Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, çeşitli açılış ve temel atma töreninde bulunmak üzere Diyarbakır'a geldi. Eker, Ergani Devlet Hastanesi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, sivil havaalanı ihalesinin yapıldığının müjdesini verdi.
Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde hizmete giren 150 yataklı devlet hastanesinin açılışı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in katılımıyla yapıldı. Bakan Eker, devlet hastanesinin açılışında yaptığı konuşmada Diyarbakır'da sivil havaalanını ihalesinin yapıldığını belirtti. Gündeme ilişkin konulara da değinen Bakan Eker, hükümetin Kürt sorununun çözüm konusunda başlattığı yeni sürecin hayırlı bir sürece gittiğini belirtti. Eker, İhtiyat Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı tarafından Diyarbakır'da kurulacak olan Selahaddin Eyyübi Üniversitesi'nin açılmasıyla üniversitenin alimler yetiştirmeye vesile olacağını söyledi. Bakan Eker, "Diyarbakır'da kurulan ilk vakıf üniversitesi. Diyarbakır'ın Dicle Üniversitesi'nden sonra kurulan ikinci üniversitesi ve hem Diyarbakır'da artan nüfusun eğitim ihtiyacının en kaliteli şekilde, en iyi şekilde verileceği bir üniversite olacak, çeşitli branşları ve bölümleriyle. Ama en az onun kadar önemli olan bir şey daha var, şarkın en sevgili sultanı Selahaddin Eyyubi ismini taşımasıdır. Türkiye'de birlik ve beraberliğin, huzur ve kardeşliğin inşa edildiği bir süreçte onun ismiyle Diyarbakır'da bir üniversite kuruluyor olması ayrıca özel bir anlama sahiptir. Burada yaşayan diller enstitüsü kuruluyor. İnanıyorum ki Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Üniversitesi ile eğitim alanında mesafe kaydedecek ve önemli araştırmalar yapılacak. Alimlerin yetişmesine inşallah vesile olacak" dedi.
"SİVİL HAVAALANI 250 MİLYON TL'YE İHALE EDİLDİ"
Diyarbakır'da yapılacak sivil havaalanının ihalesinin geçtiğimiz günlerde yapıldığını aktaran Bakan Eker, sivil havaalanının 250 milyon TL'ye mal olacağını söyledi. Bakan Eker, "Sivil havaalanının 250 milyon liranın biraz üzerinde bir keşif bedeliyle ihalesi yapıldı. İçinde aynı anda 10 uçağın hizmet alabileceği, yer hizmetlerinden istifade edebileceği önemli bir kısmı körüklü dediğimiz servisten faydalanacak. Uluslararası uçuşlara açık bir yeni terminal binası, yeni bir apron. Şanlıurfa yolundan sağlanacak bir girişle oradan dolayısıyla ne trafik keşmekeşi yaşanacak, ne de başka bir sıkıntı. Apron ve taksi yolu haziranda tamamlanacak. Terminal binası da en geç 2 senede hizmete girecek. Tarımla ilgili Diyarbakır'da yaklaşık 700 bin hektar alanda toplulaştırma yapıyoruz. Bu Diyarbakır bölgesinde tarımsal üretim faaliyetlerinin geleceği açısından çok önemlidir. Kralkızı ve Dicle barajlarının kanal inşaatları yapılıyor. Sularını ta Savur'daki dağların eteklerine kadar taşıyacak. 200 kilometreye yakın ana kanalın 1,5 ay önce 61 kilometrelik bir kısmı hizmete açıldı. Geri kalan kısmı da bu yıl içerisinde tamamlanıyor. Dicle ve Kralkızı barajları ile sulanacak alan 1 milyon 400 bin dönüm. Silvan barajıyla da 2 milyon 400 bin dönüm arazi sulanmış olacak" diye konuştu.
"GELİŞMELER HAYIRLI BİR SÜRECE GİDİYOR"
AK Parti hükümetinin Kürt sorunu çözümü konusunda başlattığı yeni süreci de değerlendiren, Bakan Eker, şunları söyledi:
"Bir tek gözyaşı dökülmesin, kan akmasın, bu bölge beklediği, arzu ettiği huzur, güven, barış ve kardeşlik ortamına yeniden kavuşsun. AK Parti bunun çabası içerisinde, bunun gayreti içerisindedir. Gelişmeler de, inşallah yeni süreçte, son derece hayırlı bir sürece bizi götürür, bununla ilgili elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz. Hükümetimizin temel projelerinden birisidir. Vatandaşlarımızı hiçbir ayırım gözetmeden, Türkiye'nin hiçbir bölge farkı gözetmeksizin doğuda da, batıda da, kuzeyde de, güneyde de, Türk, Kürt, Arap, Çerkez kim varsa bizim vatandaşımız ise, onların hepsinin demokratik bir sistem içerisinde, demokrasinin nimetlerinden istifade edecek şekilde kendi kültürlerini, kimliklerini, dillerini rahatça benimseyip konuşabilip, geliştirme imkanına sahip olarak medeniyetin nimetlerinden istifade ederek Türkiye Cumhuriyeti'nin her beşeri müreffeh bir vatandaşı olarak yaşayabileceği bir sistem yeşertmeye çalışıyoruz. Bizim siyasetteki gayemiz budur. Vatandaşımıza, halkımıza etnik mensubiyeti, kimliği, bölgesi ne olursa olsun, kim olursa olsun ona bu hizmeti götürebilmektir".
(ÜN-AKK-Y)

02.02.2013 18:00:13 TSI

Editör: Wan Haber