Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bakanlığın 2013 yılı çalışmalarına ilişkin, "Tuzda kaya tuzuna geçiş ve miktarının azaltılması olacak. Tam buğday ekmeğe geçiş var. Kahverengi şekere doğru geçiş için çalışmalarımız var. Okul kantinine yönelik yeni düzenlemeler var" dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar'ın konuğu oldu. 'Özel Röportaj' programına konuk olan Bakan Eker, Yaşar'ın gündeme ilişkin soruları cevaplandırdı. Bugün ABD Ankara Büyükelçiliği girişinde yaşanan patlamaya ilişkin konuşan Bakan Eker, saldırının üzücü olduğunu belirterek, "Çok iyi korunduğu biline ABD Büyükelçiliği'nin vize kısmında oldu saldırı. Çok menfur bir saldırı, nefretle karşıladığımız bir saldırı. Sebebi ne olursa olsun çok gerçekte üzücü bir saldırı. İnşallah ölü ve yaralı sayısı artmaz. Tabi olay aydınlanacak. Hedefi ne? Onlar ortaya çıkacak. Ama her ne olursa olsun, kim tarafından yapılırsa yapılsın menfurdur ve yaralılara şifa diliyoruz" dedi. Saldırının İstanbul'da kaybolan ABD'li vatandaşla alakalı olduğu iddialarına ilişkin Bakan Eker, "Tabi bunların hepsi spekülasyon. Bize ulaşmış bir şey yok. Bildiğimiz bir şey var. Bir ABD'li vatandaşın kayıp olduğu. Araştırmalar devam ediyor" şeklinde konuştu.
TERÖR SORUNU
Türkiye'de son günlerde yaşanan terör olayları ve İmralı görüşmeleri sürecinde bölge halkının yaşadığı sıkıntıları ele alan Eker, "Bölge halkı umutlu ve iyimser çünkü çok acı çekti. Konunun tarafı olsun olmasın herkesin olumsuz etkilendiği bir süreç yaşandı. Türkiye zarar gördü şehit olmak suretiyle. Ateş düşen ocaklar, gözyaşları yaşandı. Bölgenin sosyo-ekonomik gelişmesi etkilendi. Yatırımlardan daha az nasip aldı. Bütün bunların hepsi terör nedeniyle oluştu" diye konuştu.
"Biz Türkiye'de gözyaşının akmasını istemiyoruz" diyen Eker, "Bu ülkede yaşayan herkesin başı dik bir şekilde, kalkınmadan refahtan pay alsın istiyoruz, kültürel olarak kendini geliştirsin, birlikte kurduğumuz daha iyi şartlara sahip olmayı arzu ettiğimiz yaşamı birlikte inşa edelim istiyoruz" ifadesini kullandı.
CHP'Lİ GÜLER'İN SÖZLERİ
Türkiye'de bir ırkçı zihniyet olduğuna dikkat çeken Eker, farklı kültür ve inançların gelişmesine engel olmaya yönelik zihniyetin olduğunu dile getirerek, CHP'li Birgül Ayman Güler'in "Türk ulusuyla, Kürt milliyeti eşit olamaz" sözlerine ilişkin, "O gün meclisteydim ve ibretle izledim. Acaba biz 2013 yılının Ocak ayında mıyız yoksa hala Atilla İlhan'ın söylediği gibi 1940 karanlığında mı yaşıyoruz? Burada yanlış anlaşılacak bir şey yok. Açık bir şekilde Türk ulusuyla Kürt milliyetini eşit tutamazsınız diyor" dedi
CHP'li Güler'in sözlerinin 1940 karanlığının bir göstergesi olduğunu savunan Bakan eker, bu konunun CHP'nin kendi iç sorunu olduğunu belirterek, "Bu zihniyet yapısı Türkiye'yi bugünlere getirdi. Türkiye'nin vatandaşlarının bir iradenin ve rejimin faaliyetlerinden istifade edememesinin altındaki gerçek sebep o zihin yapısının uygulamalarıdır. Türkiye'nin bugün karşı karşıya kaldığı mesele 1930 ve 40'larda yapılan hatalı uygulamanın sonucudur" şeklinde konuştu.
