Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, terör örgütü PKK'nın Suriye yapılanması Partiya Yekitiya Demokrat'ın (PYD) yakın bir zamana kadar Suriye halkına yapılan zulme katılmış bir örgüt olduğunu belirterek, "PYD'nin Suriye muhalefetine katılması söz konusu değil" dedi.
Adile Sultan Sarayı'nda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ev sahipliğinde düzenlenen "KEİ 27. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı" KEİ üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanları ile Gözlemci ve Sektörel Diyalog Ortağı ülke ve kuruluş temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Basına kapalı gerçekleşen görüşmelerin ardından açıklama yapan Bakan Davutoğlu, toplantının verimli geçtiğini söyledi. Bakan Davutoğlu, "Bu sene Karadeniz Ekonomi İşbirliği örgütü bağlamında önemli bir tarihi dönüm noktası 20'nci yılını idrak ettik. Bugünkü toplantıda yeni ekonomik gündemi ve İstanbul bildirisindeki hedefleri ne ölçüde gerçekleştirdiğimizi muhasebesini yapacak şekilde geniş katılımda bir toplantı gerçekleştirdik. Karadeniz Ekonomi İşbirliği taşıdığı ekonomik potansiyelle önemli çekim alanlarından birini oluşturuyor. Özellikle ulaştırma ve enerji alanlarında çok önemli projeleri gündemde tuttuk. Bundan sonra da bu projeleri gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bugün yaptığımız toplantıda da özellikle son Türkiye'nin dönem başkanlığında gerçekleştirilen Ulaştırma Bakanları toplantısı İzmir'de ve Maliye Bakanları toplantısı Antalya'da, İstanbul'da da İçişleri Bakanları toplantısı yapıldı. Bu toplantılarda alınan kararları da gözden geçirdik. Önümüzdeki dönemde Karadeniz Ekonomik İşbirliği dönem başkanlığını dost ve komşu ülke Ukrayna üstlenecek. Ukrayna ile de bundan sonra çalışmaya devam edeceğiz. Böylece bölgesel sahiplenme bilinci ve küresel ekonomideki gelişme trendi de göz önünde bulundurularak ekonomik işbirliği gittikçe artan bir öneme sahip bir ekonomik hafıza olarak bundan sonra da uluslararası alandaki konumunu muhafaza edecek. Bundan sonra da Karadeniz Ekonomik İşbirliği örgütünün başarılı çalışmalarıyla bölgemizin refah istikrar ve barış havzası noktasına gelmesindeki çalışmalarımıza kararlı bir şekilde devam edeceğiz" dedi.
Karadeniz Ekonomik İşbirliği dönem başkanlığını üstlenen Ukrayna'nın Dışişleri Bakanı Konstantin Grişenko da, "Türkiye'nin dönem başkanlığında yürütülmüş olan çalışmalar devam ettirecektir. Bu sene çünkü önümüzde pratik olarak yapmamız gereken konular var. Bütün bunlar sürdürülebilir ekonomik büyümeyi bölge içi sağlayabilmemiz açısından önemli çalışmalar, bunları devam ettireceğiz. Çok taraflı ekonomik işbirliğini de devam ettireceğiz. Ticaret, ulaştırma, enerji bilim, teknoloji, turizm ve organize suçlarla mücadele gibi konulara odaklanmaya devam edeceğiz. Aynı zamanda karşılıklı ticaretin engellerinin kaldırılması konusunda çalışmalar yapacağımız bir dönem olacak. Karayolu taşımacılığında malların taşınmasındaki gelişmeleri devam ettirilmesi Karadeniz çevreyolu ile denizyolunun geliştirilmesi konusunda çalışmaları devam ettirmek, bu alandaki çalışmalarımıza da devam edeceğiz" diye konuştu.
Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Davutoğlu, KEİ'nin amacının ülkeler arasındaki ekonomik işbirliğini geliştirmek olduğunu vurgulayarak, "Ama unutmamak lazım ki KEİ'nin esas gündemi ve temel hedefi üye ülkeler arasında işbirliği temelli olarak siyasal ve sosyal işbirliğini güçlendirmek" dedi.
Bakan Davutoğlu, "Toplantıda patriotların Türkiye'ye gelmesi ele alındı mı?" sorusuna ilişkin ise şunları söyledi:
"Kesinlikle gündeme gelmedi. Gelmesi toplantının muhtevası itibariyle de söz konusu olamazdı. Patriotlar Suriye'deki kriz dolayısıyla ortaya çıkan güvenlik riskine bir anlamda tedbir olarak planlanıyor. Bunun Karadeniz havzası ile hiçbir ilişkisi yok. Aynı zamanda bir ülkeyi veya bölgeyi bu anlamda etkileyecek bir sonuç doğuracak bir gelişme değil. Bunları böyle bir sorunun parçasıymış gibi konuyu yansıtmak doğru değil."
Öte yandan Bakan Davutoğlu, yakın bir zamana kadar Suriye halkına yapılan zulme katılan PYD'nin, Suriye muhalefetine katılması söz konusu olmadığını da söyledi.
(Cİ-ET-ÖZ-Y)

15.12.2012 18:04:56 TSI

Editör: Wan Haber