Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Az elektrik tüketen klimaların üretimiyle birlikte Türkiye'de klimaların tükettiği elektriğin yüzde 25 oranında azalacağını öngörüyoruz" dedi.
Bakan Nihat Ergün, "Türkiye ElektrikElektronik Strateji Belgesi ve Eylem Planı"nı Four Seasons Otel'de düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı. Toplantıda konuşan Bakan Ergün, enerji verimliliğine sahip olan motorlar, klimalar, buzdolapları, ısı pompaları ve benzeri ürünlerin kullanımının özendirilmesi ve yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmaların son derece önemli olduğunu belirtti.
Enerji verimliliği sağlanmış pek çok ürün olmasına rağmen insanların hâlâ eski motorlarla iki kat fazla enerji kullanarak çalışmaya devam ettiklerin dile getiren Bakan Ergün, "Son yıllarda klima ve buna bağlı olarak kullanılan enerji ciddi şekilde artıyor. Türkiye'de kullanılan 12 milyon civarında klima var. Bazı bölgelerde bunlara bağlı elektrik kesintileri bile yaşanıyor. Bugün ülkemizde kullanılan klimalar eğer hava sensörlü olsa, yıllık 700 milyon liraya kadar tasarruf sağlamak mümkün olacaktır. Son 5 yıllık klima üretimini düşündüğümüz zaman bunlardan sağlanacak enerji tasarrufu Atatürk Barajı'nın ürettiği enerjinin yüzde 30'una ulaşıyor. Yani bir tanesini değerlendirdiğimizde bir şey ifade etmiyor gibi gözüküyor ama hepsini değerlendirdiğimiz zaman Atatürk Barajı'nın ürettiği elektriğin yüzde 30'una tekabül eden bir tasarruf elde ediyoruz. Biz bu konuda TSE bünyesinde bir test merkezi oluşturmayı da planlıyoruz. Bu düzenlemeler neticesinde 2016 yılına kadar aşamalı bir şekilde bunların kullanımı zorunlu hale getirilecek ve az elektrik tüketen klimaların üretimiyle birlikte Türkiye'de klimaların tükettiği elektriğin yüzde 25 oranında azalacağını öngörüyoruz" diye konuştu.
(OY-ÇK-OK-E)

29.01.2013 15:38:13 TSI

Editör: Wan Haber