Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'yi 2023 hedeflerine götürecek yolun karayolu değil, uçak olduğunu belirterek, "Türkiye ekonomisini biz karayolundan götüremeyiz. Uçarak gideceğiz. Biz her sene ortalama yüzde 6-6,5 civarında büyümesi gereken bir ülkeyiz" dedi.
Mersin'in merkez Yenişehir ilçesinde esnaf ziyaretlerinde bulunan Bakan Çağlayan, gezisi öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. TÜİK'in açıkladığı Sanayi Üretim Endeksi rakamlarının anımsatılması üzerine Çağlayan, 2012'de ekonomide bir yavaşlama olduğunu söyleyerek, "Hatta ben 'gaza basalım' demiştim. Çünkü Türkiye ekonomisi artık büyümeye planlanmış, büyümeye alışmış bir ekonomi. Türkiye ekonomisini biz karayolundan götüremeyiz, bunu anlayanlar anlıyor. Türkiye ekonomisi uçmak durumunda olan bir ekonomi. Türkiye'yi 2023 hedeflerine götürecek yol karayolu değil, uçak. Uçarak gideceğiz. Biz her sene ortalama yüzde 6-6,5 civarında büyümesi gereken bir ülkeyiz. Dolayısıyla bu büyümeyi gerçekleştirirken elbette dengeleri gözeterek, ekonomimizi sürekli büyütecek, geliştirecek, yatırımı, üretimi, istihdamı ve ihracatı artıracak bir sistemde olmamız lazım" diye konuştu.
Türkiye'nin diğer dünya devletlerinden sıyrıldığını vurgulayan Çağlayan, şöyle devam etti:
"Dolayısıyla hem sanayi üretim kapasitemizi hem imalat sanayi endekslerimizi sürekli yükseltmemiz lazım. Bilhassa sanayi olmazsa olmaz. Türkiye için en büyük koz sanayidir, üretimin de, istidamın da, yatırımın da kaynağı orası. Bunun için de hükümet olarak her türlü çabayı gösteriyoruz. Çok büyük bir teşvik sistemini açıkladık, bunların hepsi bahsetmiş olduğum gelişmeler içindir. Ama Allah'ımıza şükürler olsun şu anda ekonomik dengelerimiz mukayese kabul etmeyecek kadar iyi. Bunu sadece biz söylemiyoruz. Daha geçen hafta pazar günü Sayın Başbakanımızla beraber üç ülkeye gittik. Üç ülkede kişi başına gelirleri 15-20 bin dolar olduğu halde Türkiye ekonomisindeki bu gelişmeleri, Türkiye'nin başarısını herkesin önünde söylediler."
Zaman zaman bu rakamlarda azalma olabileceğine işaret eden Çağlayan, "Geçen sene maalesef Türkiye bir yumuşak iniş yapmak zorundaydı. Ama şimdi biz yeniden uçuşa geçiyoruz. Karayolundan değil, uçarak devam edeceğiz. Çünkü Türkiye'ye uçarak 2023 hedeflerini yakalamak yaraşır. Onu gerçekleştireceğiz. Takılmayın bir rakama, sonraki aylarda önemli şeyler göreceğiz" ifadelerini kullandı.

"AKDENİZ OYUNLARI İLE İLGİLİ BİR SIKINTI GÖZÜKMÜYOR"
Mersin'de Haziran ayında yapılacak Akdeniz Oyunları'na ilişkin soruyu da yanıtlayan Çağlayan, oyunlarla ilgili gelişmeleri adım adım takip ettiklerini ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a sürekli bilgi verdiklerini ifade etti. Tesislerle ilgili herhangi bir sıkıntı gözükmediğini aktaran Çağlayan, şunları söyledi:
"Statta bir sıkıntıyla karşı karşıya kalmıştık, müteahhit değişikliğine gidildi. Ama her şeye rağmen Allah'ın izniyle biz Akdeniz Oyunları yapılacağı tarih itibariyle tüm tesislerimizi hazır etmek için yoğun gayret sarf ediyoruz. Zaten şu anda hemen hemen biten tesisler var, diğer taraftan bütün tesislerimiz devam ediyor. Bütün gayretimiz şu anda stadyumu da oyunlara yetiştirmek. Şunun altını çizmek ve mutlaka Mersin halkının bilmesini istiyorum. Bu Sayın Başbakanımızın Mersin'e ve Mersinlilere bir hediyesidir. Bu tesislerin her biri Mersin'in geleceğine yapılan yatırımlardır."
Mersin ile ilgili karayolundaki çalışmalardan havaalanına kadar daha yapacak çok işleri olduğunu da dile getiren Çağlayan, havaalanı ile ilgili olarak kredi işlemlerinin son aşamaya geldiğini belirterek, Mersin'in hiçbir endişesinin olmamasını istedi.

YEREL YÖNETİMLERE ELEŞTİRİ
Yerel seçimlere ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Çağlayan, kentteki yerel yöneticileri eleştirdi. Mersin halkının mevcut belediye yönetimlerinden bıktığını öne süren Çağlayan, "Çünkü hizmet yok ki ben size kalitesinden bahsedeyim. Biz büyükşehir dahil 13 ilçenin 13'ünü de almaya talibiz, hedefimiz bu. Mutlaka iyi adaylar çıkartacağız. Mersin'de çok ciddi bir değişimin, dönüşümün olacağını şimdiden müjdelemek istiyorum" şeklinde konuştu.
Bakan Çağlayan, vatandaşların talebi üzerine Mersin'de en fazla trafik kazası meydana gelen yere kendi parasıyla bir üstgeçit yaptırmak istediğini, ancak 1,5 yıldır Büyükşehir Belediyesi'nden haber gelmediğini de anlatarak, tepkisini dile getirdi.

"MERSİN İDMANYURDU FENERBAHÇE'Yİ BURADAN BOŞ GÖNDERMEYECEKTİR"
Pazar günü oynanacak Mersin İdmanyurdu-Fenerbahçe maçıyla ilgili bir soru üzerine de Çağlayan, "Ümit ediyorum inşallah Mersin İdmanyurdu, Fenerbahçe'yi buradan boş göndermeyecektir. Centilmence bir maç olacağı konusunda hiçbir endişem yok. Takıma gücüm yettiği müddetçe çok ciddi destekler veriyorum ve 'Mersin İdmanyurdu'nun hizmetkarı olacağım demiştim', şimdi onu yapıyorum. Pazar günü inşallah güzel bir futbol ve son derece centilmence bir karşılaşmayla galibiyeti alıp 3 puanla göndereceğiz. Çünkü bundan sonra en az 3-4 galibiyete ihtiyacımız var ki, aşağı yukarı 14-15 puanı alıp sağlama getirmemiz lazım" dedi.
(KYM-CC-Y)

08.02.2013 17:57:43 TSI

Editör: Wan Haber