Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "İçimizde farklı ana dilleri öğrenerek büyüyenler olacak, farklı etki kökenleri olacak farklı siyasi tercileri olanlarda olacak, farklı kılık kıyafet tercihi olanlarda olacak farklı düşünceleri olanlarda olacak. Ama o farklılıkların hiçbiri bizi bölecek kadar güçlü değil" dedi.
AK Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret eden Bakan Bağış, AK Parti'nin son 10 bir yılda Türkiye'de kronikleşmiş birçok sorunu çözdüğünü belirtti. Bakan Bağış, önümüzdeki 10 yılda da daha da büyük sorunları çözme, Türkiye'yi çok daha farklı platforma taşıma konusunda somut hedeflerini ortaya koyduğunu ifade etti. Türkiye'nin kişi başına düşen geliri 2 bin 850 dolardan 11 bin dolara çıkardıklarını, Türkiye'yi 25. sıradan 16. sıraya getirdiklerini belirten Bakan Bağış, dünyanın en büyük ilk on ekonomisi arasına sokmayı hedeflediklerini söyledi.
Başbakan Erdoğan'ın Siirt'te okuduğu şiir yüzünden mahkum olduğunu ve ardından buradan milletvekili seçildiğini belirten Bağış, "Kim ne derse desin, Türkiye'nin de bu coğrafyadaki bütün mazlumlarında Türkiye'den umudu olan insanlığında Siirt'e gönül borcu vardır. Çünkü Türkiye'nin kronikleşmiş sorunlarını aşabilecek iradeyi ortaya koyan Siirt'in demokrasi sevdası, insan hakları sevdası adalet sevdası olmuştur. Tabii ki bu ülkenin her karış toprağı kutsaldır, mübarektir. Ama Siirt'te mübarektir. Hiç kimse bunu tartışma konusu yapmasın" dedi.
Türkiye'nin zor süreçten geçtiğini belirten Bağış, şunları söyledi:
"Siirt'in aslında çok büyük bir misyonu çok büyük bir görevi daha var. Cumhuriyet tarihinin en çetrefilli sorunlarından biri olan çözüm sürecinde terörün sonu bulma sürecinde çok önemli bir süreçten geçiyoruz. Hepimizin temkinli olması gereken hepimizin dikkatli olması gereken hepimizin kararlı olması gereken ama sonuçta Türküyle Kürdüyle Çerkez'iyle Laz'ıyla Zaza'sıyla Boşnağ'ıyla Arab'ıyla bütün farklılıklarımızın aslında bu ülke için zenginlik olduğunu görerek empati kurarak kucaklaşma sürecinde Siirt aslında Türkiye'nin önünü açacak bir modeli ortaya koyuyor. Siirt'in sokaklarında Kürt çocuklarıyla Türk çocukları Arap çocuklarıyla Koçer çocukları birlikte oynadılar. Hiçbirimiz arkadaşımızın kimliğini sorgulamadık bile, ta ki o terör belası bizi birbirimizden şüphe eder noktaya getirinceye kadar. Mademki bu bizim dokumuzda var mademki bu bizim yapımızda var, Türkiye'nin bu sorunu aşma sürecinde Türkiye'ye örnek olacak, öncü olacak yerde Siirt olmalıdır. Şuanda Türkiye'de bir uzlaşı ortamı var. Bir şeyi çok açık net sizlerle paylaşmak istiyorum. İnkarla bir şeye varılamaz. Evet biz etle tırnağız, evet biz kardeşiz evet biz birlikteyiz. Ama bizi biz yapan bizi zengin kılan farklılıklarımız da var. İçimizde farklı ana dilleri öğrenerek büyüyenler olacak, farklı etki kökenleri olacak farklı siyasi tercileri olanlarda olacak, farklı kılık kıyafet tercihi olanlarda olacak farklı düşünceleri olanlarda olacak. Ama o farklılıkların hiç biri bizi bölecek kadar güçlü değil."
Daha sonra Siirt Üniversitesine geçerek Rektör Prof. Dr. Murat Erman ve üniversite yöneticileri ile görüşkü. Prof. Dr. Erman Bakan Bağış'a Siirt battaniyesinden dokunan Leonarda Do Vincinin Mona Lisa tablosunu hediye etti. Bakan Bağış Siirt yaptığı görüşme ve ziyaretlerinin ardından Siirt'ten ayrıldı.
(RÇ-ÖZ-Y)

16.02.2013 19:15:39 TSI

Editör: Wan Haber