Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, inşaat sektöründe artık oyun kurucu olmak istediklerini belirterek, fay hattı üzerindeki binalarla ilgili dönüşüm yapılacağını açıkladı.
2012 yılı 3.Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi oturumları Çırağan Sarayı'nda devam ediyor. Oturumların bugünkü konuşmacıları arasında Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da vardı. Her geçen gün küreselleşen dünyada ülkelerin adeta birbirine bağımlı hale geldiğini ve birikimlerini diğer ülkelerle paylaşmak durumunda kaldığını belirten Bakan Bayraktar, "Bizde Türkiye olarak müteahhitlik sektöründe başarılı olduğumuzu, özellikle son 30 yılda Türk müteahhitlik sektörünün gerek komşu gerekse diğer ülkelerde başarılı olduğunu görmekteyiz. Bugün dünyada yapılan ger 25 işten biri Türk müteahhitler tarafından yapılmaktadır. Alınan işler bakımından da Çin'den sonra ikinci sırada gelmekteyiz. Bu inşaat sanayide yansımıştır" dedi.
Son 10 yılda Türkiye'de 5 milyon konut üretildiğini hatırlatan Bakan "Bu inşaat sektörüne çok ciddi bir derinlik kazandırdı. Arap baharına rağmen Dünyadaki ekonomik krize rağmen Türk müteahhitleri Güney Amerika'dan Uzakdoğu'ya dünyanın dört bir tarafında iş yapmaktadırlar" diye konuştu.
Türkiye'de çok ciddi bir kentsel dönüşüm çalışmasının olduğunu da belirten Bakan Bayraktar, "Komşu ülkelerle ortaklaşa dünyanın çeşitli yerlerinde ortaklaşa iş yapmamızın da önemi ortaya çıkıyor. Esas itibariyle biz istiyoruz ki; işi kim yapıyorsa, tarlada kimin emeği varsa, harmanda da o bulunsun. Yani bizler artık dünya çapında işi bilfiil yapan insanlar olarak, dünya çapında oyun kurucu da olmak istiyoruz. Projeyi organize eden, dizayn eden, kentsel tasarım yapan, çok ciddi ülkelerin ve şehirlerin marka değerinin artıran projeleri beraber yapmak istiyoruz. Zahmeti biz çekiyoruz kaynağı da biz temin edelim istiyoruz. Bu komşu ülkelerin beraberce teknik müşavirlik sistemini geliştirmesinden geçiyor" şeklinde konuştu.
Çevreye duyarlı malzeme üretimindeki hedefleri de açıklayan Bakan Bayraktar, "Yeni yaptığımız konseptlerde tüm dünyanın kabul ettiği, iklim değişikliğine uyarlı, yağmur suyundan istifade eden, atık suların arıtılması ve katı atıklarda enerjiye varıncaya kadar yeni teknolojileri de geliştirmeye çalışıyoruz" dedi.
Bakan Bayraktar, dünya çapında iş yapan müteahhit ve teknik destek firmalarına da hükümet olarak destek verdiklerini ayrıca bir deprem ülkesi olan Türkiye'de hattı üzerinde bulunan ve mühendislik hizmeti almayan binaları dönüştüreceklerini de sözlerine ekledi.
(DA-ÇK-Y)

14.12.2012 15:26:00 TSI

Editör: Wan Haber