Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Gündemde olan iki nükleer enerji santrali bittiği zaman 85 milyar kilowatt saat enerji üretecek. Nükleerde neredeyse maliyet yok denecek kadar az. Akkuyu'daki modelle Türkiye'nin cebinden ciddi bir para çıkmadan enerji üretimi yapılacak" dedi.
Bakan Çağlayan, Çırağan Otel'de, Star Rafineri'ye teşvik belgesi verilmesi ile ilgili basın toplantısına katıldı. Toplantıda konuşma yapan Bakan Çağlayan, Türkiye'nin makine imalatında ve enerjide büyük yatırımları olduğuna dikkat çekerek, "Maalesef biz tribünleri dışarıdan ithal ediyoruz. Şimdi tribün yatırımı şu anda incelemede. Teşvik müracaatı yapılıp ve stratejik yatırımlar çerçevesinde, bunun yanı sıra seramik ile kağıt üretiminde stratejik yatırımlar kapsamında yapılan müracaat, 10 dosya toplam 15 milyar dolarlık bir yatırıma tekabül ediyor. 15 milyar dolarlık yatırımlarla Türkiye'nin ithal etmek zorunda kalmış olduğu ürünleri ciddi manada azaltacak işler yapacağız. Orta ve uzun vadede etkisini göreceğiz diyorum. Şimdi önümüzdeki 3 yıldan itibaren çok iyi şekilde görmeye başladık" diye konuştu.
Dün Çorlu'da dünyanın en büyük şirketlerinden biriyle 500 bin dolarlık bir yatırımın temelini attıklarını hatırlatan Çağlayan, "Türkiye olarak hem üretimde önemli bir yüz hem de yönetiminde ve dağılımda önemli bir yüz olarak ortaya çıkmaya başladık. Teşvik belgemizde tekrar ilkleri yaşıyoruz. Bu teşvik belgesi, bizim yeni teşvik sistemimizin stratejik yatırımların ilk teşvik belgesi. Ümit ediyorum ki inşallah, bu kuvvetli bir siftah olacak. Bu teşvik belgesinde bir ilki daha yaşıyoruz. Bina inşaatlarına KDV ihalesini ilk defa bu teşvik sistemiyle gündeme getirdik. Bu yatırım, ilk KDV ihalesi alan yatırım olacak. Yatırım indirimi, yüzde 90 oranında vergi indirimi var ve bunun yüzde 50'si direkt yatırım indirimine gidiyor. Yüzde 50'sinin yüzde 50'sini de yatırım devam ederken kullanıyor. Bu yatırımlar Türkiye'ye önemli bir şekilde geri dönecek. Diğer taraftan 7 yıl işveren sigorta primi desteği var. Genel stratejik yatırımlar çerçevesinde desteğimiz var. Yapılacak olan yatırımlar faiz desteğinde, yatırımın yüzde 5'ini geçmemek üzere 50 milyon liraya kadar faiz desteği veriyoruz" diye konuştu.
Bakan Çağlayan, Mersin ve Sinop'ta yapılması planlanan nükleer santrallerin 85 milyar kilowatt saat enerji üreteceğine dikkat çekerek, "85 milyar kilowatt saati bugünkü yapımızla doğalgaz üretirsek, bunun bize maliyeti 4 milyar dolar. Nükleerde neredeyse maliyet yok denecek kadar az. Akkuyu'daki modelle Türkiye'nin cebinden ciddi bir para çıkmadan enerji üretimi yapılacak. 130 milyar dolar enerji yatırımı yaparken, 110 milyar dolar da ulaşım altyapı yatırımı yapacağız. Sadece iki alanda Türkiye 250 milyar dolar yatırım yapılacak olan bir ülke. Hollanda'nın üç firması, Türkiye'de yatırım yapma konusunda çalışmalar başlattı. Türkiye'nin bu yatırımları alması, dış ticaret hacmini yakalaması için buna uygun alt yapısını da kurması gerekiyor. En büyük özelliklerimizden biri de iş gücü arzında sıkıntı yaşamıyoruz" dedi.
Konuşmaların ardından Bakan Çağlayan, Star Rafineri'ye teşvik belgesini verdi.
(MH-ET-OK-Y)

05.12.2012 13:25:27 TSI

Editör: Wan Haber