Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan 3M firması tarafından Çorlu Avrupa Serbest Bölgesi'nde yaptırılacak olan 500 milyon dolarlık yatırımın temel atma törenine katıldı. Bakan Çağlayan temel atma töreni öncesinde yaptığı konuşmada, bundan sonra Türkiye'ye gelecek yatırımcılar konusunda seçici olacaklarını söyledi.
Çorlu Avrupa Serbest Bölgesi'ndeki (ASB) yatırımın temel atma törenine Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın yanı sıra Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Çorlu Kaymakamı Hulusi Doğan, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, 3M Uluslararası Yatırımlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı H.C. Shin ve 3M Türkiye Genel Müdürü Andrei Holban katıldı.
Temel atma töreni öncesinde konuşan Bakan Çağlayan, Çorlu ASB'nin 19 serbest bölge içinde bugün elde etmiş olduğu başarıyla yatırımla, ciroyla 4. sıraya çıktığını ve kurulduğu 1996 yılından bugüne kadar hacmini, cirosunu tam 132 kez arttırdığını ifade etti.
"Sadece burada yapılan yatırımlar, istihdam edilen insan, dış ticaret rakamları direkt beni ilgilendirmiyor; ilgili birimlerimiz serbest bölgelerin sorunları ile yakından ilgileniyor" diyen Bakan Çağlayan, "Kemal Şahin her toplantıda benim başımın etini yiyordu. Yolları söylüyordu, işte yol yapılıyor. Daha fazlasını yapıyoruz, kısa süre içerisinde bitirilecek. Dolayısıyla siz yatırımları yapın, diğer yolları yapmak bizim boynumuzun borcu" ifadelerini kullandı.
Önemli bir zamanda önemli bir temel atma töreninde olduklarını kaydeden diyen Bakan Çağlayan, "Daha 2 ay önceydi, mürekkebi kurumamış bir şekilde bu yatırımın anonsunu yaptık. Önümüzdeki 3 yıl içinde 500 milyon doları bulacak olan bir yatırım ve 5 yılın sonrasında 1 milyar doları bulacak olan bir ciro ve yine 3 5 yıl içerisinde 500 milyon doları geçecek olan bir ihracatın temelini atıyoruz. Binden fazla Tekirdağlı kardeşimizin istihdam edileceği bir yapının temelini atacağız. Bunların çok basit bir tören, birkaç kişinin gelip konuşmasını yapmış olduğu bir tören diye kesinlikle değerlendirmemiz gerekiyor. 3M dünyaca ünlü, 85 ülkede dünyanın çok önemli çok büyük şirketlerinden biri. Amerika'da yapmış olduğum ziyarette bu yatırım öncesi çok önemli temaslarımız, görüşmelerimiz olmuştu. Kendilerine Türkiye'de yapmış oldukları yatırımlara devam ettikleri müddetçe kendilerinin kazançlı çıkacağını söylemiştim. Tabii ki 3M firması bir Hilal-i Ahmer değil, bir hayır kuruluşu değil. 3M firması, teknolojiyi kendi bünyesinde barındıran, dünyadaki rakipleri ile ciddi bir şekilde yarışan ve para kazanmayı hedeflemiş olan ticari bir kuruluş. 3M, boşuna 3M olmadı. Süreci boyunca bugün bu noktaya gelmişse yöneticilerinin almış olduğu doğru kararlar, zamanında uygulamaya koymuş olduğu kararlar etken olmuştur. Ben bunları televizyonlardan, kitaplardan öğrenen biri değilim iş dünyasının içinden gelen biriyim. Benzer kararları zamanında aldığı zaman kazanmış almadığı zaman kaybetmiş biri olarak ifade ediyorum. Türkiye'ye niye geldiklerini ve böyle bir yatırımı niye yaptıklarını ifade ettiler. Bizler söyleyince kendi kendimize söylüyormuş gibi algılanabilir. Ama milletimizin artık böyle algılamadığını çok net bilmekle beraber önemli olan Türkiye'ye güvenen, Türkiye'deki istikrarı, Türkiye'deki ekonomik gelişmeyi ve bilhassa Türkiye'deki lojistik, coğrafi iş gücü avantajlarını görerek, bilerek Türkiye'ye yatırım yapanların söylemesi, beni şüphesiz çok keyiflendiriyor. Ben söylediğim zaman rutin şeyleri söylemiş oluyorum ama bir yabancı yatırımcının ki yabancı kelimesini burada kaldırıyoruz, onlar da artık bizim bir firmamız, bizim en yakın dostlarımız, bir firmanın temsilcisinin Türkiye'de niye yatırım yaptığını en iyi şekilde dile getirmesi inanın ki ben bin kere söylesem onların bir kere söylemesi çok daha anlamlı hale geliyor" dedi.
