüksek katma değerli ve ileri teknoloji ürünler üreten bir sanayici haline getirmeliyiz. Bunu yapmazsak geleceğimiz ucuz iş gücünde, ucuz hammaddede, ucuz enerjide değildir. Gelecek akılda saklıdır."

"BİZE AKIL TERİ LAZIM"
Bugüne kadar yapılan ekonomik politikaların Türkiye'yi orta gelir düzeyine getirdiğini, bundan sonraki süreçte yüksek gelir düzeyine çıkılması gerektiğini vurgulayan Ergün, sözlerini şöyle tamamladı:
"Alın teri çok önemli, kutsal, çok önemsiyoruz. Emek çok kutsal. Bunu önemsiyoruz ama alın teri ve emek bizi zengin etmek için yetmez. Bize akıl teri lazım. Her işimizde yenilik yapmak zorundayız. Kumaş üretiyorsak daha yeni kumaşlar üretmemiz lazım. İleri teknoloji katmamız lazım, kumaşın içine akıl koyacağız. Kumaşın içine teknoloji koyacağız. O zaman katma değer olur. Süte bilgi katacaksın, inovasyon, yenilik katacaksın. Sütü süt olarak satarsan başka, peynir olarak satarsan başka, dondurmanın üstüne koyarsan başka. İnovasyon dediğin şey onu yeni bir hale sokmaktır. İçine akıl kattığın zaman değeri artıyor, su kattığın zaman değil. Daha fazla akıl nasıl katacağız, bunun hesabını hep birlikte yapmalıyız. Bugüne kadar yapılan ekonomik politikalar bizi orta gelir düzeyine taşıdı ama bu bizim için yetmez. Orta gelir düzeyinde patinaj yapamayız. Yüksek gelir düzeyine çıkmalıyız. 2 trilyon dolar üretim bu demek, 25 bin dolar milli hasıla bu demek. Şimdi bizde cari açık var, ne cari açığı var. Kilogram cari açığı mı? Dünyaya sattığımız ürünlerin kilosunu toplasak, bizim aldığımızı toplasak, bizim sattığımız ağır gelir. Neymiş o halde? Bizimki katma değer cari açığı, bizimki ileri teknoloji carı açığı. Mallarımız yeterince değerli değil. Almanya'nın kilogram başına ihracatı 6-7 dolar, bizimki 1,5 dolar. Almanya bizimkinden 4 kat değerli mallar satıyor dünyaya. Onun için bizden daha çok kazanıyor. Çünkü onun sattıklarının içinde bilgi, teknoloji inovasyon daha fazla. Para da orada. Onlarda da enerji yok mesela. Nerede buluyorlar, burada buluyorlar. Bizde de o potansiyel var, onu yakalamak zorundayız. 'Yüksek katma değeri nasıl oluşturacağız?' sorusuna bakacağız. Bunu da süratle işimize yansıtacağız."
KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük de Kahramanmaraş'ın ekonomik verileri hakkında Bakan Ergün'e bilgi verdi. Kentin 5 milyar dolar özel sektör yatırımı, 6 milyar TL sanayi hasılası ile başarısına başarı kattığını vurgulayan Karaküçük, şunları kaydetti:
"Biz Kahramanmaraş olarak iplik üretiminin yüzde 35'ini, elektrik üretiminin yüzde 8'ini, çimento üretiminin yüzde 7'sini yapıyoruz. 765 milyon dolar ihracat ve 100 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Şimdi de nasıl Türkiye'nin 2023 hedefleri varsa bizlerin de bu hedefleri var. Biz de Türkiye'nin ilk 10 ekonomisi arasına girmek istiyoruz. 2023 hedeflerine bu şekilde kilitlendik. Hedeflere ulaşmak için, 5 milyar dolar ihracat hedefine koşabilmesi için daha çok yatırım, daha çok üretim ve ihracat yapmamız gerekiyor ama mevcut OSB'de yer kalmadı. Bunun için bizim açımızdan Tomsuklu OSB çok büyük önem taşıyor ve yeni yatırımlar için burasının biran evvel ekonomiye kazandırılması gerekiyor."
Bakan Ergün, daha sonra sanayicilerin yönelttiği soruları cevaplandırdı. Programa; Türkiye Parlamenterler Birliği Başkanı Nevzat Pakdil, Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, AK Parti Milletvekilleri Dr. Yıldırım Ramazanoğlu, Sıtkı Güvenç, CHP Milletvekili Durdu Özbolat, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ve çok sayıda işadamı katıldı.
(YUT-GS-E)

12.02.2013 16:12:33 TSI

Editör: Wan Haber