Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Öyle başarılı bir dönem geçirdik ki küresel kriz bırakın teğet geçmeyi vız geldi tırıs geçti" dedi.
Bakan Çağlayan, İvedik Organize Sanayi Bölgesi'nde toplu açılış törenine katıldı. Törene Çağlayan'ın yanı sıra Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve çok sayıda sanayici katıldı. Bakan Çağlayan, törenden önce yerli üretimlerin sergilendiği stantları gezdi. Stantlarda en dikkat çeken prematüre bebekler için yapılan yüzde yüz yerli üretim olan cihaz, Çankırı kaya tuzundan üretilen antibakteriyel levhalar ile dünyada ilk defa üretilen tekerli sandalyeyi şarj makinesi oldu. Törende bir konuşma yapan Bakan Çağlayan, soğuk algınlığı nedeniyle rahatsız olduğunu belirterek, "Başkan beni aradı. Yeni projeler var denince evelallah hastalık kalmadı koşa koşa buraya geldim" dedi.
Bakan Çağlayan, İvedik Organize Sanayi'nin bütün organize saniyelerini solladığını söyledi. Türkiye'nin dünyada destanlar yazdığını ifade eden Bakan Çağlayan, "Eskiden Japonya, Almanya, Amerika'nın ekonomilerini konuşuyorduk. Şimdi ise Türkiye küresel ekonomik krizden başarı ile çıkan tek ülke oldu. Herkes Türkiye'yi konuşuyor" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan'ın küresel ekonomik kriz çıktığında 'Türkiye'yi teğet geçer' sözünün AK Parti'yi muhalefet eden bazı çevreler tarafından alaya alındığını anımsatan Bakan Çağlayan, "Öyle başarılı bir dönem geçirdik ki küresel kriz bırakın teğet geçmeyi vız geldi tırıs geçti. Sayın Başbakanımızın dediği gibi bunların sokağa çıkacak yüzü kalmadı" dedi.
Bakan Çağlayan, Türkiye'nin ekonomik ve siyasi istikrarla adeta başarı hikayesi yazdığını ifade etti. Bakan olduğu 3.5 yıllık dönemde dünyanın etrafının 35 kez tur atacak kadar seyahat yaptığını anlatan Çağlayan, bu süre zarfında sanayicilerle ve işadamları ile birlikte 1.5 milyon kilometre yol kat ettiğini söyledi.
2008 krizinin 2001 krizi ile mukayese edilemeyecek kadar ağır olduğunu belirten Bakan Çağlayan, geçmişte Türkiye'ye hasta diyenlerin bugün kendilerinin yoğun bakım çadırında olduğunu söyledi. Türkiye'nin özel sektörün desteği ile krizden çıktığını belirten Bakan Çağlayan, sanayicilere ve işadamlarına teşekkür etti.
2001 yılında Türkiye'nin namerte muhtaç hale geldiğini, maaşları ödeyebilmek için IMF'den borç alan bir ülke konumunda olduğunu belirten Çağlayan, Ecevit'in Başbakan olduğu dönemde işadamlarının Amerika'ya yaptığı seyahatte karşılaştıkları kötü muameleyi anlattı. İşadamlarını taşıyan araçların Amerikalı yetkililer tarafından durdurulduğu, köpeklerle arama yapıldığını belirten Çağlayan, bu durumun işadamlarını müteessir ettiğini aktardı. Çağlayan, Türkiye'nin borcu azalması ve yurtdışındaki itibarının artmasıyla birlikte artık Türk işadamlarının yurtdışında çok iyi muamele gördüğünü ifade etti.
"Dünyanın neresine giderseniz gidin Türk müteşebbisin olmadığı bir kara parçasını bulamazsınız" diyen Bakan Çağlayan, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedeflerinin olduğunu söyledi. Sanayici ve işadamlarına seslenen Bakan Çağlayan, "Artık eskisi gibi babadan kalmadan usullerle ihracat yapamayız. Artık Türkiye'nin önemli bir makas değişikliğine ihtiyaç var. İhracatımızı yüksek teknolojili yüksek katma değerli yapıya çevirmeliyiz" dedi.
Bakan Çağlayan, 2023 yılında Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına gireceğini sözlerine ekledi.
Çağlayan törende Recep Tayyip Erdoğan Parkı, İvedik OSB Teknoloji Transfer ve Endüstriyel Tasarım ofisleri ile Türk Patent Enstitüsü Bilgi ve Doküman Ofisinin açılışını gerçekleştirdi.
(EDA-ÖZ-E)

24.01.2013 15:00:18 TSI

Editör: Wan Haber