Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılacak yardımların tedarik yöntemlerini ele almak için Türkiye'ye gelecek olan BM Dünya Gıda Programı İcra Direktörü Büyükelçi Ertharın Cousin ile salı günü Kilis'teki Suriye'li sığınmacıların kaldığı kampları ziyaret edecek.
Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Bakan Çağlayan, Türkiye olarak, Suriye'de yaşanan insanlık dramı nedeniyle ülkelerinden kaçan ve Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin barınma, giyinme ve gıda ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını söyledi. Türkiye'nin elinden gelenin en yisini yaptığını belirten Bakan Çağlayan, "Daha önce de uluslararası medyada yer aldığı gibi, Türkiye çok iyi donanımlar ve en sıcak misafirperverliği ile şimdiye dek dünyada görülmemiş bir ev sahipliği yapıyor. En fazla Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapmakta olan ülkemizde, resmi rakamlara göre toplam 153 bin Suriye vatandaşı halen Hatay'da 5, Şanlıurfa'da 2, Gaziantep'te 3, Kahramanmaraş, Kilis, Osmaniye ve Adıyaman'da 1'er olmak üzere toplam 14 merkezde misafir ediliyor.Suriyeli kardeşlerimiz için dünyadan gelen yardımların miktarı sadece 30 milyon dolar iken, biz onların ihtiyaçları ve rahatları için bugüne kadar 609,5 milyon TL'yi aşan bir tahsis gerçekleştirdik. Türkiye, Dünyanın neresinde olursa olsun, hangi dine mensup olursa olsun, hangi dili konuşursa konuşsun, zor durumda olan tüm insanların yanında olmayı bir görev olarak kabul eder ve elinden gelenin en iyisini yapar. Haiti'de de öyle yaptık, Burma'da da. Tabii ki, yanı başımızdaki kardeşlerimize, tarihi ve kültürel ortak geçmişimiz olan Suriye'li dostlarımızın da yanında olmaya devam edeceğiz.Türkiye Suriyeli sığınmacılar için "elini taşın altına" koymaktan fazlasını yaparken, diğer taraftan Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı'na (WFP) 2007 yılından bu yana 11.5 milyon dolar bağışta bulundu" dedi.Suriye'de yaşanan olayların, başta Suriye ile iş ve ticaret yapan kentlerdeki ticaret erbabını etkilediğini belirten Bakan Çağlayan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Bu etkileri en aza indirmek ve işadamlarımızı, esnafımızı, ihracatçımızı bir nebze rahatlatmak için bir çok uygulamayı hayata geçirdik. Suriye'deki olaylar nedeniyle zarara uğramış firmalarımızın tahakkuk aşamasındaki vergi borçlarını, SGK prim borçlarını mücbir sebep çerçevesinde ertelenmesini sağladık, Suriye'de iş yapan firmalarımızın aldıkları kredilerin yeniden yapılandırılmasının sağlanması ve Mersin-Mısır arasında Ro-Ro seferleri başta olmak üzere bir dizi önlemi uygulamaya koyduk. Bir diğer girişimimiz de BM Dünya Gıda Programı ile işbirliği yapmaktı. Bu çerçevede BM Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü Ertharin Cousin nezdinde Suriyeli sığınmacıların BM tarafından temin edilecek gıda malzemelerinin Türkiye'den alınması konusunda girişimde bulundum. 15 Ocak'ta kendisi ile Kilis'teki Suriyeli sığınmacıların kampına bir ziyaret gerçekleştireceğiz, burada sunulan hizmetleri yerinde inceleyeceğiz. BM'nin sığınmacılar için alacağı gıda malzemelerinin temin edilme yöntemlerini de kendisi ile ele alacağız.Biz, BM'nin Suriyeli sığınmacılar için alacağı gıda malzemelerinin hızla ve en kolay temin edileceği ülkenin Türkiye olduğunu düşünüyoruz. Firmalarımızın deneyimi, bilgisi ve üretim yapısı ile BM'nin ihtiyaç duyduğu gıda yardımlarını en hızlı şekilde tedarik edecek kapasite ve kabiliyeti sahiptir. Suriye'li kardeşlerimize yardımların hızlı, sağlıklı ve kaliteli ulaştırılmasının da yolunun bu olduğunu düşünüyoruz."
(EDA-ÖK-Y)

13.01.2013 13:20:35 TSI

Editör: Wan Haber