Çağlayan: "Kuşkusuz ülkemizde gelen ülkemize yatırım yapan 3M'in de içinde olduğu 31 bin şirket ve son 8 yılda ülkemize 120 milyar dolarlık doğrudan yatırım yapan uluslar arası yatırımcılar, şirketler bizim kara kaşımıza kara gözümüze boyumuza posumuza gelmiyorlar tabi bunu söylerken kaşımız, gözümüz, boyumuz, posumuz da fena değil şükürler olsun. Türkiye'ye gelenler, Türkiye'nin kendi değerlerine lokasyonuna ve içinde bulunduğu coğrafi avantajı görerek geliyorlar. Bugün Türkiye'ye 3M firmasının böyle önemli bir yatırım yapmasının altında yatan en büyük sebep Türkiye'de siyasi istikrarın sağlanmış olmasıdır. Ne anlama geldiğini onlar çok iyi biliyorlar. Türkiye'nin ekonomik istikrarının sağlamış olmasıdır" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARİHİNDE BİR İLK"
2003'ten sonra ve bilhassa 2008 küresel krizinin fırsata çevrilmesiyle Türkiye'nin başarıya koştuğunu ve bunun dünyanın her tarafında anlatıldığını belirten Çağlayan, "Bugün Türkiyemizin başarı hikayeleri, dünyanın her yerinde anlatılıyor. Dünyanın her yerinde bunu duyuyoruz. Artık Türkiye mucizesini, Türkiye başarısını anlatıyorlar. Bugünlere kolay gelmedik, ancak elde edilen başarıyı Türkiye'nin gerçek performansı açısından yeterli görmediğimizi sizlere ifade etmek istiyorum. Gelmiş olduğumuz mesafe son derece anlamlı. 9 yıl önce benim de içinde bulunduğum ihracatçılar, Türkiye'de toplam 36 milyar lira ihracat yapardı. Ama bugün bundan birkaç gün önce ayın 1'inde açıklanan rakamla birlikte Türkiye Cumhuriyet tarihinde adeta bir devrim gerçekleştirdi. Türkiye ihracatının yarısını yapmış olduğu Avrupa'da yaşanan ekonomik krize rağmen, ihracatının yüzde 75'ini yapmış olduğu pazarlardaki problemlere, sıkıntılara piyasa daralmasına, talep daralmasına rağmen ihracatımız Kasım ayı ihracat rakamlarının açıklanması ile beraber, 1 Aralık günü son 12 aylık olarak 151.5 milyar doları bulmuştur. Bu ihracata katkı veren herkesi gönülden tebrik ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilktir. Gelmiş olduğumuz seviye gerçekten önemli. Kişi başına gelirin 3.5 katı artması, Türkiye'nin milli gelirinin 3 katından fazla artması, artan nüfusa rağmen işsizliğimizin bugün yüzde 8.8'ler civarında olması, gelmiş olduğumuz bu son 9-10 yıldaki Türkiye ekonomisinin gerçek performansı açısından son derece önemli rakamlar. Sanayi odası başkanı olduğum dönemde, AK Parti iktidarının ilk yıllarında 'öyle bir gün gelecek ki 9 yıl sonra Türkiye'nin ihracatı 151,5 milyar dolara çıkacak ve Türkiye çok büyük bir küresel krizden adeta bağımlı hale gelmiş olduğu IMF desteği olmaksızın çıkacak' deseydiler kesinlikle bunların olmayacağına dair iddiaya girerdim ve mutlaka da kaybederdim" diye konuştu.

