Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm yasasına herkesin sahip çıkması gerektiğini belirterek, "SİT ve ÖÇK bölgelerinde kalan köylülerin lehine iyileştirme yapacağız" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün açılışı için Muğla'ya geldi. Muğla'ya gelişinde Cuma namazını Muğla şehir merkezi girişindeki Akçaova köyünde kılan Bakan Bayraktar, burada yaptığı açıklamada, konut alım satımındaki KDV'nin yüzde 18'e yükseltilmesinin Kentsel Dönüşümü etkilemeyeceğini, aksine daha faydası olduğunu söyledi. Bakan Bayraktar, "Bütün kentsel dönüşümlerde, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi kapsamında 6306 sayılı kanun kapsamında yapılacak olan riskli alanlarda, riskli yapıların bulunduğu alanlarda ve rezerv yapı alanlarının yapılacak olan binalar nerede olursa olsun eski sisteme tabii. Yani, yeni sistemde KDV'ye tabi değil. 150 metre kareye kadar olan alanlarda yüzde 1 KDV, ondan büyük olanlarda yüzde 18. Bu kentsel dönüşüme çok ciddi katkı sağlayacak" dedi.
Cuma Namazı çıkışı AK Parti İl Başkanlığını ziyaret eden Bakan Bayraktar, "Muğla son derece gerek Türkiye'de, gerekse dünyada çok önemli bir konuma sahip. 840 bin nüfusuyla şu anda 29 tane büyükşehir arasına katıldı. Büyükşehir olması itibariyle bürokrasi azalacak, bütünlük artacak, imarda rahatlama gelecek ve köylerdeki yapılaşmalarda yaşanan sıkıntılar büyük ölçüde azalacak" diye konuştu.
Bayraktar, Muğla'nın yüzde 60'nın orman, doğal sit ve kentsel sit alanları olması dolayısıyla özel bir konuma sahip olduğuna dikkat çeken Bakan Bayraktar, "10 yıldır iktidarda olan hükümetimiz Muğla'ya özel önem veriyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin 61. Hükümetinin icracı bakanlıklarından biri olarak Muğla'ya karşı daha fazla sorumluyum. Muğla'nın sahillerine, tarihî dokusuna, tabiat yapısına ve ormanlık alanlarında dikkat etmek suretiyle vatandaşlarımız barınma ihtiyaçlarını koruma ve kullana dengesini gözeterek, bundan sonra yaptığımız kanuni düzenlemeyle çok daha rahatlatıcı ortam sağlayacağız. Denizlerimizi ve koylarımızı hep beraber koruyacağız" diye konuştu.
Bakan Bayraktar, bakanlık olarak yeni bir dönem başlattıklarını dile getirerek, "Çevreye ve iklim değişikliğine duyarlı, katı atıkların daha düzenli toplanması için yeni atılımlar yapmaya duyarlı, atık suların arıtma tesislerinin çok daha ileri noktaya getirmede duyarlı, güneş, rüzgâr enerjisi ve atık sulardan istifade etme noktasında çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor" dedi.
Afet riski taşıyan alanlardan, kentsel dönüşüme çok daha fazla dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Bayraktar, şunları söyledi: "Bir afet ve deprem olduğu zaman, o afet ve deprem karşısında yıkılacak bina bulunmaması lazım. Afetlerde insanlarımız canlarını kaybetmesin. 1999 yılında olduğu gibi 20 bin insanımızı 45 saniyede yok etmeyelim. Türkiye'de afet riski altındaki alanların ve binaların dönüştürülmesin seferberliğini başlattık. Vatandaşlarımız kendi binalarının durumlarını az çok bilirler, binalarının durumunu tetkik ettirsinler. Vatandaşımız eğer riskli binasını boşaltırsa, kira yardımı yapıyoruz. Bunun tapu, ruhsat ve noter harcı yok, alım-satım vergisi yok, bir sürü harçlardan muaf tutuluyor. İnsanımız kendi evlerinin riski olup olmadığına baktırsınlar ve bunları müteahhitte vererek ya da kendilerine yaparak dönüştürsünler. Dönüştürmezlerse biz dönüştürmek zorundayız. Biz insanımızın canını kollamak, hayat hakkını devam ettirmek zorundayız. Bu yasa insanımızın canını kollamaya yöneliktir. Bu anlamda bu yasaya hepimiz sahip çıkmak zorundayız. Kentsel dönüşüm dalga dalga yayılıyor. Bizim yaptığımız tespitlere göre yaklaşık 6,5 milyon konutu 20 yıllık bir periyot içerisinde yenileyeceğiz"
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, riskli alanların bulunduğu alanlarda yapılacak olan binaların nerede olursa olsun eski sisteme tabi olacağını söyledi. Bakan Bayraktar, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bina alım satımında KDV'nin yüzde 18'e yükseltilmesi Kentsel Dönüşüm sistemini destekleyen bir sistem. Çünkü bu alanlar KDV'ye tabi değil. 150 metreye kareye kadar olan alanlarda KDV yüzde 1. Ondan büyüklerde yüzde 18 KDV alınacak"
Türkiye'de 6,5 milyon konut mutlaka yenilenmesi gerektiğini belirten Bakan Bayraktar, sözlerini şöyle tamamladı: "Bunların içinde Muğla da var. Bu binalar deprem yönetmeliğine uygun değil. Vatandaşlarımızdan isteğimiz, deprem yönetmeliğine uygun olmayan binalarını mutlaka yenilemeleri. Açılışını yaptığımız bu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz bünyesinde yeni birimler oluşturulacak. İl Müdürlüklerimizin 6306 sayılı yasaya sahip çıkmaları gerekiyor. Bu binalarımızda ÇED, Çevre İzin Denetimi, Özel Çevre Koruma ve SİT gibi hizmetleri verecek. Artık eski alışkanlıkları geride bırakmak zorundayız. Böylesine güzel binalarda vatandaşlarımıza da vereceğimiz hizmetler kaliteli ve zamanında olmalı. Bakanlığımızın yeniden yapılandırılmasının ardından bizim de görev ve yükümlülüklerimiz arttı. Türkiye nüfusunun yüzde 76'sı artık şehirlerde yaşıyor. Şehirlerde motivasyon arttı. Muğla'da yaşanan en büyük sıkıntı ÖÇK ve Sit alanlarında yaşayan köylülerimizde yaşanıyor. Biz köylülerimizin lehine bu sıkıntıları koruyarak kullanma dengesi gözeterek rahatlatacağız"
Konuşmaların ardından Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü hizmet binasının açılışı Bakan Bayraktar ve Vali Fatih Şahin ile protokol üyeleri tarafından hizmete açıldı.
(BT-MB-

04.01.2013 16:06:22 TSI

Editör: Wan Haber