IRKÇILIK POLEMİĞİ
Kürt ve Türk halkının kendi içerisinde dost olduğunun altını çizen Eker, "Onların gündelik ilişkilerinde bir sorun yok. Sorun şurada: Türkiye'nin idari ve hukuki sisteminin kodlarını belirleyen bir sistem var. Kendini milletin üzerinde düşünenlerin, millet adına hüküm verirken belirledikleri sistemin kodların yanlış kurgulanması sebebiyle insanlar zulüm görmüş. Birilerinin yaşını büyültüp idam ediyorlar. Seyit Rıza ve oğlunun idamı ibretliktir. Bu zihin kodudur. Bütün insanları bir forma sokmaya çalışan bir zihniyet var. Bütün insanlar aynı şekilde düşünsün ve konuşsun istiyorlar" değerlendirmesinde bulundu.
AK Parti Hükümeti'nin 10 yıldır iktidarda kalmasını değerlendiren Bakan Eker, "Biz milletin ne istediğini biliyoruz. Ve milletin hakkı olan talepleri projeye dönüştürüp, uygulamaya koyuyoruz. Burası imparatorluk bakiyesi. Dünyanın her yerinde bu bakiye olmuş ama hiçbir yerde bizdeki gibi tekçi bir anlayışla imparatorluk bakiyesi yönetilmemiş. Fransa da bir ulus devlet onların da açılımları oldu, ancak başka topraklar üzerinde oldu. Orada herkes Hristiyan Bizde öyle değil" şeklinde konuştu.
TGRT Haber Temsilcisi Yaşar'ın "Güneydoğu halkı mayın hazırlayana dur der mi?" sorusuna, Bakan Eker, "İyimser, umutlu ve dua ile bu sürecin Türkiye'nin hayrına, birlik ve beraberlik içerisinde bu sürecin aşmasını bekliyor" dedi.
GIDA MÜHENDİSİ İSTİHDAMI
Gıda mühendislerinin istihdamına ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Eker, "Bütün arkadaşlarımız istiyor ki bütün gıda mühendislerini işe alalım. Böyle bir imkan yok. Ben göreve gelinceye kadar Tarım Bakanlığı'nda 181 kişi çalışıyordu şimdi bin 279 kişi çalışıyor gıda mühendisi. Bundan sonraki süreçte yine alacağız. Son 2 bin 500'de sayının az olma sebebi de, bu 2 bin 500 personel köylerde çalışacak personel. Tar-gel personeli. Sadece bir köye hizmet verecek. Zaten orada çok az müracaat var" diye konuştu.
TAR-GEL PROJESİ
İstihdam edilecek personel sayısının her yıl kısıtlı olduğunu dile getiren Eker, "10 bin köyde Tar-gel personelimiz var. Hedefimiz 10 bin köydü, en son Ocak ayında atamaları yapıldı. Bu personeller eğitiliyor, çünkü bu personellerin her konudan anlaması lazım. Köylünün karşı karşıya kalabileceği problemlerde onlara yol gösterecek, yardımcı olacak" ifadesini kullandı.
BAKANLIĞIN 2013 HEDEFLERİ
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, bakanlığın gıda çalışmaları hakkında 2013 yılı hedeflerinden bahsederek şunları kaydetti: "Tuzda kaya tuzuna geçiş ve miktarının azaltılması olacak. Tam buğday ekmeğe geçiş var. Kahverengi şekere doğru geçiş için çalışmalarımız var. Okul kantinine yönelik yeni düzenlemeler var. Okul sütü 11 Şubat'ta başlıyor. Bu sene özel okullar da kapsam dahilinde. Dönem sonuna kadar 296 milyon kutu süt dağıtılacak. Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri olmak üzere haftada 3 gün dağıtılacak" dedi.
Okul sütü projesi kapsamında hiçbir çocuğun sütten zehirlenmediğini söyleyen Eker, "Bu biraz bilgi noksanlığından oluyor. Zehirlenme başka bir şeydir. Çocuğun bünyesi alışmamış ya da irsi olarak bir rahatsızlık oluyor ama bu bir zehirlenme değil" açıklamasında bulundu.
(PS-ÖK-Y)

01.02.2013 17:52:29 TSI

Editör: Wan Haber