"BUNDAN SONRA ARTIK SEÇİCİYİZ"
Gelinen seviyenin son derece önemli olduğunu ama yeterli olmadığını söyleyen Bakan Çağlayan, "Biz hükümet olarak da Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girmiş, ihracatını 500 milyar dolara çıkartmış, 150 milyar dolar hizmet ihracatı yapan ve o günün şartlarında 84 milyona çıkan nüfusunun her bir ferdinin ortalama kişi başına 25 bin dolar gelir seviyesinin aştığı bir Türkiye'yi inşallah kurarız. İhracatımızın her yıl yüzde 12 artması gerekiyor ki 500 milyar dolar ihracatı yakalayalım. Şimdi Türkiye Kasım ayında yüzde 20'lik bir ihracat artışı, yılın ilk 9-10 ayında da yüzde 13-14'lük bir ihracat artışı yakalamış olan bir ülke olarak, bu hedefimize rahat bir şekilde ulaşabileceğimizi sizlerle paylaşmak istiyorum. Tabii ki bu hedefe ulaşmak sadece dilemekle, sadece istemekle, sadece umut etmekle olmuyor. Her yerde söylüyorum, söylemeye devam edeceğim. Ben sanayiciyim, ben mühendisim. AR-GE'yi, inovasyonu çok net bilen bunun ne anlama geldiğini hayatında yaşayan biri olarak ifade etmek isterim ki Türkiye bugünkü üretim yapısıyla, bugünkü ihracat yapısıyla 500 milyar dolarlık ihracatı yakalayamaz. Bizim 500 milyar dolarlık ihracatı yakalamamızın ve dünyanın ilk 10 ekonomisine girmemizin olmazsa olmaz şartı inovasyona, AR-GE'ye önem veren, yüksek katma değerli, yüksek teknolojik ürün üretim ve ihracatına yönelen bir yapıya girmiş olmamızdır. Bundan sonra artık seçiciyiz. Ülkemize gelecek olan ve gelen yatırımların mutlaka yüksek katma değer, ileri teknoloji ürünlerinden oluşması, bizim olmazsa olmaz şartlarımız içindedir. Bundan dolayıdır ki yeni yatırım teşvik sistemimizin tamamını bu sistem üzerinden dizayn ediyoruz. Cari açık Türkiye'nin kaderi değil. Türkiye aynen bu yıl gördüğünüz gibi cari açığın üstesinden çok rahat gelebilecek bir ekonomik yapıya ve anlayışa sahip. 1923 2003 arasında ülkemize gelen toplam doğrudan yatırımlar, yabancı yatırımlar sadece 14.5 milyar dolardı. 2003'ten itibaren 120 milyar dolara çıkmıştır. Yani 80 senede gelenin 8 katından fazlası son 8 yılda gelmiştir. Türkiye'ye gelenler, Türkiye'nin 75 milyon nüfusunun 29 yaş ortalamasına geliyor. Türkiye'ye gelen 120 milyar dolarlık doğrudan yatırımın yüzde 70'i Avrupa kaynaklı" dedi.

3M'NİN AÇILIMINI YAPTI
3M'nin açılımını kendi ifadeleriyle yapan Bakan Çağlayan, "Bana göre 3M'nin birinci M'si, marifettir. Çünkü marifet iltifata tabidir. 3M firması hakikaten her türlü marifete layık olan ve bunu hak etmiş olan bir firmadır. İkincisi mükemmelliktir ve ben bu yatırımı bilhassa inovasyon odaklı olduğu için mükemmel bir yatırım olarak bulduğumu ifade etmek istiyorum ve diyorum ki ikinci M de bundan dolayıdır. Geliyorum asıl üçüncü M'ye. Biz de böylesine güzel böylesine değerli yatırımlar olduğu zaman önemli şeyler olduğu zaman nazar değmesin diye ne deriz. 3. M de maşallahın M'sidir. Bu yatırımın ASB'ye, Tekirdağ'a, ülkemize, tüm iş gücüne ve çalışanlarımıza hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

3M YETKİLİLERİ
Törende bir konuşma yapan 3M Uluslararası Yatırımlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı H.C. Shin, bu yatırımın 3M için büyük önem taşıdığını ve yaklaşık bir yıl kadar önce başlayan süreçte Türk hükümet yetkililerinden büyük destek aldıklarını söyledi. H.C. Shin şöyle konuştu:
"Geçtiğimiz Ekim ayındaki basın toplantımıza katılan Sayın Bakan Zafer Çağlayan 3M'yi '3İ' ile çok güzel özetledi; 'İstihdam, İhracat ve İnovasyon'. Bu üç sözcük bize ilham veren ve burada olmamızı sağlayan temel değerler. Bu değerleri hayata geçirdiğimiz Super Hub yatırımımıza verilen eşsiz destek için kendisine teşekkürü borç bilirim."
HC Shin, 3M'nin müşterilerine yakınlık, inovasyon yatırımı ve bölgesel yetkinlik için özel çaba sarf ettiğini, bu çerçevede de yeni yatırım için en uygun yer olarak Türkiye'yi gördüklerini belirtti. Shin sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şirketimizin inovasyonla eş anlamlı olarak anılması bize büyük bir gurur veriyor. Çalışanlarımızın işbirliği kültürü, dünya çapında inovatif çözümler üretmeye kendilerini adamış olmaları, şirketin başarısının arkasındaki en büyük güçlerden biri. Bugün 65 ülkede faaliyetimiz var ve 200 ülkedeki müşterilerimize tüketici ürünlerinden otomotive, sağlıktan sanayiye ürünlerimizle değer katıyoruz. Yıllık 30 milyar dolarlık ticari faaliyetimizin arkasındaki vizyon ise her şirketi teknolojimizle ileriye taşımak, her evdeki yaşamı ürünlerimizle kolaylaştırmak ve inovasyonlarımızla yaşam kalitesini yükseltmek."
