Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Almanya'da yaşayan Türkler'in 50 yıl öncesine göre çok farklı bir konumda olduklarını belirterek, "Yakın bir geleceğin ihtiyaçlarını dikkate alıp buna göre hazırlık yapılması gerekiyor. Eğitim, bunlar içerisindeki en önemli alan. Çünkü eğitimle rekabet sağlanıyor" dedi.
Uluslararası Şekerleme Fuarı'na katılmak üzere Almanya'nın Köln şehrine gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türk iş adamları tarafından açılan Özel Diyalog Lisesi'ni ziyaret etti. Alman hükümeti tarafından akredite edilen Türk okulu Özel Diyalog Lisesi'ni ziyaretinde Bakan Eker, "Almanya'ya gelen ilk vatandaşlarımızın çocuklarının veya torunlarının bugün burada, Alman standartlarında, en yüksek düzeyde bir özel okul kurmuş olmaları mutluluk vericidir" diye konuştu. Buradaki vatandaşların, okul yönetmeleri, işletme kurabilmeleri, insanlara istihdam sağlamalarının 50 yıllık süreç içerisinde çok önemli bir başarı olduğunu dile getiren Bakan Eker, daha alınması gereken çok mesafenin olduğunu söyledi. Almanya'da doğan her 100 çocuğunun 11'inin Türk olduğunu ifade eden Bakan Eker, "Yakın bir geleceğin ihtiyaçlarını dikkate alıp buna göre hazırlık yapılması gerekiyor. Eğitim, bunlar içerisindeki en önemli alan. Çünkü eğitimle rekabet sağlanıyor, eğitimle kabiliyet geliştiriliyor" dedi.
Sinerji İşadamları ve Girişimciler Derneği'ni de ziyaret eden Bakan Eker, "Buradaki Türk iş adamlarının gayretlerini memnuniyetle karşılaşıyoruz. Burada yaşayan vatandaşlarımızın Türkiye'den gelen ürünlere belli bir talebi var. 2010 yılından beri Türkiye'de uygulanan hijyen ve sağlık standartları, Avrupa Birliği'nden farklı değil. Ancak lojistikte, özellikle karayolu ile gelirken bazı ürünlerde iş adamlarımızın karşı karşıya kaldığı sorunlar var. Bu sorunları aşmak için Almanya'daki ilgili makamlarla görüşüyoruz. Buradaki Türk vatandaşlarımızın yaşadığı toplumla entegre olması açısından kardeşlerimizin, girişimcilerimizin buradaki çabaları bizim için çok önemli" diye konuştu.
Diyanet İşleri Türk İslam Birliği tarafından yaptırılan ve inşaatı devam eden Köln Camii'ni ziyaret eden Bakan Eker, çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Eker, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'ne (UETD) de ziyarette bulundu.
(ZÇ-OK-D)

29.01.2013 14:01:17 TSI

Editör: Wan Haber