Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve aynı zamanda ABD Başkanı Barack Obama'nın yeğeni olan Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı İcra Direktörü Ertharin Cousin, temaslarda bulunmak üzere Kilis'e geldi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve BM Dünya Gıda Programı İcra Direktörü Ertharin Cousin, Valilik bahçesinde yöresel kıyafetli öğrenciler tarafından çiçeklerle karşılandı. Daha sonra Bakan Çağlayan, polis merasim mangasını selamladı. Valilik makamı girişinde şeref defterini imzalayan Çağlayan ve Cousin ile beraberindekiler, daha sonra Vali Süleyman Tapsız'ı ziyaret etti.
Bakan Zafer Çağlayan, Suriyeliler'in durumunu yerinde görmek için Kilis'e geldiklerini belirterek, "Dünya Gıda Programı İcra Direktörü Ertharin Cousin'i Türkiye'ye davet ettim. İşbirliğimizi daha da geliştirmek istiyoruz. Valilerimizden brifing aldıktan sonra konteyner kente geçeceğiz. Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum ki Suriye'de olayların başlamasından itibaren konu ile ilgili hassas davrandık. Suriyeli kardeşlerimize her türlü yardım ve desteği sağlamayı kendimize borç biliyoruz. Bizim arzu ettiğimiz Suriyeli kardeşlerimizin kendi yaşam seviyelerine dönmeleridir. Kendi ülkelerine, kendi evlerine sağ salim dönmeleridir. Suriye'de akan kardeş kanının sona ermesi, Suriye halkının istediği ve hak ettiği demokratik haklarını en iyi şekilde sağlamasını arzuluyoruz. Kardeşlerimize kapımız sonuna kadar açık, nereye kadar gidecekse oraya kadar açık kalacaktır. Bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da desteğimizi vereceğiz" ifadelerini kullandı.
Savaş nedeniyle sınır illerinin ne kadar etkilendiği sorusu üzerine Çağlayan şöyle konuştu:
"Suriye bizim ticaretimiz açısından önemliydi. 910 kilometre sınır hattımızın olduğu Kilis'in de içerisinde olduğu, hatta Mersin'e kadar, Antalya'ya kadar, ticarette önemli bir yerdeydi. Tabii istenmeyen bir durum, Türkiye'nin Suriye'den gelen insanlara kayıtsız kalması söz konusu olamazdı. Türkiye günü geldiği zaman Irak'taki insanlara da aynı şekilde yardım etmiştir. Gönül ister ki bunlar olmasın, herkes kendi ülkesinde refah içerisinde yaşasın, demokratik ve mutluluk içerisinde yaşasın, kardeş kanı dökülmesin. BM ile ilgili karar olmadığı için Libya'da olduğu gibi işadamlarımıza Suriye'de yardım yapamadık. Türk ekonomisi her geçen gün büyüyor. Her geçen gün artıyor. Her geçen gün Türkiye ekonomisi gelişiyor. Sınır illerindeki esnafın yaşadığı sıkıntıyı Ekonomi Bakanı olarak biliyorum."
Kilis'te olmaktan mutlu olduğunu ifade eden Bakan Çağlayan, Kilis'te kent merkezinde yaşayan Suriyelilerle ilgili soru üzerine de, şunları kaydetti:
"Türkiye'de konteyner ve çadır kentlerde 153 bin Suriyeli bulunuyor. 609,5 milyon lira yani 360 milyon dolar para harcadık. Ucu açık nereye kadar gideceğini bilmiyoruz. Olduğu müddetçe devam edeceğiz. Suriyeliler'in her türlü ihtiyaçlarını karşılıyoruz, bundan sonra da karşılayacağız. Sınır illerinde kendi imkanlarıyla gelmiş 100 bine yakın Suriyeli var. Kendi imkanlarıyla hayatlarını idame ettiriyorlar."
(MAD-MAD-SO-Y)

15.01.2013 14:18:43 TSI

Editör: Wan Haber