Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin risklerini azaltarak büyüdüğünü ifade etti.
Bakan Ergün, 2012 Aralık ayı sanayi üretim endeksi verilerine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Türkiye'nin sanayi üretim endeksinin, 2012 yılı Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3.8 oranında azalma gösterirken, yıllık bazda bakıldığında sanayi üretiminin yüzde 2,3 arttığını gördüklerini ifade eden Ergün, "Sanayi üretiminde birtakım veriler aylık bazda dalgalanma gösterebilirler. Yılın tamamına ve trende bakmak lazım. Trende baktığımızda, Türkiye sanayi üretiminde sürekli bir artış içerisinde olan bir ülkedir. Dünyadaki ve bölgemizdeki gelişmeleri dikkate aldığımız zaman son derece düzgün ve makul bir trendle yolumuza devam etmekteyiz. Orta Vadeli Programı açıklarken ülke büyümesi kadar büyümenin getireceği risklerin de göz önüne alınması gerektiği, verilerin çeşitli sebeplerle dalgalanabileceğini ve bu çerçevede önlemlerin alınması gerektiğini belirttik. Şimdi yaşanan gelişmeler o dönemki öngörülerimizin ne kadar doğru olduğunu göstermektedir. Şimdi görüyoruz ki, Türkiye büyümektedir, daha da önemlisi risklerini azaltarak büyümektedir" dedi.
Riskleri azaltmak için kısa vadede atılan adımların başarılı olduğunu ifade eden Ergün, bunu uluslararası risk göstergelerinden, Türkiye'nin diğer ülkelere göre borçlanabilmedeki rahatlığından, reel faiz oranlarının izlediği seyirden anlayabildiklerini kaydetti. Ergün şunları kaydetti:
"Ama en önemlisi, Türkiye'ye her geçen gün artan yabancı yatırımcı talebinden anlıyoruz. Türkiye'nin en büyük ticaret ortakları küçülürken ve bölgesinde istikrarsızlık artmışken, hem büyüyebilmesi hem yatırım çekebilmesi Türkiye'nin uzun dönemde artık ekonomik istikrarı sağlamış bir ülke olduğunun da göstergesidir. Bu bence aynı zamanda Türkiye'nin Avrupa ülkelerinde kriz aşılmaya başlandığında ne kadar hızlı bir yükselişe geçeceğinin, bir başka deyişle ne denli büyük bir potansiyele sahip olduğunun da göstergesidir. Yabancı yatırımcıların ve yerli sanayicimizin dikkat ettiği nokta da budur. Türkiye önümüzdeki dönem için hazırlıklarını en iyi şekilde yerine getirmektedir. 12 aylık rakamlara baktığımız zaman, 2011 yılına göre 2012'de sanayi üretimimiz yüzde 2,3 oranında artmış bulunuyor. Bu da, bizim büyüme hedeflerimizle uyumlu bir rakam. 2012 yılı için Türkiye ekonomisinin yüzde 3 civarında bir büyüme gerçekleştireceğini öngördüğümüzü belirtmiştik. Sanayi üretiminin de 2012 yılı büyümesine makul oranda bir katkısının olacağını göreceğiz.
2013'e yönelik beklentimiz; 2012'den daha iyi olacağı yönündedir. 2012 yılında riskleri azaltmak yönünde kısa vadeli önlemlerimiz başarılı olmuştur. 2013 yılında hem yapısal önlemler işlemeye başlayacak hem de ülkemiz bu yıla nazaran daha hızlı büyüyecektir. Üstelik büyümenin kompozisyonunda da bir değişiklik göreceğiz. 2012 yılında büyümenin belirleyicisi net dış ticaret oldu. 2013 yılıyla birlikte iç talebin de büyümeye pozitif yönde katkısı olacaktır. İç talebin artmasında kredi maliyetlerinin düşmesi, küresel beklentilerin yavaş yavaş düzelmeye başlaması ile 2012 yılında ertelenen tüketim ve yatırım talebi etkili olacaktır. Dış büyümenin de devam edeceğini tahmin ediyoruz. Böylelikle 2013 yılında Sanayi üretiminde de 2012'nin üzerinde bir rakamın yakalanacağını söyleyebilirim."
(ZÇ-ÖZ-E)

08.02.2013 14:06:18 TSI

Editör: Wan Haber