3M için uluslararası operasyonların önemine de değinen HC Shin, Türkiye'nin bölgedeki en dinamik ülkelerden biri olduğunu ifade etti. "Türkiye, 4 saatlik uçuş mesafesinde toplam 1.5 milyarlık nüfusa erişebilen, dünyanın en önemli enerji koridorunun tam ortasında yer alan benzersiz bir ülke. Buradaki genç ve yetenekli işgücü, 3M'in küresel büyüme stratejisi için büyük bir potansiyel barındırıyor" sözleriyle Türkiye'de yatırımın önemini vurguladı.
Çorlu Avrupa Serbest Bölgesi'ndeki yatırımın sürekli artarak devam edeceğini söyleyen Shin, Türkiye'deki üretim kapasitesinin en az 10 kat artacağını belirtti. HC Shin, "Yatırım kararı tüm 3M ailesine büyük heyecan veriyor. Tüm planlarımız yönetim kurulumuz tarafından hızla onaylandı ve 2012 sonunda tesisimize faaliyete geçmeyi hedefliyoruz. ASB'deki tesisimiz esnek yapılanmasıyla pek çok farklı sektöre yönelik üretim yapacak ve binden fazla kişiye istihdam sağlayacak. Super Hub kapsamında ilerleyen dönemlerde yapılacak AR-GE yatırımı, teknolojinin yerelleştirilmesi için de büyük bir olanak sağlayacak" dedi.
Törende 3M Türkiye adına bir konuşma yapan 3M Genel Müdürü Andrei Holban, 3M bünyesindeki 20 yıllık geçmişinde kendisini en çok heyecanlandıran görevi yürütmekten büyük onur duyduğunu söyledi. Geçtiğimiz on yıl içerisinde Türkiye'de yaşanan büyük değişimin getirdiği dinamizmin bir parçası olmanın 3M için önemini vurgulayan Holban sözlerini şöyle sürdürdü:
"Artık ikinci evim olan Türkiye'de bu yıl 3M'in 25. yılını kutluyoruz. Bugün 400'den fazla çalışanımız ve son iki yıldır Türkiye'nin en büyük 1000 ihracatçısı arasına sokan 170 milyon dolarlık ciromuzla 1987'deki mütevazı günlerimizden bu yana büyük bir gelişim yaşadık. Türkiye'deki milyonlarca müşterimizin yanısıra dünyanın 35 ülkesine ihracat yapıyoruz. Şu anda yürüyüş dönemimizde olup maraton için koşmaya hazırız. Bir başka deyişle, 25 yaşında genç bir yetişkiniz."
Yatırımla ilgili bilgi veren Holban, "Türkiye'deki firmalara daha önceden ithal edilenlerin yerine Türk Malı damgalı ürünleri sunacak ve Türk ekonomisine destek olacağız. Üretimden sağlayacağımız ihracatla da hem cari açığın kapatılmasında, hem de Türkiye'nin 2023'te 500 milyar dolarlık ihracat hedefinde üzerimize düşeni yapacağız. Tüm bunları göz önüne aldığımızda 3M Türkiye bölgemizde ve dünya çapında önemli bir oyuncu haline geleceğine inanıyorum. " dedi.
3M Türkiye bünyesinde kurulan Müşteri Teknik Merkezi sayesinde müşterilerin ihtiyaçlarına göre ürün yapılandırması olanağına sahip olduklarını ifade eden Holban, Super Hub yatırımının da farklı sektörlere yönelik AR-GE altyapısına sahip olacağını vurguladı. Türkiye'nin coğrafi konumundan kaynaklanan avantajıyla birleştiğinde yatırımın Türkiye ekonomisine önemli bir katkı yapacağını belirten Holban şunları söyledi: "Bu süreçte tüm idari birimlerden ve yetkililerden büyük destek gördük. Bize yardımcı olan herkese teşekkür ederim. Ancak en önemlisi, biz asıl teşekkürümüzü Türkiye'deki faaliyetlerimizi büyüterek, inovatif ürün ve çözümlerimizi her şirkete ve her eve ulaştırarak sunmak kararlılığındayız."
Konuşmaların ardından ASB Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a ASB'ye yapılan son yatırımları simgeleyen üzerinde 1 milyar dolar ibaresi bulunan temsili bir çek, 3M firmasının Uluslararası Yatırımlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı H.C. Shin'e de günün anısına şilt takdim etti.
Konuşmaların ardından Bakan Çağlayan ve 3M yöneticileri butona basarak 500 milyon dolarlık yatırımın temelini attılar. Bakan Çağlayan törenin ardından karayoluyla Çorlu'dan ayrıldı.
(İHA-OK-Y)

04.12.2012 16:55:58 TSI

Editör: Wan Haber