Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda 'Üye Olmayan Gözlemci Devlet' statüsü kazanmasıyla ilgili olarak, "Bu zafer öncelikle büyük ızdıraplar çekmiş olan Filistin halkına aittir" dedi.
Bakan Davutoğlu, Four Seasons Otel'de İstanbul'da 3'ncü kez gerçekleştirilen "Türk-Arap İşbirliği Forumu"na katıldı. Burada konuşma yapan Bakan Davutoğlu, Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda 'Üye Olmayan Gözlemci Devlet' statüsü kazanması, Suriye'de yaşanan olaylar gibi birçok bölgesel konuya değindi.
Türk Arap İşbirliği Forumu'nun siyaset, ekonomi, kültür, medeniyet ve sosyal kalınma boyutlarını içeren alanlarda işbirliği yapılmasını hedeflediğini ifade eden Bakan Davutoğlu, "İşbirliği hedefi dönem dönem olmuştur. Ancak son 2 yılda bölgemizde ortaya çıkan gelişmeler sonucunda aralarında köklü tarihi kültürel bağlar bulunan, ortak manevi değerleri paylaşan ülkelerimizin işbirliğini geliştirmeleri daha da zaruri bir hal almıştır. Bölgemizde tarih doğa selini kazandıkça kardeş halklarımızda daha da yakınlaşacaktır. Aramızdaki engeller kalkacak, halklarımız kendi bölgelerinde ortak evlerinde birbirleriyle kaynaşacaklardır. Bölgemizin geleceğini halklarımızın beklentileri doğrultusunda ortak çabalarımıza şekillendirmesi bilhassa bu dönemde bizler için tarihi bir sorumluluktur. Sahip olduğumuz doğal kaynaklar ve insan gücü coğrafyanın sunduğu avantajlar bizi işbirliğine yönlendirmelidir. Ayrıca bizi birlik ve beraberliğe davet eden çalışmaya yönlendiren ortak manevi değerlerimizi hayata geçirmeliyiz" dedi.
Konuşmasında bölgesel meselelere de değinen Davutoğlu, "Hepinizin bildiği gibi bölgemiz hayati bir süreçten geçmektedir. Söz konusu tarihi süreçte Türk-Arap dayanışması her zamankinden daha fazla önem taşımaktadır. Söz konusu dayanışmanın son örneğini Gazze'ye yaptığımız ziyarette hep birlikte yaşadık. İsrail'in 14 Kasım 2012 tarihinde başlattığı çok sayıda masum Filistin'in yaşamına mahal olan Gazze şeridine yönelik saldırısı bu ülkenin saldırgan politikalarının son örneği teşkil etmiş ve bölgeyi yeni bir kaosun içerisine getirmiştir. Türk-Arap dayanışması ve işbirliği bölgedeki meselelerin çözümünü çabuklaştıracak ve bölgemizde barış ve istikrarın tesirine güç katacaktır. Arap ligi dış İşleri bakanlarıyla sergilediğimiz birliktelik yakın işbirliğimizin son dönemdeki en somut örneklerinden birini oluşturmuştur. Birlikte İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısını şiddetle kınadık ve son verilmesini talep ettik. Gazze'ye bizzat giderek Gazzeli kardeşlerimizle acılarını paylaştık onlarla dertleştik. Mısır'ın yoğun çabaları olmamış olsaydı Gazze'de ateşkesi sağlamak gerçekten çok güç olacaktı" diye konuştu.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda 'Üye Olmayan Gözlemci Devlet' statüsü kazanmasının Filistin'in zaferi olduğunu ifade etti. Bakan Davutoğlu, "Mazlum Filistin halkıyla dayanışmamızı göstermek amacıyla birlikte yaptığımız Gazze ziyareti sadece Gazze halkının değil insanın ve vicdanın harekete geçirmesini sağladık. Şimdi sıra bölgede kalıcı bir barışın temin edilmesine gelmiştir. Onun ön şartı Filistinli kardeşlerimizin yıllardır özlemini çektikleri haklarına kavuşmaları ve bağımsız Filistin devletinin kurulmasıdır. Uluslar arası toplum İsrail hükümetinin hukuk tanımayan sorumsuz ve uzlaşmaz tutumunun bölgenin barış güvenlik ve istikrarın tehlikeye sokmasına izin vermemelidir. Filistin davamızda beklenen sona ulaşılmasında 29 Kasım günü tarihi bir eşik aşılmıştır. Oylama sonucunda Filistin'in Birleşmiş Milletlerde üye olmayan devlet statüsüne kavuşması Filistin davası ve haklı davayı destekleyen herkes için bir zafer teşkil etmiştir. Ancak bu zafer öncelikle büyük ızdıraplar çekmiş olan Filistin halkına aittir. Bu kararın çoğunluk tarafından kabul edilmiş olması bizleri ayrıca memnun etmiştir. 138 oy birleşmiş milletler genel kurulundaki uluslararası vicdanın Filistin'in yanında olduğunu ortaya koymuştur" dedi.
Ayrıca Bakan Davutoğlu, Türkiye'nin Filistin halkına yönelik sorumluluğun bitmediğini Filistin bayrağının Birleşmiş Milletlerde dalgalanmasının en büyük istekleri olduğunu söyledi.
"SURİYE REJİMİ HALKINA KARŞI YÜRÜTTÜĞÜ KANLI SAVAŞI KAZANAMAYACAKTIR"
Bakan Davutoğlu, bölgede en önemli insani siyasi ve güvenlik sorunlarından bir tanesinin de Suriye'de devam eden bunalım olduğunu ifade etti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye rejiminin Suriye halkını katletmekte başkent dahil şehir ve kasabalarını ağır bombardıman altında tutmaya devam ettiğini belirterek, "Bu güne kadar 35 bine yakın kadın erkek ve çocuk Suriyeli kardeşimiz hayatını kaybetmiş 2 buçuk milyondan fazla insan yerlerinden edinmiş 500 bine kardeşimizin komşu ülkelere sığınmak zorunda kalmış. İşkence ve kayıp vakalarının sayısı ise meçhuldür. Bu trajedi maalesef devam etmektedir. Suriye'de değişimin kaçınılmaz olduğu halkın iradesinin bastırılamayacağı artık açık bir şekilde görülmüştür. Rejim kendi halkına karşı yürüttüğü kanlı savaşı kazanamayacaktır. Bizlere düşen görev rejim üzerindeki baskıyı arttırmak ve Suriye halkına her türlü desteği vermektir" dedi.
(ET-ÖK-Y)

01.12.2012 14:52:25 TSI

Editör: Wan Haber