Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Türkiye'de lise mezunu olanların oranının yüzde 28, dünya genelinde ise yüzde 88 olduğunu belirterek, "Biz eğitimi 12 yıla çıkararak birkaç yıllık süre içerisinde dünya standartlarına gelmeyi hedefledik" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaklaşık 1 yıl önce uygulamaya koyduğu "Okullar Hayat Olsun Projesi"nin değerlendirme toplantısı, Elit World Otel'de gerçekleştirildi. Toplantıya Bakan Ömer Dinçer ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile çok sayıda davetli katıldı. Bakan Dinçer, toplantıda yaptığı konuşmada, eğitim alanında yapılan değişikliklere dikkat çekti. 4 4 4 ve Okullar Hayat Olsun projeleri ile kıyafet serbestisinin birbiriyle paralel ve birbirini destekleyecek türden bir yaklaşımla ortaya çıktığını belirten Dinçer, "4 4 4 sistemi aslında iki farklı anlam ifade ediyor. Birisi stratejik olarak çevreyle uyum sağlama yönünde, diğeri ise iç çevredeki yeni bir anlayışı, yeni bir yaklaşımı ifade etme yönünde. Her şeyden önce 4 4 4 sistemiyle birlikte eğitimin 12 yıla çıkartılması, okullarımızın kademeli bir şekilde ilk, orta ve liseye dönüştürülmesi, seçmeli derslerin konulması ve ortaöğretimin yeniden yapılandırılmasıyla ilgili hazırlıklar belki hep birlikte bakıldığında bir hedefi var. O da küresel dünyayla Türkiye arasında oluşan açıklığı kapatmak, mesafeyi örtmektir" diye konuştu.
Bakan Dinçer, Türkiye'de şu anda toplam nüfusun lise mezunu olma oranının yüzde 28 olduğunu ifade ederek, "Tüm dünyanın lise seviyesindeki okullaşma oranı yüzde 88. Biz eğitimi 12 yıla çıkarmakla birlikte aslında önümüzdeki birkaç yıllık süre içerisinde ancak dünya standartlarına gelmeyi hedefledik" dedi.
Türkiye'nin siyasi ve sosyal anlamda demokratikleştikçe, bunun eğitimi de yansımasının ortaya çıktığını dile getiren Dinçer, "Biz eğitimde yeni bir anlayışla artık demokratik ve daha esnek bir yapı kurgulamaya çalışıyoruz. Hem kademeli hale getirilmesi, hem seçimlik derslerin ortaya konması, hem bölümler veya programlar arasında geçiş sağlayacak türden esnekliklerin ortaya konulmaya başlaması bunu ifade ediyor. Şimdiye kadar devlet toplumdaki herkesi tek tip kabul etti, herkesi eşit olarak gördü. Toplumun farklı kesimlerini birbirinden ayrı görmedi. Dolayısıyla herkesi tek tip görmüş olması sebebiyle herkese tek bir eğitimi öngördü" şeklinde konuştu.
Bakan Dinçer, Okullar Hayat Olsun Projesi'nin Türkiye'deki eğitim sistemindeki demokratikleşme ve esnekleştirmenin bir başka yansıması olduğunu söyledi. Dinçer, "Biz daha önce serbestliği devletin ortaya koyduğu sınırlar içerisinde yaşıyorduk. Şimdi ise serbestliği vatandaşın bir hakkı ve özgürlüğü olarak görüyor, onun dışında bir başkasının hakkını kesmesin diye bir takım istisnai sınırlamalar getirerek düzenlemeye çalıştık. O açıdan hala eksik olabilir, hala tartışılacak boyut olabilir ama anlamı itibariyle bakıldığında bütün bunların hepsinin Türkiye'deki özgürleşmenin, demokrasinin gelişmesinin, daha da önemlisi yaşam kalitesinin artırılmasıyla alakalı çok önemli gelişmeler olduğunu ifade etmek istiyorum" dedi.
(EY-ÇK-CC-Y)

19.12.2012 14:47:42 TSI

Editör: Wan Haber