Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran bir değişikliği öngördüklerini hatırlatarak, "Dünya ortalama lise mezunu sayılırken, Türkiye orta 1. sınıftan terk gözüküyordu" dedi. Dinçer, yeni dersliklerin ve elektronik tahtaların da sözünü verdi.
Bir dizi ziyaret ve açılış için Adana'da bulunan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Özel Ekinfen Okulları'nı ziyaret etti. Burada bir süre öğrencilerle sohbet eden Dinçer, daha sonra Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ve AK Parti milletvekilleri ile birlikte Ekinfen Okulları Kurucusu Ferdane Bayıldıran ile bir araya geldi. Burada konuşan Bakan Dinçer, Avrupa Birliği ülkelerinin ortalamalarına bakıldığında özel sektörün ilköğretimdeki payının yüzde 18'lerde olduğunu, Türkiye'de bu rakamın ise yüzde 6 civarında olduğunu kaydetti. Dinçer, bundan dolayı özel sektörün eğitim-öğretim alanındaki katkılarının büyük önem taşıdığını anlattı.
Bakan Dinçer, daha sonra merkez Yüreğir ilçesinde TOKİ tarafından yaptırılan Medine Müdafii Fahreddin Paşa İmam Hatip Lisesi'nin açılışına katıldı. Açılış töreninde konuşan Bakan Dinçer, son yıllarda Türkiye'nin eğitim konusunda dünya ile kıyaslandığında arada ciddi bir mesafenin oluştuğunu ifade etti. Milli Eğitim Bakanlığı olarak bu mesafenin kapatılması için zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması noktasında bir değişiklik yaptıklarını belirten Dinçer, "Dünyada ortalama eğitim seviyesi 12 yıl iken, Türkiye'de bu oran 6.1 civarında. Dünya ortalama olarak lise mezunu sayılırken, Türkiye orta 1. sınıftan terk gözüküyordu" diye konuştu.
Aldıkları yeni tedbir ve değişikliklerle çocukların küresel düzeyde bilgi ve becerilerle donatılması için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini söyleyen Dinçer, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Teşkilat Kanunu değiştirilirken üç önemli hedef konulduğunu belirterek, "Onlardan bir tanesi çocukların uluslararası alanda rekabet edecek bilgi ve yeteneklerle donatılması. İkincisi ulusal düzeyde toplumun ve piyasanın ihtiyaç duyduğu bilgi ve becerilerle donatılması. Üçüncüsü ise toplumsal ve ahlaki değerlerle, sosyal sorumluluk duygusu ile tarih ve millet olma şuuruyla bezenmesi konusunda hedefler ortaya koyduk" şeklinde konuştu.
Yeni eğitim anlayışında daha demokratik, esnek ve talep odaklı bir yapıyı öngördüklerine işaret eden Dinçer, şunları söyledi:
"Daha çok öğrenci ve öğrenme odaklı bir yaklaşımı sunmaya başladık. Artık çocuklarımızın her birisinin aynı değil, birbirinden farklı olacaklarını, özel bireyler olduğunu kabul ediyoruz. Bu doğrultuda onların ilgilerine göre eğitim yapmaya çaba sarf ediyoruz. Yine toplumun bütün kesimlerinin aynı olacaklarını değil, farklı olacaklarını kabul ediyoruz. Bunun için düzenlemeler yapıyoruz. Bunun adı kısaca eğitim sistemini demokratikleştiriyor ve esnek hale getiriyoruz demektir. Bu yüzden seçmeli dersler ve kademeli bir eğitim sistemini öngördük. O yüzden meslek, imam hatip ve normal liseler arasındaki katsayı farklılıklarını ortadan kaldırdık. Bütün bunların yerine gelmesiyle alakalı daha katetmemiz gereken bir dünya mesafe var."

"10 YILDA YAPTIĞIMIZ DERSLİK, CUMHURİYET TARİHİ BOYUNCA YAPILANIN YÜZDE 55'İ'
2003'e kadar Adana'da yapılan derslik sayısının 8 bin civarında olduğunu, belirtilen tarihten bugüne kadar da yaklaşık 4 bin 830 dersliği hizmete sunduklarını vurgulayan Dinçer, bu rakamın Cumhuriyet tarihi boyunca Adana'da yapılan dersliklerin yaklaşık yüzde 55'ine denk geldiğine dikkat çekti. Dinçer, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şu anda 652 derslik ortaöğretimde, 500'ü aşkın derslik ise ilköğretimde bitmek üzere. 2013'de binden fazla dersliği devreye alacağız. Böylece yeni yatırımlar ilave edilmeksizin önemli oranda bir katkı sağlamış olacağız. Bugüne kadar devreye aldığımız toplam derslik sayısı Adana'da 12 bin 765'tir. Ama hala 3 bin 500 civarında dersliğe ihtiyaç var. Alacağımız tedbirlerle en fazla iki yıl içerisinde kentin fiziki altyapı sorununu çözecek stratejileri çalışacağız. 2003 yılına kadar Adana'da neredeyse bilgisayarlı teknolojik altyapı yok denecek kadar azdı. Bu tarihten sonra yaklaşık 20 bin 134 bilgisayarı okullara yerleştirdik. 854 okulda internet hizmeti sunduk. Fatih Projesi kapsamında 2 bin 607 dersliğe akıllı tahta döşedik. Önümüzdeki yıl da bütün meslek liselerinde akıllı tahta uygulamasına geçeceğiz. 9'uncu sınıftan itibaren öğrencilere tablet bilgisayarları vereceğiz. Bütün hedefimiz Adana'da tekli öğretime geçmek, derslikleri 30 kişilik hale getirmektir. Şu anda devam eden 27 ilköğretim okulu projesi mevcut, 14 ortaokul var. İnşallah bunları bu yıl bitirip, devreye alacağız. Adana'da fiziki altyapılar tamamlanana kadar yatırımlı öncelikli iller arasına dahil edildi. İki yıldır bu süreci işletiyoruz. Bütçeye bağlı kalmadan yatırımlar tamamlanana kadar okulları açmaya devam edeceğiz. 2003'e kadar ilde yaklaşık 15 bin öğretmen görev yapıyorken, şu anda sayı 20 bin 500'e yükseltildi. Ama halen burada 3 bin 400 öğretmene ihtiyaç var. Yeni atamalarla bu eksiklikleri en aza indireceğiz."
Konuşmaların ardından Bakan Dinçer, Vali Hüseyin Avni Coş, AK Parti milletvekilleri Necdet Ünüvar, Fatoş Gürkan, Mehmet Şükrü Erdinç, Ali Küçükaydın, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Selamet ve diğer yetkililerle Medine Müdafii Fahreddin Paşa İmam Hatip Lisesi'nin açılışını yaptı. Sınıfları gezen Dinçer, öğrenci ve öğretmenlerle sohbet etti. Öğrencilerin okuldan ayrılması sırasında kendisinden spor salonu ve yemekhane istemesi üzerine Dinçer, "Siz yeter ki derslerinize çalışın, elimizden gelen her şeyi yaparız" dedi.
(SZP-CC-Y)

04.01.2013 14:19:33 TSI

Editör: Wan Haber