Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "AB üyesi bir ülke olsaydı, Türkiye'nin içindeki AB, geçen sene yüzde 1.5 değil, 1.8 büyüyecekti. Bu kadar sayıda işsiz olmayacaktı" dedi.
Kocaeli Valiliği ve AK Parti Kocaeli İl Teşkilatı tarafından düzenlenen İl Ekonomi İstişare Toplantısı, Wellborn Otel'de Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıya Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AK Parti Milletvekilleri, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları ve bağlı bulunduğu odaların başkanları, Kocaeli Sanayi Odası, KASİAD, MÜSİAD, KOSİAD yetkilileri, KOÜ Rektörü Sezer Şener Komsuoğlu katıldı.
Toplantı öncesi Bakan Zafer Çağlayan; sendika, oda ve STK temsilcileri ile yemek yedi. Öğle yemeğinin ardından başlayan toplantıda açılış konuşmasını KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu yaptı. Başkan Zeytinoğlu, "Kapasitelerimiz olması gerekenden 10 puan düşük ama elektrik ağında sıkıntı var, habersiz kesilmeler oluyor. Çevre yatırımlarına önem veriyoruz. İşsizlik konusunda oda olarak UMEM çalışmasında yer alıyoruz" dedi.
İbrahim Karaosmanoğlu ve Vali Topaca'nın ardından söz alan Bakan Zafer Çağlayan, konuşmasının başında çocukluğunun geçtiği Kocaeli'den övgüyle söz etti. Bakan Çağlayan, "Yabancı devlet adamlarının Türkiye'ye gösterdiği ilgiyi ve alakayı görüyorum. Biz yıllarca başkalarının ekonomik başarı hikayesiyle büyüdük. Öngörülerin yıkıldığı bir ortamda şükürler olsun, Türkiye'nin de 10 yıldır sürdürdüğü siyasi istikrar, bunun getirdiği ekonomik istikrar ve bunun sonucu olarak bir başarı hikayesi var. Artık biz bunu anlatmıyoruz. Başkaları da bizim başarı hikayemizi anlatıyorlar. Böyle bir krizden nasıl etkilenmediğini herkes konuşuyor. IMF'nin kapısında memurun maaşını ödemek için borç için bekleyen Türkiye'nin, böyle bir krizde IMF'nin yardımı olmaksızın nasıl ekonomisini büyüttüğünü konuşuyor" diye konuştu.
Konuşmasına ekonomik krizle devam eden Bakan Çağlayan, "Böyle bir krizde dik tutan, krize meydan okutan biri bütçe açığı, diğeri kamu borçları. Kamunun tüm borçlarının milli gelire oranının yüzde 60'dan az olması öngörülür. Biz geçen sene yüzde 39'da kaldık. Bu başarıyla Avrupa'nın 23 ülkesinden daha iyi bir borç yapısına sahip olduk" diye konuştu.
Türkiye'de temel olarak iki ekonomik sorun olduğunun altını çizen Ekonomi Bakanı, "Bir tanesi Van depremi, diğeri büyüme rakamlarının küçük olmasının ortaya çıkardığı sorun. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kamu dış borcu yok, alacağı var. Bir dolarlık kamu dış borcumuz yok. Özel sektörün borcundan bana ne. Özel sektör yurt dışından ucuza kredi buldu. Geçmişte bize 'hasta' diyenler şuan oksijen çadırında" dedi.
Bakan Çağlayan sözlerini şöyle tamamladı:
"AB üyesi bir ülke olsaydı, Türkiye'nin içindeki AB, geçen sene yüzde 1.5 değil, 1.8 büyüyecekti. Bu kadar sayıda işsiz olmayacaktı. Şimdi böyle bir Türkiye var. 243 gümrük bölgesine ihracat yapmışız."
(MA-OK-E)

04.01.2013 18:30:37 TSI

Editör: Wan Haber