Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, kadın çiftçilerin durumunu güçlendirecek, onlara pozitif ayrımcılık yapacak uygulamaları hayata geçirdiklerini belirterek, "Üyelerinin çoğu kadın olan 43 kooperatiften 21 tanesi programa alınmış, 18'ine kredi tahsis edilmiş ve Toplam 15 milyon TL kredi kullandırılmıştır" dedi.
Bakan Eker, kadın istihdamının artırılması ile ilgili olarak bakanlık bünyesinde yapılan çalışmalarla ilgili TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyelerine bir sunum yaptı.
Kırsal alanda çalışan insanların önemli bir kısmının tarımda çalıştığını ve tarımda çalışan kadınların da emeğinin çok fazla bilinmediğini ve karşılığını alamadıklarını belirten Eker, "Biz bunu biraz daha tersine çevirmeye çalışıyoruz. Kadın çiftçilerimizin durumunu güçlendirecek, onlara pozitif ayrımcılık yapacak uygulamaları hayata geçiriyoruz" dedi.
Bakanlık olarak kadınlara yönelik yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi veren Bakan Eker, bunlardan ilkinin 'Kadın Çiftçilere Yönelik Eğitim ve Yayım Çalışmaları' olduğunu söyledi. Eker, bu kapsamda son 10 yılda, 81 ilde 32 bin 250 çiftçi toplantısı düzenleyerek 428 bin kadın çiftçiye eğitim verildiğini söyledi.
Ev ekonomisi ile ilgili eğitim ve yayım çalışmalarının da önemli olduğunu belirten Eker, "Kırsal alandaki ailenin yükünü büyük ölçüde kadın çekiyor. Sadece tarlada, bahçede çalışarak değil, evin ekonomik gidişatını da o yönetiyor. Bu manada eğitimin artması ekonomiye önemli bir katkı sağlıyor" dedi.
Eker, bu çerçevede de 91 bin toplantıda 1 milyon kadın çiftçiye eğitim verildiğini söyledi.

KADIN KOOPERATİFLERİNE POZİTİF AYRIMCILIK
Eker, Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin bulundukları yerlerdeki kadın çiftçilere de eğitimler verildiğini belirtti. Üyelerinin tamamı ya da çoğunun kadın olduğu tarımsal kalkınma kooperatiflerini öncelikli olarak programa aldıklarını belirten Eker, başarılı kooperatiflere yüzde 5 civarında hibe destekleri sağladıklarını da söyledi. Üyelerinin çoğu kadın olan 43 kooperatif kurulduğunu belirten Eker, "Bunlardan 21 tanesi programa alınmış, 18'ine kredi tahsis edilmiş. Toplam 15 milyon TL kredi kullandırıldı" dedi.
Bir diğer projelerinin de, 'Kırsal Alanda Yaşayan Kadınların Sosyoekonomik Yönden Eğitimlerinin Desteklenmesi Yoluyla Sürdürülebilir Kırsal Kalkınmanın Sağlanması Projesi' olduğuna işaret eden Bakan Eker, bu projenin 2011 yılında başladığını hatırlattı. FAO ile işbirliği çerçevesinde yürütülen bu projenin Türkiye-Azerbaycan ortaklığı ile yürüdüğünü belirten Eker, bunun, FAO'nun 17 projesi içinde kadına yönelik tek proje olduğunu da söyledi. Eker, bu proje ile kadın çiftçilerin gelir düzeylerinin artırılmasının amaçlandığını söyledi.
'Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi ve Proje Yarışması' başlattıklarını belirten Eker, bu yarışmanın kadın çiftçileri motive ettiğini belirterek, yarışmalarda çeşitli ödüller verildiğini söyledi.
Bakanlık olarak Kadın Çiftçiler El Kitabı hazırlık çalışmalarının sürdüğünü belirten Eker, internet üzerinden yayın yapan Tarım TV ve konuya ilişkin kitapların da bu yayım projesinin bir parçası olduğunu söyledi. Kırsal Alanda Kadının Güçlendirilmesi ulusal Eylem Planı hakkında da bilgi veren Bakan Eker, bu proje ile yoksulluk, eğitim, sağlık, girişimcilik, örgütlenme ve doğal kaynakların kullanımı konularında çözüm önerilerini geliştirilmesi ve kırsal alanda kadının güçlendirilmesinin hedeflendiğini söyledi.
Eker, Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Komitesi (Cedaw) ile de ortak çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.
(MÜG-ÖZ-Y)

06.02.2013 11:49:07 TSI

Editör: Wan Haber