Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni teşvik modelinin Türkiye'nin yararına olacağını belirterek, "Otomotiv sektörüne yiğitlik yaptık, babayiğitlik de sizdedir" dedi.
Bakan Çağlayan, Conrad Otel'de yapılan "Yeni Teşvikler Işığında Otomotivde Yeni Hedefler" konulu toplantıda otomotiv sektör temsilcileri ile bir araya geldi. Toplantıda konuşan Bakan Çağlayan, yeni teşvik modelinin Türkiye'nin yararına olacağını ifade ederek, "Otomotiv sektörüne yiğitlik yaptık, babayiğitlik de sizdedir. Babayiğit arayışımıza önemli katkı sunduk. Ne istediyseniz verdik. Artık yerim dar oynayamıyorum diyemeyeceksiniz. Öyle ümit ediyorum, inşallah bu yapılan düzenlemelerle Türkiye'nin ihtiyacı olan ve Türkiye için çokça ifade edilmiş olan gelecekle ilgili bir taraftan psikolojik olarak moral motivasyon sunacak olan, Türkler de bunu yapabilir imajını verecek çalışmayı birlikte gerçekleştireceğiz. Gelecek hafta sektörün ana ve yan sanayi temsilcileri ile bir araya geleceğim. Firmalar ile bir bir görüşeceğim. Neler yapmamız gerektiğini soracağım. Bilhassa bu gayrete iten sebeplerin başında cari açık ve ihracatta başarımız, ithalatımızın artması önemli kılıyor. Böyle bir ortamda cari açığın inmesi, Türkiye'de 20122011 arasında cari açık 28 milyar dolarlık iyileşmenin 23,5 milyar dolara yakını ihracat artışından kaynaklandı. Sıkı para politikasının etkisi ile değil. Cari açığın inmesinin temel göstergesi özel sektördür. Bu başarı sadece bir kurumun değil, Başbakanın, hükümetin, ilgili kurumların, bürokratların ve en önemlisi iş dünyasının. 500 milyar dolar hedefi tüm ihracatçı birliklerimiz ve özeli sektörün temsilcileri tarafından belirlendi. Bu hedefi yakalayacağız. GİTES ve ithalat yol haritası ile dış ticaret açığı veren sektörlerin dış ticaret fazlası verebileceğini gördük. Enerji ithalatı olmasa cari açık daha dar olurdu diyebilirdim. Ama biz enerji ithalatı yapmak durumundayız. Yerli kaynaklarımızdan enerji üretimi yapanlar 5. Bölge destekleri alacaklar. Biz enerji ithalatı fazla demek yerine, bütün imkanları denedikten sonra bunu demenin yerinde olduğunu gördük" ifadelerini kullandı.
Yeni teşvik modelinde Cumhuriyet tarihinin en cömert teşviklerinin yer aldığını belirten Bakan Çağlayan, "Yeni teşvik modeli ekonomiye armağan edilen önemli bir eser. İleri teknoloji, ileri katma değerdir. İhracatta rekorlar kırıyoruz. Ama kilogram fiyatını kaça yapıyoruz. 2011'de 135 milyar dolar ihracat yaparken, ihracatın birim kg fiyatı 1,46 dolar. Bu sene 150 milyar doları geçtik. Birim fiyat 1,58 dolar. Rakiplerimizin durumu ne? Onlarda ihracat kg birim fiyatı 3-4 dolar. Bu fiyatı biz artırarak 500 milyar doları yakalarız. Bu da ileri teknoloji, katma değer ve markadan geçer. Yeni teşvik paketi ve yeni anlayışa gerek vardı. Yeni teşvik modelini belirlerken 800 görüş topladık. Daha evvel bize sorulmadan teşvik paketi yapılırdı. Biz sorarak yeni teşvik paketini yaptık. 60-70'leri montajlarla geçirdik. 70-80 yerlileşme konuşlandı. 80-90 önemli açılımlar modernizasyon kapasite getirdi. 96 var ki Türkiye'nin önde gelen şirketleri Gümrük Birliği anlaşmasını yaparsa ülke batar deme noktasına getirdi. Gümrük Birliği'ni eleştiririm, AB'nin ikiyüzlü olduğunu söylerim. Gümrük Birliği otomotiv sektörüne uluslararası rekabeti öğretti. Artık teşvikin yapısı değişti. Pek çok ülke IMF bastonu ile ayakta dururken, Türkiye IMF'nin ayağına gitmeden krizden çıktı. Kaynakları rasyonel kullandık. Babamızın kaynağını harcamıyoruz. Bunun geri dönüşünü görmeliydik" dedi.
Bakan Çağlayan, yeni teşvik modelinde bazı düzenlemeler yapıldığını ifade ederek, şunları söyledi:
"Ana sanayi yatırımlarını büyük ölçekli yatırımları 250 milyon lira yatırım miktarına getirdik. Otomotiv sektörüne ait düzenlenen 12,3 milyar tli yatırım yapmayı sektör 27 bin kişi istihdam yapmayı taahhüt etti Bu teşvik paketi üretimleri artıracaktır. Teşvik paketinin dinamik olacak. Bizi bu noktaya getiren neydi. 2023 hedeflerini yakalama mecburiyetindeyiz. Onun için sektörün gerek duyduğu ürünleri ülkede üretmek. Burada performans istenilen seviyeye gelmeyecek. Önemli yan sanayi işbirliği var. Bu yapıyı görmezden gelemezdik. Sektörün kümelendiği yerlerde öyle bir destek verelim ki sektör bursa, İstanbul İzmir nerede olursa olsun 5. Bölge desteği alsın istedik. Asgari 300 milyon TL tutarlı motorlu kara taşıtı ana sanayi yatırımları, asgari 75 milyon TL tutarlı motor yatırları, asgari 20 milyon TL tutarlı motor aksamları, aktarma, organları, aksamları ve otomotiv elektroniğine yönelik yatırımlar öncelikli yatırım kabul edilecek. Bugün itibari ile resmi gazetede yer aldı. 15 Şubat bugün otomotiv sektörünün sevgililer günü olacak. Otomotivin ihracata katkısı büyük. Kararların ülkemize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum."
Toplantıda konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, "75 milyar dolar hedefi gerçekçi. Bu hedef için daha çok üretim ve yatırıma ihtiyaç var. Bunu yaparken katma değerli üretime yönelmeliyiz.Yeni teşvik paketi heyecan verici. İhracatın üretim ile büyümeye katkıların biliyoruz. Onun için teşvik paketinin ardında olduk. Bu teşvikler olumlu netice veriyor. Biz de pek çok ile gittik. Kimi illerde OSB'lerde yatırım yapacak yer kalmadı. Yer sorunu var. Teşvikler büyümeye katkı sunacak. Yasa illere bölgelere yönelik değil. Stratejik yatırımlar da destekleniyor. Revizyonlara ihtiyaç duyuldu. Otomotiv sektörü de sıkıntılarını aktardı. Bakan sektörün taleplerine iyi tepki verdi. Bugün resmi gazetede yayımlanan belge önümüzde. Kendilerine teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
(MS-ÇK-CC-E)

15.02.2013 14:43:07 TSI

Editör: Wan Haber