Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm kapsamında çekilen kredi faizlerinin bir kısmını ödeyeceklerini belirterek, "Bundan sonra yeni ev yapmak veya almak için aldıkları kredinin faizinin yüzde 4'ünü biz ödeyeceğiz, işyeri için yüzde 3'ünü ödeyeceğiz" dedi.
Üsküdar'daki "Riskli Bina Yıkım Töreni" ne Bakan Bayraktar'ın yanı sıra Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, işadamı Adnan Polat ve vatandaşlar katıldı.
Riskli bina yıkım töreninde konuşan Erdoğan Bayraktar; "Yıkımı yapılacak olan bina son derece önemli 13 bağımsız bölüm var. Yasanın kanunun verdiği mesaj doğrultusunda yapılan bir işlemdir bu. Gerçi 5 Ekim'de Türkiye'nin 35 vilayetinde 75 noktada 6 bin civarında konutun yıkımını başlatmıştık ama daha sonra gerek Kağıthane, Küçükçekmece'de Ankara'da kentsel dönüşüm başlamıştı. İstanbul son derece önemli. Özellikle İstanbul'un röntgenini çekmekte ileri gittikçe Kadıköy'de Üsküdar'da İstanbul'un çeşitli yerlerinden 1970'den önce yapılan binaların elden geçmesi gerektiğini içselleştirmemiz lazım" dedi.
Kentsel dönüşüm kapsamında çekilen kredi faizlerinin bir kısmını ödeyeceklerini ifade eden Bakan Bayraktar şunları söyledi:
"Bundan sonra yeni ev yapmak veya almak için aldıkları kredinin faizinin yüzde 4'ünü biz ödeyeceğiz, işyeri için yüzde 3'ünü ödeyeceğiz. Bu dönüşüm böyle devam etsin. Biz kendimiz istemeyen insanlarımızın evini yıkmayalım. Nerede talep var ise nerede gönüllülük yakalanmışsa bu yolda devam edeceğiz. Bu yasanın ana mesajı vatandaşımızadır. Kentsel dönüşüm afet riski altındaki binaların dönüştürülmesi vatandaş eksenli vatandaş talebi üzerine belediyeler ile yürütülecek. Hangi belediyemiz daha hazırlıklıysa hangi belediye vatandaşları ikna etmişse, orada daha çok faaliyet göstereceğiz. Bizim insanlarımız artık sakat evlerde oturmasınlar."
Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bayraktar, Kadıköy bölgesindeki kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Bölgede yürütülen çalışmaların Kadıköy Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile görüşülerek sürdüğünü belirten Bayraktar," Bu sene hedefimiz 200 bin binadır. Bu rakamı yakalayacağız. İki sene içinde 400-500 bin binayı bulmayı hedefliyoruz. Bu süre içinde vatandaşımıza en ufak bir rahatsızlık vermeden ama açıkgözleri de saha dışında bırakarak yolumuza devam edeceğiz" dedi.
(Cİ-ET-Y)

01.02.2013 13:10:06 TSI

Editör: Wan Haber