Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Libya'da iş yapan müteahhitlerin hak edişleriyle ilgili olarak, "Firmalarımızın sabırları gerçekten son derece yüksek olmuştu, bıçak ete değil kemiğe dayanmış vaziyette" dedi.
Libya'ya düzenlediği günübirlik ziyareti kapsamında Türkiye-Libya İş Forumu'na katılan Bakan Çağlayan, burada yaptığı konuşmada Türk müteahhitlerin, en zor zamanlarında Libya'nın yanında olduklarını dile getirdi. Bakan Çağlayan, "Türk müteahhitleri, Libya'da savaşın, devrimin başladığı ortamda Libya'yı en son terk eden ama yine en ilk gelen firmalar oldu. Biz kardeşliğimizi, dostluğumuzu böyle de gösterdik" dedi.
Türk firmalarının Libya'ya tamamıyla gelip işlerine dönmelerini istediklerini belirten Çağlayan, bunun için Libya tarafından bir takım somut adımların da atılması gerektiğini ifade ederek, "Bu konuda ümit ediyoruz ki dile getirmiş olduğumuz hususlar, önemli bir şekilde yerine getirilecek. Öncelikle 20 nolu komitenin kararlarını çabuklaştırması ve ortamı belirgin hale getirmesini istedik. Komite hangi işlere hangi illerdeki hangi konulara devam edecekse bir an önce bunları tespit etmesi lazım" şeklinde konuştu.
Türk firmalarının almış olduğu işlerde herhangi bir şekilde ötelenme veya iptal edilme olduğu takdirde firmaların hakkının sonuna kadar teminat altına alındığını kaydeden Bakan Çağlayan, bu konunun Libya devleti yetkilileri tarafından da her fırsatta ifade edildiğini söyledi. Bakan Çağlayan, Türk müteahhitlerin hak edişlerinin yaklaşık 2 yıldır beklediğini hatırlatarak şöyle konuştu:
"Tabii ki hak edişleri siz bir günde yapmadınız. Hak edişlerin yapılması, hak edişe esas olan işlerin malzemelerinin alınması ve hizmetlerin yerine getirilmesi ve rekabeden, vesaireden geçip onaylanması nereden bakarsanız bakın en az sizin 6 ayınızı almıştı. İki yıldır da bekleyen hak edişler var ve bu hak edişlerin bir an önce hak edenlere ödenmesi konusunda sayın başbakan da değerli bakanlar da, biraz evvel değerli bakanımız da çok kısa bir süre içinde bunun yapılacağını ifade ettiler."
Libya'nın içinden geçmiş olduğu dönemin anlayışla karşılandığını sözlerine ekleyen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Zorlukları ve sıkıntıları biliyoruz. Nereden nereye geldiğinizi biliyoruz. Ancak değerli bakanım, değerli dostum şunu da ifade etmek istiyorum ki; firmalarımızın sabırları gerçekten son derece yüksek olmuştu, bıçak ete değil kemiğe dayanmış vaziyette" dedi.
(ÖZ-D)

12.02.2013 19:16:29 TSI

Editör: Wan Haber